Má problémy, ako mu pomôcť?

Príspevok v téme: Má problémy, ako mu pomôcť?
Plami

Ahojte. Môj priateľ (23) trpí dlhotrvajúcimi psychickými problémami. V minulosti trpel na neustálu úzkosť a panické ataky. Na antidepresíva ho nasadili v 12stich. Bral ich prakticky až nejak do dvadsiatky, potom sa to vraj naučil "nejak korigovať". V súčastnosti trpí neustálym, chronickým stresom, je takmer neustále anhedonický (nemá chuť do života), škola mu spôsobuje obrovský stres, zo všetkého je vystresovaný, každý deň ráno nič nezje asi až nejak do 12stej lebo mu nechutí jesť. Nevie sa uvoľniť ani zrelaxovať. Šport nepestuje žiaden, lebo so školou na to nemá moc čas. Stravuje sa obedmi z jedálne, ale odkedy pozná mňa snaží sa trocha zdravšie. Poslednú dobu veľmi zabúda (vytiahol raz pre mňa ocot a hneď za pár sekúnd sa ma opýtal, kto vytiahol ten ocot..) len tak sa mu počas chôdze zatočí hlava. Ďalšia vec je, že je hrozne pesimistický, budúcnosť vníma ako jednu veľkú katastrofu, úplne každý aspekt svojto života. Má ten prístup že "veď aj tak mi to nepomôže". V lete sme chodili na túry, zaznamenal zlepšenie. Teraz cez školu na to nie je čas, sme v bakalarskom ročníku.
Prosím vás, neviete poradiť nejaké doplnky výživy? To by bol ochotný brať, stravu zatiaľ vníma nejak tak že veď hlavne že som niečo zjedol. Sme spolu pomerne dosť krátko, asi 8 mesiacov. Začína to ale vplývať na nás vzťah. Máva panické strachy, bojí sa mať sex lebo čo keby otehotniem a podobne.

Tomas12345

foreveralone :

Autorka napísala "Na antidepresíva ho nasadili v 12stich. Bral ich prakticky až nejak do dvadsiatky, potom sa to vraj naučil "nejak korigovať"

To znamena že antidepresiva bral do 20 rokov a v súčasnosti ich už neberie, ale mal by ich začať brať.

Vitalia

Ahojte.obraciam sa na vas s prosbou.nemate niekto skusenost?boli ma uz niekolko mesiacov hlava a k tomu aj tocenie.som uz z toho v koncoch a vsetky lekarske vysetrenia su OK.neviem si uz pomoct.uz som aj po psych.stranke na dne takze obcas siaham aj po antidepresivach.....

tweetie

Suhlasim s Precprec, resp. Katherineek to napisala velmi pekne.
Ale tak ak chces bojovat, tak ok, ved ked dokazes jeho psychicke problemy tolerovat a bude ti to vyhovovat, tak preco nie, resp. ak prezijete spolu jeho studijne obdobie, uvidis, ako bude fungovat v beznom zivote, ci to bude rovnocenny partner, ci bude schopny pracovat, ci bude schopny preberat na seba i zodpovednost, resp. ci zastane ulohu chlapa alebo ci to bude len privesok, kt. ta bude tahat dole.
Vela stastia.

foreveralone

Tomas12345 - Veď písala, že berie antidepresíva od 12-tich rokov. Odkiaľ by ich asi zobral ? Čítaj pozorne.

Tomas12345

A lieci sa tvoje partner nejako u psychiatra ? Na panicku poruchu sa uzivaju antidepresiva, a na akutne pripady sa beru benzodiazepiny teda lieky proti uzkosti.

V prvom rade by sa mal tvoj priatel vyhybat vsetkemu co mu sposobuje stres. Lebo stres vyvolava panicke ataky. Nemal by tu skolu brat az takto vazne. Vážne by mali brat situáciu vojaci na bojisku a nie on.

Dobry proti uzkosti je i Guajacuran. Uvolnuje to svalstvo a je proti uzkostiam. Je to lepsie nez doplnky výživy lebo je to cista chemia, avsak volnopredajna.

Katherineek

ahoj neviem ti moc poradit, urcite to s nim nieje jednoduche. ale spytaj sa samej seba, ako vidis vasu spolocnu buducnost. planujete niekedy deti? svadbu? a ak ano, nebojis sa ze deti zdedia tiez psychicke problemy? ak nie a chcete byt bez deti, tak si dost silna na to ze to takto mozno bude cely zivot? ludia s depresiami maju striedave obdobia, ze chvilku je fajn, no vzdy sa to vrati a nikdy nevies v akej intenzite. Sama mam nejake psychicke problemy a preto nedokazem fungovat vo vztahu a na druhej strane tym nechcem nikoho zatazovat. Tvoj partner- je pripraveny na vztah? spolocnu buducnost?

Precprec

Vzťah s psychicky chorym clovekom je velka zataz.pokial sama nie si psychicky odolná nechaj ho lebo ta to zacne coraz viac tahat dolu.prve mesiace to nevidis.potom to zacina.tu laska nepomôže.musis si sama zratat,ci to ustojis.ziadny clovek ti nestoji za to,aby ta tahal dolu.

Lollka

No ked mu nepomohli psychiatri a psychiatricke lieky tak mu ziadne doplnky vyzivy nepomozu. Mal by si najst konicky a viac chodit do prirody ci aspon na cerstvy vzduch.

tekqica

pchať do 12rocneho decka antidepresiva? preboha!
ako je mozne ze je vela ludi ktori studuju a na sport cas maju,..
a na tury ste mali cas a na sport nema cas...? pravidelne prechádzky na cerstvom vzduchu denne,
zmena zivotneho stylu? preco studuje? lebo chce? tak by ho to malo bavit... kazdy je strojcom svojho stastia,
nech si ide pokecať so psychologom,
lieky? na čo? na zabudanie? podporu mozgu, odporučam ginko biloba + lucetam, ja beriem po 1 tbl kazde rano a citim sa lepsie,

Gjjitcjj

Kúp mu vitamín C, strhni etiketu a povedz že to je liek čo je neškodný a uvidíš či si to len nenamysla.