Slusne spravanie sa nenosi?

Príspevok v téme: Slusne spravanie sa nenosi?
Vajcovka

Velmi by ma zaujimalo, ci je v dnesnej dobe take tazke sa pozdravit a odpovedat na pozdrav? Uz neplati ze pozdravit sa je slusnost a odzdravit povinnost?

Vsimla som si to na svagrovi, ze sa chova niekedy ako posledny buran. Prisiel k nam na dom, kde boli robosi, oni ho pozdravili, on na nich pozrel a nic - ignor. Vosli sme do restiky, dve casnicky nas pozdravili, my so sestrou sme odzdravili a svagor - zase nic. Bol u nas svagor a prisiel moj znamy, znamy ho pozdravil a svagor zase jak tela - nic.

Mame na dome robosov, prisla za jednym z nich jeho dcera... akurat som otvarala okno, tak si ma vsimla, pozrela na mna - a nic. Ja neviem, ked niekam pridem pozdravim aspon domacemu ...ci?

Som na hlavu ja alebo ti nevychovanci? :D :D

Tutanchamon_xD

To je úplne normálne v dnešnej dobe, že ľudia sú už natoľko leniví, že sa im nechce ani len odzdraviť. Ja s tým problém nemám a nikdy som ani nemal. Či príde poštárka, mama z roboty alebo prídem do roboty alebo z nej odchádzam alebo prídem k pokladni v obchode vždy sa slušne pozdravím a keď odchádzam, tak sa pozdravím tiež a idem preč.

Samozrejme som sa v jednej robote stretol aj s ľuďmi, kde pri príchode sa ani nepozdravili ani keď odchádzali sa nepozdravili a ešte keď som im aj celý tovar naložil do auta, tak ani nepoďakovali. Asi si mysleli, že to bola moja náplň práce ale to sa veľmi mýlili. Ale takých ľudí netreba riešiť. Jednoducho nevedia čo je slušnosť.

ahjaj

si na hlavu, že sa nad tým pozastavuješ. :-) Niekedy je človek tak nejak zamyslený a mimo, že si myslí, že sa pozdravil a pritom to neurobil. Švagor alebo ktokoľvek, kto sa nepozdraví, nie je neslušný, len zamyslený a mimo. Takže netreba robiť z komára somára. Radšej tam veselo utrús, že čo si taký zamyslený, alebo na čo myslíš, že nevnímaš, čo sa deje?

Ernesto

Skolkar: nic si im nespravil, precitaj si pls moj prispevok nizsie. ti dnesni stari ludia su jak nevychovane opice :-(

simiona

Mňa vytáčalo, keď som sa v meste pozdravila napr. spolužiakovi alebo jeho rodičovi a on sa tváril, akoby ma nepoznal. Ešte viac trápne som sa cítila, keď so mnou bol nejaký príbuzný a pýtal sa ma, či máme v škole nejaký problém. Pritom v škole bolo všetko v poriadku. Ale pri takých prípadoch som sa rozhodla, že ak mi niekto nenezdravi, viac ho ja nepozdravím, ani rovesníka, ani jeho rodiča.

A potom prišlo od rodičov spolužiakov bonzovanie, že som nevychovana, že sa nezdravím dospelým. Presne od tých, ktorí sa nevedeli odzdraviť mne.

A stávalo sa mi aj toto. Boli sme niekde na výlete s rodičmi ako školáci. Zhodou okolností tam boli na výlete s rodičmi aj nejaké žiačky z mojej školy. Na výlete sme sa kamarátili, hrali. Ale keď sme prišli do školy, hoci ja som chcela udržiavať kamarátstva, ony sa tvárili, akoby ma nepoznali. Ledva sa mi na pozdrav odzdravíli. Nechápala som tu zmenu a doteraz, hoci som dospela, to nechápem.

Aikido

Adria, ale však som písala, že rodičia ho k tomu viedli. Ale nejak nevydalo. Výchovou ovplyvníš veľa, ale zas nie všetko.. proste sa mu nechce zdraviť.
Inak aj mňa napadlo, že tí dôchodcovia možno skôr nepočujú než úmyselne ignorujú. Ja mám skôr skúsenosť, že starší ľudia sú slušnejší, aj keď príde napr do čakárne, pozdravia - mladí zriedka alebo nikdy

nevytacajsa

Ja sa zdravím len príbuzným. Ľuďom, ktorých poznám len z videnia, s ktorými som nikdy nehovorila a cudzím ľuďom, sa nezdravím. Nemám dôvod. Nebudem sa predsa každému na ulici zdraviť, nie som Bambuľka.
Pravdaže predavačke v obchode sa väčšinou pozdravím, so slušnosti.

Ernesto

mna toto tiez zaraza. a co je najhorsie, tak to pozorujem hlavne na starsich ludoch, rocnik 1960 a starsi. posledny priklad teraz z vikendu. idem vlakom 800km, prestrieda sa v kupe x ludi. vsetko mladi. kazdy pozdravi ked pride i odzdravi ked odchadza. potom vstupi jedno tela cca 65 rocne, sprosto len na nas kukne a ci je volne miesto.

to iste na ulici. kolkokrat sa mi stalo, ze mlady clovek ku mne pristupi, opyta sa na cestu a ako prve pozdravi. pride nejaky dochodca alebo skoro dochodca a v 4 z 5 pripadov nepozdravia. pripadne zacnu mi este tykat, to ma tiez vie pobavit :-D (mam 30 a rozhodne nevyzeram na 15 a menej)

dnes je to snad prvykrat v historii ludstva, ze starsia generacia je horsie vychovana ako mladsia. neviem cim to je ...