dreamreal,
dala si otázku: povedz mi, kde som urobila chybu? Ja som chcela tiež len jedného. Vždy som do vzťahu vkladala veľa. Pokúsim Ti odpovedať.
Predpokladám, že Tvoje vzťahy neboli len platonické, ale si so svojimi priateľmi aj spávala. Tak to v tejto dobe robí drvivá väčšina mladých, ktorí s niekým chodia. Tak to vidia v TV, tak o tom čítajú na internete, časopisoch, knihách. Berú to ako samozrejmosť, že ku vzťahu patrí sex. A práve tu robia tú základnú chybu, tu je kameň úrazu.
Problém je, že telesné prejavy lásky v takých vzťahoch sú predčasné, veľmi predčasné. Ešte nevieme, či chceme spolu byť navždy (väčšinou žena to v zaľúbenosti tak cíti, ale muž, ten nie) a už spolu spíme. Milovať sa s niekým je však už definitíva - znamená to, že som sa rozhodol byť s ním do smrti a že je to tak obojstranné. Milovať sa s niekým totiž znamená mať s ním svadbu. Keď sa mladí milujú pred tým, ako by sa rozhodli toho druhého si vziať, klamú seba i toho druhého a nie sú k sebe pravdiví.
Milovať sa s niekým totiž znamená hovoriť mu telom: som tvoja/tvoj NAVŽDY. Som CELÁ/CELÝ TVOJ až do smrti. Kvôli tebe sa vzdávam iných, odteraz už nemám a nechcem mať oči pre nikoho iného. Vyberám si teba a iný muž/žena pre mňa už neexistuje.
Toto však pri sexuálnych vzťahoch mladých neplatí. Hlavne chlapci, muži pristupujú k sexu takto: som TVOJ TERAZ, teraz chcem byť s tebou a dovtedy, kým sa mi to bude páčiť. Keď sa mi náš vzťah znepáči, ROZÍDEME SA. NIČ MA K TEBE NEVIAŽE, ešte sa nechcem zaväzovať a vôbec ti v tejto chvíli neviem povedať, či si ťa niekedy vezmem. Možno neskôr stretnem iné dievča, ktoré mi bude vyhovovať viac ako ty a možno tú si vezmem.
Dievčatá by mali vedieť, že takto majú tendenciu zmýšľať chlapci. A mali by si uvedomiť, čo znamená milovať sa s niekým, keď si to už muži neuvedomujú. Muži sú viac telesní, počula som že ich sexuálny pud je až 20-násobne väčší ako u ženy. Oni túžia po sexuálnom spojení a nevedia čakať. Navyše, chlapci riešia v teenagerskom veku (aj neskôr) otázku: som ozajstný chlap? A odpoveď na túto otázku vidia v tom (tak ich učí tento svet, médiá, TV, časopisy), že ním sú len vtedy, ak sú dobrí v sexe. A preto hľadajú odpoveď na svoju otázku u dievčat, chcú skúšať a zistiť, či sú chlapmi - cez sex.
Dievča si má byť tohto všetkého vedomá a má byť tou, ktorá bude vychovávať svojho milého. Aby nehľadal len svoje sexuálne uspokojenie, ale hľadal u nej hlavne jej srdce, ju samotnú. A to sa nedá inak ako tým, že ona bude trvať na predmanželskej čistote. Len tak zistí, či jemu ide o ňu samú alebo prioritne o sex. Ak o ňu nemá ozajstný záujem, nechá ju a bude hľadať takú, ktorá sa podvolí jeho tlaku a dá sa mu sexuálne aj bez toho, aby sa jej on musel nejako zaviazať.
Ak však pri nej zostane a bude chcieť čakať, je to dobré znamenie. Tak sa majú spoznávať v čistote - spoznávať svoje postoje, názory, srdcia, túžby. Čas chodenia má pripravovať na manželstvo. Zdieľajú svoje životy vo všetkom, okrem intímneho života. Tým, že nežijú sexuálne, nie sú sexom zaslepení. Lebo akonáhle prejdú na sexuálne spolužitie, omámení sexuálnou radosťou prestávajú myslieť na iné. Tak sa stane, že po roku-dvoch zrazu zistia, že ten druhý je iný, že ho vôbec nepoznali. Je to bolestné vytriezvenie, spoznávajú, že ten vzťah bol klam. Ten druhý bol stále taký, len to pre sexuálny ošiaľ nevideli. Čisté chodenie s druhým tomuto zabráni.
Keď sa zaľúbim, idealizujem si druhého, pripisujem mu vlastnosti, ktoré chcem, aby mal. To k zaľúbeniu patrí. Ak však odolám túžbe sexuálne sa mu v tejto fáze oddať a pokračujem v čistom chodení, postupne začínam aj napriek zaľúbeniu vidieť aj jeho nedostatky. Rozmýšľam, či som schopná toho druhého prijať takého, aký je. Hovorím mu o tom, čo sa mi na ňom nepáči a pozorujem, či je ochotný to kvôli mne zmeniť (ja ho nechcem meniť, je v tomto ohľade slobodný). Ak nie a ja sa cez jeho zlé vlastnosti nemôžem preniesť, tak sa rozídeme. Nič sa nedeje, rozchod síce bolí, ale nie až tak, ako keby som sa mu odovzdala aj telesne. Odchádzam zo vzťahu so vztýčenou hlavou, zachovala som si svoju čistotu - pre toho, ktorý bude tým pravým a ktorého som ešte nespoznala. Ten, s ktorým som sa práve rozišla, tým pravým nebol.
Nezabúdajte na pravdivé tvrdenie, ktoré trefne ukazuje, ako je to vo väčšine prípadov v súčasných vzťahoch mladých (česť výnimkám):
Dievča ponúka sex, aby od chlapca dostalo lásku, citovú náklonnosť. Chlapec ponúka dievčaťu citovú náklonnosť, aby od nej dostal sex.
Dievčatá, ktoré ste toto nevedeli a dali ste sa tým nepravým, stále to môžete zmeniť a k ďalšiemu vzťahu pristupovať rozumne a v čistote. Lebo vo vzťahoch je práve dievča, žena tou, ktorá ťahá za kratší koniec a po rozchode ostáva so zlomeným srdcom. Dala mu všetko a aj tak mu to nestačilo, aj tak to bolo málo. Muži si neuvedomujú, ako ženám ubližujú, keď najprv na ne tlačia, aby s nimi spali a potom ich len tak opustia a hľadajú inú.
Neviembytverna, len ty sama vieš, či hlboké zranenia z dvoch prvých vzťahov v tebe niečo zlomili, a preto si začala žiť promiskuitným životom. Uvedom si však, že takto ničíš len samú seba. Ubližuješ si, lebo tam vnútri, stále túžiš po opravdivej láske a aj po tom, aby si si mohla samú seba vážiť. Možno si tak začala žiť, aby si sa pomstila mužom. No priznaj si - tým prvým dvom je to jedno, ako žiješ a tak sa mstíš len sama sebe. Zanechaj tento spôsob života, ktorý ťa ničí, lebo ním šliapeš sama po sebe. Je jasné, že tým dvom mužom musíš odpustiť, avšak oni nie sú jediní vinníci voči tebe. Len ty sama zistíš - ak budeš mať odvahu v tichu a pravde nazrieť do vlastného vnútra - či si sebe neublížila ty sama viac ako oni dvaja dokopy, keď si sa rozhodla ponižovať sa tým, že hľadáš u mužov len sex. Možno odpustiť sebe tak bude pre teba oveľa ťažšie ako odpustiť tým dvom. Ale všetko sa dá, aj keď to chce čas. Nechcela by si sa oslobodiť od toho všetkého a začať odznova? Kiež by si po tom zatúžila, prajem ti to ...