Počet vzťahov/dôvody rozchodov

Príspevok v téme: Počet vzťahov/dôvody rozchodov
niesomrobot

Otázka... koľko ste mali partnerov/partneriek a prečo ste sa rozviedli?

Otázka 2: Prečo ľudia majú za život viacero vzťahov? Prečo nedokážu mať len 1, maximálne 2-3? Väčšinou čo som počul, tak od 18 roku do 30 roku života ľudia vystriedajú 5 vzťahov... akože WTF???

Ja neviem či mi hrabe, ale ja by som bol rád, keby som mohol mať v 25 už rodinu a žiť s jednou partnerkou do konca života...

Koľko ste mali vzťahov a prečo ste sa rozviedli, a počas tých vzťahov.. skúste odpovedať úprimne - milovali ste toho človeka? Alebo ste ten vzťah nebrali vážne?
A z toho mi plynie ďalšia otázka? Prečo ľudia neberú svoje vzťahy vážne a rozvody berú ako samozrejmosť... a žiadne emócie, žiadna láska vo vzťahu.. načo je potom ten vzťah?

To boli ľudia vždy takí? Ak áno, tak som sa asi narodil v zlom svete... nikdy som nemal vzťah a nerád sa s tým niekomu priznávam, lebo by ma mali za blbca... a ja mám za blbcov tých, ktorí majú za život viac vzťahov a ospravedlňujú to trápnymi rečami ako je napríklad že "nič netrvá večne" "človek takto zistí čo chce" a podobne....

tak trochu dúfam že sa tu na tomto fóre niekto podobný, kto tiež nechápe tie sprosté vzťahy a túži po skutočnej láske a nie po nejakom trápnom romániku, ktorý sa po pár mesiacoch/rokoch aj tak skončí... ach jaj :(

cista laska

Ešte dokončím predchádzajúci príspevok.

Ak teda chlapec a dievča, muž a žena v čistom chodení cítia, že našli toho, s kým chcú prežiť svoj život, milujú ho a túžia sa mu úplne odovzdať, vtedy prichádza rozhodnutie vziať sa. Pre nich platí:

Milujem ťa, a preto ťa potrebujem - a už viac bez teba neviem a nechcem žiť.
A nie: potrebujem ťa, a preto ťa milujem.

Cítia, že v ich životoch došlo k spojeniu na všetkých úrovniach ich bytostí, okrem telesnej, sexuálnej. A práve toto posledné spojenie má zavŕšiť tie predchádzajúce. Vezmú sa a budú konečne jedno - jedna duša a jedno telo.

Prichádza moment svadby. Hľadia si úprimne do očí a vidia v očiach toho druhého lásku, oddanosť a čistotu. Túžia urobiť toho druhého šťastným, prežiť s ním celý život, úplne sa mu darovať. Darovať mu svoj čas, námahu, prácu, ale aj chvíle odpočinku. Starať sa o neho, o jeho potreby a napĺňať ich. A keďže som veriaca, dodám: Odrážať cez svoju lásku k nemu lásku, ktorou ho miluje Boh. Cez to, ako sa snažím napĺňať jeho potreby ukazovať mu, že tak sám Boh túži, aby boli jeho potreby naplnené, cez moju starostlivosť o neho ho presviedčať, že Boh sa o neho stará.

Svadobná noc. Už sú svoji pred Bohom aj pred ľuďmi a idú sa urobiť svojimi aj telesne. Aj to, čo bolo doteraz skryté pred očami toho druhého, sa teraz odhaľuje. Patrím mu, som jeho - v mojom srdci už dávno. Teraz prišla chvíľa, keď bude jeho naozaj úplne. Môže na mňa hľadieť v mojej nahote, môže sa ma dotýkať a ja som šťastná, že ho to robí šťastným. Že sa teší, že ma má. Teším sa, že teraz ma môže úplne spoznať a jeho túžba po mne bude naplnená. A ja spoznám jeho, budeme si spolu najbližšie, ako sa len dá - z lásky. Milujem ho a tým, že sa mu idem ako panna oddať mu dosvedčujem, že mu verím. Som v tejto chvíli najzraniteľnejšia, úplne v jeho moci. On ako muž je silnejší a môže moju zraniteľnosť zneužiť. Ale ja mu verím, že to neurobí. Verím mu, že bude na mňa hľadieť a dotýkať sa ma s láskou a čistým pohľadom. Že ma nezraní telesne, ale ani duchovne tým, že ma použije len ako predmet na uspokojenie svojej žiadostivosti. Nie - veď celý ten čas chodenia mi dokazoval, že mu ide o mňa a nie iba o moje telo. A tak sa milujeme, dotýkame, tešíme zo vzájomnej blízkosti. Sme konečne spolu a svoji! Našimi dotykmi si hovoríme: milujem ťa, si môj drahý, milovaný manžel (drahá, milovaná manželka), som tvoja/tvoj navždy, chcem sa o teba starať, opatrovať ťa, byť s tebou neustále, každý deň a každú noc, chcem ti variť, prať z lásky, chcem ti byť domovom, útočiskom, ochranou, u mňa si v bezpečí, ochránim ťa, postarám sa o teba, so mnou sa nemusíš viac báť. Prijímam ťa takého, aký si, prijímam ťa do svojho tela a stávaš sa mojím telom. Čo zraní teba, zraní mňa, keď niekto urazí teba, urazí mňa. Odteraz sme spolu, už nikdy nebudeš sám. Si môj jediný, moja jediná, chcem ti byť vernou, verným a s tebou zostarnúť ...

Toto si manželia pri milovaní hovoria a neklamú si, všetko je to pravda. Dokázali si to navzájom, keď na seba počkali, keď čakali, kým ich láska dozreje. Teraz oberajú sladké plody svojej lásky. Mnohí argumentujú: je riziko nespať spolu pred svadbou, keď sa nepoznáme sexuálne, potom na tom môže manželstvo skrachovať. Omyl. Ak naozaj milujem svojho drahého a on miluje mňa, aj prípadné počiatočné nezhody v sex. oblasti sa časom vyriešia. Veď s láskou v srdci sa dá všetko! A nemýľme si lásku so sebectvom. Ak túžim v sexuálnej oblasti po niečom, čo je proti vôli môjmu manželskému partnerovi, z lásky to od neho nebudem vyžadovať, nebudem ho do toho nútiť, budem ho rešpektovať. Zároveň nebudem vyžadovať také praktiky, ktoré sa Bohu nepáčia (napr. análny a orálny sex). Náš sexuálny život bude odrážať naše srdcia - bude prebiehať v láske, úcte a čistote. Snúbeneckú čistotu vystrieda manželská. Milovať znamená 3D - DAŤ DRUHÉMU DOBRO. Výjsť zo seba a obetovať sa pre druhého. Ak to tak robia obaja, tak potom je to úžasné, krásne manželstvo.

Nevidíte, že keď mladí spolu spia, keď spolu chodia, že oberajú nedozreté zelené plody? Ostáva im často po nich len trpká chuť v ústach a prázdnota v srdci a niet sa čo čudovať. Ich telesné prejavy lásky predstihli skutočný stav ich srdca. Ešte naozaj nemilovali druhého srdcom a už spolu spali. Neboli si schopní povedať v úprimnosti slová, ktoré som uviedla v časti Svadobná noc. Preto tie pseudo vzťahy padajú, lebo je rozpor medzi tým, čo v srdci cítim a v mysli si myslím a tým, čo komunikujem svojím telom. Dlho sa s týmto rozporom nedá žiť ...

cista laska

dreamreal,
dala si otázku: povedz mi, kde som urobila chybu? Ja som chcela tiež len jedného. Vždy som do vzťahu vkladala veľa. Pokúsim Ti odpovedať.

Predpokladám, že Tvoje vzťahy neboli len platonické, ale si so svojimi priateľmi aj spávala. Tak to v tejto dobe robí drvivá väčšina mladých, ktorí s niekým chodia. Tak to vidia v TV, tak o tom čítajú na internete, časopisoch, knihách. Berú to ako samozrejmosť, že ku vzťahu patrí sex. A práve tu robia tú základnú chybu, tu je kameň úrazu.

Problém je, že telesné prejavy lásky v takých vzťahoch sú predčasné, veľmi predčasné. Ešte nevieme, či chceme spolu byť navždy (väčšinou žena to v zaľúbenosti tak cíti, ale muž, ten nie) a už spolu spíme. Milovať sa s niekým je však už definitíva - znamená to, že som sa rozhodol byť s ním do smrti a že je to tak obojstranné. Milovať sa s niekým totiž znamená mať s ním svadbu. Keď sa mladí milujú pred tým, ako by sa rozhodli toho druhého si vziať, klamú seba i toho druhého a nie sú k sebe pravdiví.

Milovať sa s niekým totiž znamená hovoriť mu telom: som tvoja/tvoj NAVŽDY. Som CELÁ/CELÝ TVOJ až do smrti. Kvôli tebe sa vzdávam iných, odteraz už nemám a nechcem mať oči pre nikoho iného. Vyberám si teba a iný muž/žena pre mňa už neexistuje.

Toto však pri sexuálnych vzťahoch mladých neplatí. Hlavne chlapci, muži pristupujú k sexu takto: som TVOJ TERAZ, teraz chcem byť s tebou a dovtedy, kým sa mi to bude páčiť. Keď sa mi náš vzťah znepáči, ROZÍDEME SA. NIČ MA K TEBE NEVIAŽE, ešte sa nechcem zaväzovať a vôbec ti v tejto chvíli neviem povedať, či si ťa niekedy vezmem. Možno neskôr stretnem iné dievča, ktoré mi bude vyhovovať viac ako ty a možno tú si vezmem.

Dievčatá by mali vedieť, že takto majú tendenciu zmýšľať chlapci. A mali by si uvedomiť, čo znamená milovať sa s niekým, keď si to už muži neuvedomujú. Muži sú viac telesní, počula som že ich sexuálny pud je až 20-násobne väčší ako u ženy. Oni túžia po sexuálnom spojení a nevedia čakať. Navyše, chlapci riešia v teenagerskom veku (aj neskôr) otázku: som ozajstný chlap? A odpoveď na túto otázku vidia v tom (tak ich učí tento svet, médiá, TV, časopisy), že ním sú len vtedy, ak sú dobrí v sexe. A preto hľadajú odpoveď na svoju otázku u dievčat, chcú skúšať a zistiť, či sú chlapmi - cez sex.

Dievča si má byť tohto všetkého vedomá a má byť tou, ktorá bude vychovávať svojho milého. Aby nehľadal len svoje sexuálne uspokojenie, ale hľadal u nej hlavne jej srdce, ju samotnú. A to sa nedá inak ako tým, že ona bude trvať na predmanželskej čistote. Len tak zistí, či jemu ide o ňu samú alebo prioritne o sex. Ak o ňu nemá ozajstný záujem, nechá ju a bude hľadať takú, ktorá sa podvolí jeho tlaku a dá sa mu sexuálne aj bez toho, aby sa jej on musel nejako zaviazať.

Ak však pri nej zostane a bude chcieť čakať, je to dobré znamenie. Tak sa majú spoznávať v čistote - spoznávať svoje postoje, názory, srdcia, túžby. Čas chodenia má pripravovať na manželstvo. Zdieľajú svoje životy vo všetkom, okrem intímneho života. Tým, že nežijú sexuálne, nie sú sexom zaslepení. Lebo akonáhle prejdú na sexuálne spolužitie, omámení sexuálnou radosťou prestávajú myslieť na iné. Tak sa stane, že po roku-dvoch zrazu zistia, že ten druhý je iný, že ho vôbec nepoznali. Je to bolestné vytriezvenie, spoznávajú, že ten vzťah bol klam. Ten druhý bol stále taký, len to pre sexuálny ošiaľ nevideli. Čisté chodenie s druhým tomuto zabráni.

Keď sa zaľúbim, idealizujem si druhého, pripisujem mu vlastnosti, ktoré chcem, aby mal. To k zaľúbeniu patrí. Ak však odolám túžbe sexuálne sa mu v tejto fáze oddať a pokračujem v čistom chodení, postupne začínam aj napriek zaľúbeniu vidieť aj jeho nedostatky. Rozmýšľam, či som schopná toho druhého prijať takého, aký je. Hovorím mu o tom, čo sa mi na ňom nepáči a pozorujem, či je ochotný to kvôli mne zmeniť (ja ho nechcem meniť, je v tomto ohľade slobodný). Ak nie a ja sa cez jeho zlé vlastnosti nemôžem preniesť, tak sa rozídeme. Nič sa nedeje, rozchod síce bolí, ale nie až tak, ako keby som sa mu odovzdala aj telesne. Odchádzam zo vzťahu so vztýčenou hlavou, zachovala som si svoju čistotu - pre toho, ktorý bude tým pravým a ktorého som ešte nespoznala. Ten, s ktorým som sa práve rozišla, tým pravým nebol.

Nezabúdajte na pravdivé tvrdenie, ktoré trefne ukazuje, ako je to vo väčšine prípadov v súčasných vzťahoch mladých (česť výnimkám):

Dievča ponúka sex, aby od chlapca dostalo lásku, citovú náklonnosť. Chlapec ponúka dievčaťu citovú náklonnosť, aby od nej dostal sex.

Dievčatá, ktoré ste toto nevedeli a dali ste sa tým nepravým, stále to môžete zmeniť a k ďalšiemu vzťahu pristupovať rozumne a v čistote. Lebo vo vzťahoch je práve dievča, žena tou, ktorá ťahá za kratší koniec a po rozchode ostáva so zlomeným srdcom. Dala mu všetko a aj tak mu to nestačilo, aj tak to bolo málo. Muži si neuvedomujú, ako ženám ubližujú, keď najprv na ne tlačia, aby s nimi spali a potom ich len tak opustia a hľadajú inú.

Neviembytverna, len ty sama vieš, či hlboké zranenia z dvoch prvých vzťahov v tebe niečo zlomili, a preto si začala žiť promiskuitným životom. Uvedom si však, že takto ničíš len samú seba. Ubližuješ si, lebo tam vnútri, stále túžiš po opravdivej láske a aj po tom, aby si si mohla samú seba vážiť. Možno si tak začala žiť, aby si sa pomstila mužom. No priznaj si - tým prvým dvom je to jedno, ako žiješ a tak sa mstíš len sama sebe. Zanechaj tento spôsob života, ktorý ťa ničí, lebo ním šliapeš sama po sebe. Je jasné, že tým dvom mužom musíš odpustiť, avšak oni nie sú jediní vinníci voči tebe. Len ty sama zistíš - ak budeš mať odvahu v tichu a pravde nazrieť do vlastného vnútra - či si sebe neublížila ty sama viac ako oni dvaja dokopy, keď si sa rozhodla ponižovať sa tým, že hľadáš u mužov len sex. Možno odpustiť sebe tak bude pre teba oveľa ťažšie ako odpustiť tým dvom. Ale všetko sa dá, aj keď to chce čas. Nechcela by si sa oslobodiť od toho všetkého a začať odznova? Kiež by si po tom zatúžila, prajem ti to ...

Monika1984

S prvym partnerom som bola 11 rokov od mojich 17-tich, bol zaroven mojim prvym sexualnym partnerom. Boli sme si verny navzajom 11 rokov na co som velmi hrda hlavne ze som v tomto veku vydrzala verna ked je clovek este len v "puberte" a hlada seba...navyse ma extremne kontroloval a nemala som mladost ako ine baby bez toho aby som niekam isla s kamoskami napr ( tisic telefonatov aoduty 2 tyzdne, vzdy som odchadzala von s placom), presli sme vsetkym pomohla som mu postarat sa o oca ktory umieral, spolu sme zmaturovali prerobili byt atd.
Avsak bol strasne ziarlivy co sa stupnovalo cele roky posledny rok to vyvrcholilo az k rozchodu.
Potom som bola pol roka sama. Nasledne som si nasla partnera ( v tom case bohuzial zenateho), rozviedol sa, boli sme spolu 5r. az kym ma posledny rok nepodvadzal, skoncili sme.
Som sama necely rok ale po chlapovi stale netuzim

Neviembytverna

U mna sa po dlhsej samote a velmi zlych skusenostiach s 2 muzmi mojho zivota, ktorym som bola verna celym svojim srdcom i telom a oni mne nie, po 30-ke spustil program neustaleho rozhadzovania sieti v ramci zoznamovania, ked sa velmi casto zoznamujem, pricom chodim s 3 muzmi sucasne, ale vie o tom len jeden z nich, ktory mi tieto nevery toleruje, lebo aj on bol v minulosti takyto a chce si ma vziat za zenu, asi si mysli, ze sa potom vratim k mojmu staremu vernemu ja, no to ja uz neviem ci po tom vsetkom dokazem. Aj mi to tak vyhovuje aj nie, nakolko neviem ci niektoreho z tych 3 panov milujem, ale nedokazem to ukoncit, jedine ze by ma oni opustili, ale to nic neriesi, lebo sa neustale zoznamujem a randim s dalsimi a dalsimi, podaktori maju doma aj manzelky, ale tak ja s nimi iba randim a chodim len tymi stalymi troma muzmi. Miluje ma asi len ten, ktory o tychto mojich paralelnych vztahoch vie, no neviem uz ci aj ja jeho, akosi sa v tom stracam a nedokazem byt verna jednemu ani ked by som chcela. Proste som po 30- ke uz ina a mozno som taka bola vzdy, len som o tom nevedela, lebo som to citila celkom inak a vernost pre mna bola cimsi posvatnym, mozno som si to len nahovarala, ja uz fakt neviem.

dreamreal

Veľa ľudí by chcelo mať jedného partnera celý život...ale podla mňa nie je správne niekoho trpieť za každých okolnosti, len aby som to neporušila,,,aby som mala LEN jedného. Často druhého neodhadneme hneď.
Napríklad ja v 18tke som si našla prvého frajera, strašne zalaskovaná som bola, chcela som ho už ako jediného navždy..po roku sa prejavil, začal byť strašne agresívny, majetnícky, uražlivý, začala som pri ňom neskutočne trpieť, tak sme sa rozišli.
Mala som druhého, ukázalo sa, taktiež po čase, že je zadlžený a v exekúcii - čo ho napokon doviedlo do basy...po roku zasa koniec z mojej strany.
Našla som si tretieho, ukázalo sa, že je rozvedený, dobre nevadilo mi to, mal to uzavreté ...po roku a pol sa rozhodol kvôli dieťaťu vrátiť k bývalej žene. On to dokonca chcel ešte ťahať na dve strany ale v žiadnom prípade.
Našla som si štvrtého, boli sme spolu iba niečo vyše roka..najprv bolo všetko krásne úžasné a super, po 3/4 roku prišla hrozná kríza, všelijaké odlišnosti hlavne povahové sa začali ukazovať, uplne sa zmenil...snažila som sa to zachrániť, ale nešlo to.
Tak povedz mi, kde som urobila chybu? Ja som chcela tiež len jedného...a napokon som mala 4, a ak nechcem skončiť sama budem musieť hľadať ešte dalšieho...vždy som do vzťahu vkladala veľa, ale nedokázala som v takých vzťahoch existovať.

SuuuZ

Hnevliva - tak ono to prislo po case samo. Nikdy som mu za to ani nevynadala, ani nic podobne. Casom prestriedal kopec dalsich frajeriek a kazdu jednu podviedol. Chyba bola v nom, nie vo mne. Aj ked aj mne ten rozchod otvoril oci a vela veci som na sebe zmenila a myslim, ze k lepsiemu. Skratka aj zla skusenost je skusenost, ktora nas posuva dalej. Je to sucast zivota a nic s tym nespravim. Zatvorila som za tym dvere a isla som dalej. Ale nebola som vynimka, tiez som si svoje odplakala do vankusa najprv :-)

Nana22

Spociatku kazdy tak rozmysla, ja som si nasla priatela 21 rocna, laska na cely zivot.No po dlhych 9 rokoch ma nechal Takze som to tahala 9 rokov a stracala cas s niekym s kym to nemalo vyznam...Niesu natom lepsie tie co to skoncili hned po roku ked videli ze to fungovat nebude? O com to je , ked sa pripravis o cas a v konecnom dosledku nemas nic.? Kamarat vzdy vedel po 2 rokoch ci je to ono, mal zopar zien, 4ry, skoncil pri piatej.V tom case som ho odcudzovala, aky je, ze nevie byt s jednou, no asi nie vsetci ludia su vyrovnany, ja som bola, no su ludia co nevedia co chcu a skusaju vztahy a hladaju seba sameho. A dnes som si uvedomila, ze som to tiez chcela po 3 rokoch skoncit, ale neskoncila, zacala som stracat samu seba, a teraz uz ani neviem kto som....Vies ako ma to znicilo Ani nevies a teraz netusim koho hladat lebo dat sa z niekym dokopy a je mozne ze az casom zistim kto som a bude zase rozchod a uz ani nemam cas vyberat kedze mam 30 no netusim co bude len taka moja skusenost aby si pochopil..