Zväčšená slezina

Príspevok v téme: Zväčšená slezina
LuluT98

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je normálne ak mám zväčšenú slezinu? Lebo som bola za doktorkou, že niekedy mávam triašku, bolesti brucha a zvraciam. Zistila, keď som bola na vyšetrení sona žalúdka, že mám zväčšenú slezinu, ale povedala, že je to v poriadku. Že tie symptóny budú asi z únavy, vyčerpania a zo stresu. Tak som si povedala, že má asi pravdu, kedže som bola celé 2 týždne v pohode. No len teraz večer cítim, že mi je tažko od žalúdka a od vtedy čo som mala prvýkrát tie všetky symptómy nemôžem jesť po 18:00, lebo mi ťažko trávy. Brala som aj vitamin B a espumisan, no nič nezaberá. Dokonca ma pobolieva hlava už 4 dni, hlavne na pravej časti hlavy, ostré pichanie, niekedy dlhšie a inokedy zasa kratšie. Neviem čo mám robiť, prosím poraďte, ak má niekto s tým skúsenosti. Ďakujem.

Tomas12345

phillips :

No tak ten hematocyt som asi zle označil, malo to byť tuším hematokryt, a taktiez co sa týka toho krvneho náteru som si ho pomylil s krvným obrazom.

philips

Noooo..
Hematocyt - v našej odbornej terminológií sa takáto bunka nenachádza, takže nemám ani šajnu, čo si tým chcel povedať.
Takže krvný náter je určený primárne na morfologické zhodnotenie jednotlivých druhov leukocytov - neutrofilný segment, neutrofilná tyčinka, eozinofil, bazofil, lymfocyt, monocyt, na stanovenie percentuálneho zastúpenia. Ďalej tu je možnosť diagnostikovať trombocytové zhluky a dajú sa okrajovo hodnotiť aj erytrocyty.
Vyšetrenie krvného náteru sa indikuje v prípade vážnej trombocytopénie (trombocyty môžu byť agregované - ich hodnota je normálna, ale sú v skupinách), pri leukémiach, na vyžiadanie lekára... V prípade autora nie je potrebné robiť krvný náter, pokiaľ nemá výrazné odchýlky v krvnom obraze.
Na obrázku máš ukážku krvného náteru, požuteľný obrázok na nete som nenašiel, toto je asi najlepšie, čo sa mi podarilo nájsť. V strede máš eozinofil, zvyšok sú erytrocyty, trombocyty nevidieť.

Tomas12345

phillips :

(Tomáš, vieš vôbec čo je krvný náter a na čo sa používa?)

No myslím že to je skúmanie cervenych krviniek, bielych krviniek, hematocytov, trombocytov, a podobných hematologickch faktorov, ale nie som si istý.

philips

Slezina reaguje na prítomnosť infekcie ako ktorýkoľvek iný lymfatický orgán - zväčší sa. Pokiaľ to nie je veľké zväčšenie alebo sa nezväčšila aj pečeň, tak naozaj nie je veľmi čo riešiť, pokiaľ nie sú závažné klinické príznaky, samotné mierne zväčšenie sleziny je bezpredmetné.
V prípade autora sú nešpecifické príznaky, od ktorých sa dá dosť ťažko odpichnúť a začať cielenú terapiu alebo diagnostiku.
Tomáš, vieš vôbec čo je krvný náter a na čo sa používa?

Tomas12345

(Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je normálne ak mám zväčšenú slezinu? Lebo som bola za doktorkou, že niekedy mávam triašku, bolesti brucha a zvraciam. Zistila, keď som bola na vyšetrení sona žalúdka, že mám zväčšenú slezinu, ale povedala, že je to v poriadku. )

Zväčšená slezina skutocne môže vyvolavat bolesti brucha. Unava môže byť sposobena tým že vraciaš (čo telo oslabuje i dehydruje) a málo ješ. Celkom sa cudujem že doktorka zväčšenú slezinu nejako viac nekomentovala. Zväčšená slezina totiž často krát nie je primárna príčina (chyba nie je v slezine ) ale sekundarna pricina ( pričina je napriklad v rôznych tazsich vírusoch, baktérii v tele, ktoré napadli slezinu).

Ja by som si teda išiel dat spravit kompletne krvne vysetrenie, biochemia + infekcie, a klasicky krvný náter.

( Tak som si povedala, že má asi pravdu, kedže som bola celé 2 týždne v pohode. No len teraz večer cítim, že mi je tažko od žalúdka a od vtedy čo som mala prvýkrát tie všetky symptómy nemôžem jesť po 18:00, lebo mi ťažko trávy.)

No tak skús jest pomalsie. Jedlo si rozdel na 12 častí a kazdu cast jedz po 15 minutach.

(Brala som aj vitamin B a espumisan, no nič nezaberá.)

Skús kúpiť nejake kvalitne probiotika.

(Dokonca ma pobolieva hlava už 4 dni, hlavne na pravej časti hlavy, ostré pichanie, niekedy dlhšie a inokedy zasa kratšie. Neviem čo mám robiť, prosím poraďte, ak má niekto s tým skúsenosti. )

Treba podstupit kompletne krvne vysetrenia (biochemia, infekcie, klasický krvny náter) a na základe nich sa ukáže čo dalej.