Poznáte to? Pocit, že sa nemôžete nadýchnuť, že sa udusíte. Chcete zavolať sanitku, panikárite a to ten stav ešte zhoršuje. No niekde v hĺbke viete, že si to namýšľate, že si ten stav privodzujete sami, že to nie je skutočné hoci sa to tak zdá.. Celé dni som v práci, pretože vtedy mi je dobre, doma cvičím, tancujem, spievam si, učím sa, pozerám filmy... Idem za hranice svojich síl na úkor fyzického zdravia, odďaľujem spánok, pretože v tom tichu to na mňa prichádza. Niekedy to príde v preplnenom autobuse odkiaľ niet úniku, obleje ma pot. Siaham po telefóne, rolujem facebook, zrazu na to nemyslím a je dobre. Keď sa zhlboka nadychujem dookola si opakujem, že si verím, že sa mi to podarí. Na chvíľu je dobre, ale hneď potrebujem ďalší hlboký nádych. Neviem čo má robiť, trvá to už niekoľko rokov, má to rôzne formy od pichania pri srdci, v hrdle, bolestiach až po toto dýchanie. Viem, že proti tomu nesmiem bojovať, že to musím prijať, ale nejde to. Stretli ste sa niekto s niečím podobným? Ako ste to riešili/riešite? Ďakujem za každý komentár.
Ako zvládate úzkostné stavy?
Nezvládam, čakám kým to prejde keď to na mňa pride. Nemám žiadnu metódu, akurát tak ak sa mi podarí občas odpútať pozornosť, že sa snažím zamerať na niečo iné, alebo na nejaký predmet v okolí. Najhoršie je to v obchode a keď je za mnou kopec ľudí. Párkrát som skúsila aj metódu, že som pozerala vyložený tovar na páse a vravela som si: zelené jablko, červený kečup, modré žuvačky, čierny pás a pod. Už skôr som o tom čítala že je to v tom zamerať pozornosť na niečo iné, odpútať sa od úzkosti, paniky. Niekedy to pomáha ale väčšinou som na umretie a ani neviem ako zaplatím a spamätam sa až na čerstvom vzduchu :D v autobuse ani nevravím :D alebo kdekoľvek inde. Raz možno pri tých stavoch vážne zinfarktujem :D
Manželka to mála keď sme bývali u svokry.
Chodili sme po vyšetreniach kardio,plucne,orthopéd z chrbticou nič nezistili.
Keď sme sa odsťahovali od svokry prešlo to.
Manželk to mala asi dva roky niekedy aj v noci.
Teraz už 14.rokov pokoj.
Stresy,odoberanie životnej energie blízkou osobou
Octavia 3RS, 2.0TSI s cipom a subwoofer, to je to najlepsie, ziadne AD a podobne hovadiny.
Trpíš panickou poruchou. Tá sa lieči z dlhodobého hladiska antidepresivami. Je dpbré mať pri sebe vzdy nejaky benzodiazepín ako napriklad lexaurín. Budeš mať z toho dobrý pocit, že vieš že máš po ruke vždy niečo čo ty okamžite zaberie.
Co sa týka zbavenia úzkostných stavov tam je dobré napríklad dat si facku. Ak si dáš facku tak tvoj mozog sa začne zaoberať bolestou a prestane sa zameriavať na úzkost a úzkost zmizne.
Riešim to tak ako ty hlboký nádych a výdych a nemyslieť na to, ale na niečo iné. A máš aj sociálnu fóbiu?