Pečeň volá o pomoc???

Príspevok v téme: Pečeň volá o pomoc???
PeterNal

ked doktorka nepomáha asi musia ľudia, bol som pred pár mesiacmi ! u svojej obvodnej s tým, že mám nažltlú stolicu ona spravila iba vyšetrenie stolice na parazity a povedala že tam to je okej a pýtal som sa jej na další postup a povedala že nič, ved toto si mal v poriadku... tak mám ísť inam a si niečo sám zaplatiť? už dlhšie neviem v noci spávať a ani mi jesť veľmi nechutí, dnes som bol v McDonalde, lebo inde som sa nemohol dostať a ja ani veľmi tučné jedlá nejem skoro vôbec a dal som si bigmac a hranolky a ked som prišiel domov neskutočne ma prehnalo a "stolica" bola žltohnedá... niekde som čítal že pečeň rozkladá tuky a či nemám nejaký problém práve s ňou ked som zjedol také tučné jedlo a prehnalo ma, a ešte ked je nažltlá a tiež som čítal že to môže byť problém s pečeňou alebo žlčníkom, prosím poradte mi lebo u svojej obvodnej asi nepochodím

Omen

Peter, ak máš krátkodobo žltú stolica bez zápachu, je neškodná. To môže vzniknúť následkom zvýšeného príjmu potravín obsahujúcich žlté až oranžové pigmenty.
Ak máš však žltú a odporne zapáchajúcu stolicu dlhšie, potom to odzrkadľuje zlé vstrebávanie (malabsorpcia) tukov spôsobené nedostatočnou činnosťou pankreasu. Prejavuje sa o.i. pri celiakii. Môže signalizovať tiež rýchly prechod potravy tráviacim traktom a nachádza sa napr. u ľudí s GERD.
Je to tak, ako ti už napísal Philips. Tvoje problémy nesúvisia s pečeňou, ba ani so žlčníkom!

Pag

Philip a ako zistím, či je stolica acholicka, melancholická alebo chaotická, prosím ťa? Ako nehovorím nič, hľadal som na nete, hľadal a našiel som jeden postup na analýzu aj tohto hnedého javu. Postup je nasledovný: pripravte si jeden tanierik, gumenú rukavicu, po odľahčení témy treba "tému" premiestniť na ten tanierik a pozerať sa. Ak sa nebude dať zistiť, že o aký typ stolice ide, tak s tým "batôžkom" treba zájsť k susedom, ktorí vám isto radi poradia, isto sa potešia a popýtať sa na to, lebo zdravie je prednejšie a treba byť zdravý za každú cenu, musím ešte dorátať tretiu premennú, mama mám už vo vani tú predprdenú penu?:-) Tam si Divočina?

philips

Prijaté tuky v potrave (budem písať o tukoch všeobecne, nebudem deliť na jednotlivé zložky, ktoré majú trochu odlišné trávenie) idú do žalúdka, kde sú motilitou žalúdka emulgované (zväčšuje sa ich povrch) a tak sú prístupnejšie pre lipázy - enzýmy štiepiace tuky. Začína to žalúdočnou lipázou a následne pankreatickou lipázou v duodene. V duodene už pôsobia aj žlčové kyseliny, ktoré robia to isté, že motilita žalúdka - emulgujú tuky.
Viac o trávení tu: www.wikiskripta.eu

Autor môže mať intoleranciu na niektorú zložku potravy, čo sa prejaví ako opisuje - hnačkou. Stolica je žltá až zelená preto, lebo obsahuje tuky, ktoré sa nestihli stráviť, nemá to nič s činnosťou pečene. Pečeň s týmto nemá nič, za dobu 4 mesiacov by sa jeho stav buď zlepšil (pečeň má veľmi dobrú regeneračnú schopnosť) alebo by sa stav zhoršil.
Príznaky - nespavosť, nechutenstvo sú všeobecné príznaky, ktoré sa vyskytujú pri mnohých ochoreniach a nedajú sa tu nijako interpretovať.
Moje odporúčanie je šetriaca diéta a hľadať potraviny, ktoré spôsobujú problémy a vylúčiť ich zo stravy, prípadne vyšetrenie u gastroenterológa.

GOING

Myslím si, že má pravdu Philips. Teda to spôsobuje zlú stráviteľnosť potravy ?
Philips, prosím Ťa. Pečeň môže byť viac zaťažená pri týchto príznakoch ?

GOING

Ak je to pečeň tak:
ľanový olej lisovaný za studena kúpiš v bio potravinách (pred pítím pretrepať, nemiešať). Ten odľahčí pečeň od nasýtených mastných kyselín. Ráno na lačno 1polievkovú lyžicu a potom 20min. nejesť a
môžeš aj pred večerou.
Ak sa budíš medzi 1:00-3:00 hod. ZČ (zimný čas) tak to môže byť pečeň. V tej časovej výseči má najvyššiu aktivitu z orgánov pečeň a medzi 23:00 - 1:00 žlčník.

philips

Ty máš problém s trávením, nie s pečeňou. Ak by bola pečeň v takom stave, že by stolica bola hypocholická až acholická, tak by si mal ikterus - zažltnutie kože, slizníc, očných bielok. Takže, doktorka by ťa mala odoslať na gastroenterologické vyšetrenie. Pečeň máš v poriadku, resp nič nenasvedčuje, že máš s ňou problém.
PS. trávenie lipidov je o niečo málo náročnejšie.