ked doktorka nepomáha asi musia ľudia, bol som pred pár mesiacmi ! u svojej obvodnej s tým, že mám nažltlú stolicu ona spravila iba vyšetrenie stolice na parazity a povedala že tam to je okej a pýtal som sa jej na další postup a povedala že nič, ved toto si mal v poriadku... tak mám ísť inam a si niečo sám zaplatiť? už dlhšie neviem v noci spávať a ani mi jesť veľmi nechutí, dnes som bol v McDonalde, lebo inde som sa nemohol dostať a ja ani veľmi tučné jedlá nejem skoro vôbec a dal som si bigmac a hranolky a ked som prišiel domov neskutočne ma prehnalo a "stolica" bola žltohnedá... niekde som čítal že pečeň rozkladá tuky a či nemám nejaký problém práve s ňou ked som zjedol také tučné jedlo a prehnalo ma, a ešte ked je nažltlá a tiež som čítal že to môže byť problém s pečeňou alebo žlčníkom, prosím poradte mi lebo u svojej obvodnej asi nepochodím
Pečeň volá o pomoc???
Peter, ak máš krátkodobo žltú stolica bez zápachu, je neškodná. To môže vzniknúť následkom zvýšeného príjmu potravín obsahujúcich žlté až oranžové pigmenty.
Ak máš však žltú a odporne zapáchajúcu stolicu dlhšie, potom to odzrkadľuje zlé vstrebávanie (malabsorpcia) tukov spôsobené nedostatočnou činnosťou pankreasu. Prejavuje sa o.i. pri celiakii. Môže signalizovať tiež rýchly prechod potravy tráviacim traktom a nachádza sa napr. u ľudí s GERD.
Je to tak, ako ti už napísal Philips. Tvoje problémy nesúvisia s pečeňou, ba ani so žlčníkom!
Philip a ako zistím, či je stolica acholicka, melancholická alebo chaotická, prosím ťa? Ako nehovorím nič, hľadal som na nete, hľadal a našiel som jeden postup na analýzu aj tohto hnedého javu. Postup je nasledovný: pripravte si jeden tanierik, gumenú rukavicu, po odľahčení témy treba "tému" premiestniť na ten tanierik a pozerať sa. Ak sa nebude dať zistiť, že o aký typ stolice ide, tak s tým "batôžkom" treba zájsť k susedom, ktorí vám isto radi poradia, isto sa potešia a popýtať sa na to, lebo zdravie je prednejšie a treba byť zdravý za každú cenu, musím ešte dorátať tretiu premennú, mama mám už vo vani tú predprdenú penu?:-) Tam si Divočina?
Prijaté tuky v potrave (budem písať o tukoch všeobecne, nebudem deliť na jednotlivé zložky, ktoré majú trochu odlišné trávenie) idú do žalúdka, kde sú motilitou žalúdka emulgované (zväčšuje sa ich povrch) a tak sú prístupnejšie pre lipázy - enzýmy štiepiace tuky. Začína to žalúdočnou lipázou a následne pankreatickou lipázou v duodene. V duodene už pôsobia aj žlčové kyseliny, ktoré robia to isté, že motilita žalúdka - emulgujú tuky.
Viac o trávení tu: www.wikiskripta.eu
Autor môže mať intoleranciu na niektorú zložku potravy, čo sa prejaví ako opisuje - hnačkou. Stolica je žltá až zelená preto, lebo obsahuje tuky, ktoré sa nestihli stráviť, nemá to nič s činnosťou pečene. Pečeň s týmto nemá nič, za dobu 4 mesiacov by sa jeho stav buď zlepšil (pečeň má veľmi dobrú regeneračnú schopnosť) alebo by sa stav zhoršil.
Príznaky - nespavosť, nechutenstvo sú všeobecné príznaky, ktoré sa vyskytujú pri mnohých ochoreniach a nedajú sa tu nijako interpretovať.
Moje odporúčanie je šetriaca diéta a hľadať potraviny, ktoré spôsobujú problémy a vylúčiť ich zo stravy, prípadne vyšetrenie u gastroenterológa.
Myslím si, že má pravdu Philips. Teda to spôsobuje zlú stráviteľnosť potravy ?
Philips, prosím Ťa. Pečeň môže byť viac zaťažená pri týchto príznakoch ?
Ak je to pečeň tak:
ľanový olej lisovaný za studena kúpiš v bio potravinách (pred pítím pretrepať, nemiešať). Ten odľahčí pečeň od nasýtených mastných kyselín. Ráno na lačno 1polievkovú lyžicu a potom 20min. nejesť a
môžeš aj pred večerou.
Ak sa budíš medzi 1:00-3:00 hod. ZČ (zimný čas) tak to môže byť pečeň. V tej časovej výseči má najvyššiu aktivitu z orgánov pečeň a medzi 23:00 - 1:00 žlčník.
Ty máš problém s trávením, nie s pečeňou. Ak by bola pečeň v takom stave, že by stolica bola hypocholická až acholická, tak by si mal ikterus - zažltnutie kože, slizníc, očných bielok. Takže, doktorka by ťa mala odoslať na gastroenterologické vyšetrenie. Pečeň máš v poriadku, resp nič nenasvedčuje, že máš s ňou problém.
PS. trávenie lipidov je o niečo málo náročnejšie.