Ja sa ti čudujem, že chodíš na tie túry, mňa už nebaví vlastne nič.
Mám pocit, že fóbia bude taká istá a tiež si myslím, že keď to mám už od detstva, už sa to len tak ľahko nezmení.
Zažívam stále prípady ako aj ty, keď sa ma dotkne, ako ľudia sa ku mne správajú. Dosť sa ma dotkne, keď niekto so mnou "proti mne" jedná. Už som z toho zúfalý. Alebo keď niekto po mne kričí. Vtedy hneď nastúpi ten blbý pocit,že na čo som tu, kašlem už úplne na všetkých ľudí a pod.
Nemam chuť na nič a som so sebou nespokojný a mám chuť to tu zabaliť.
Naozaj už mám toho dosť, ako moje telo reaguje.
Každopádne- dostal som sa teraz znova- v stredu k jednej dôležitej informácii, o kt. som vedel už dávnejšie. Ide o to, že bol objavený určitý gén(je to už síce dávno), ktorého verzia (každý z nás ju má inú) rozhoduje o tom,do akej miery bude človek úzkostlivý a do akej miery bude znášať stres.
Ide o gén pre SEROTONÍNOVÝ TRANSPORTÉR. Ide o jeden z najviac študovných génov v psychiatrii.
O čo ide-
"Serotoninový transportér (5-HTT) zajišťuje zpětný příjem serotoninu ze synaptické štěrbiny do neuronu."
A zistilo sa, že "Krátká varianta S je spojována s nižší transkripční činností genového promotoru a má souvislost s vyšší senzitivitou k podnětům vyvolávajícím úzkost a strach. "
Každý jeden gén je tvorený 2 alelami- jedna od otca, druhá od matky. Ak máš od otca alelu S a od matky tiež S (spolu teda SS, ďalšie možnosti sú ešte SL a LL..) , tak budeš silne predurčený k tomu, že sa môžeš ľahšie stať obeťou šikamy, ľahšie dostaneš depresiu a proste budeš mať úzkosti, PRÍČINU KTORÝCH TAK MNOHÍ ZÚFALO HĽADÁME
.. a teda aj sociálnu fóbiu
Gen pro serotoninový transportér a jeho polymorfismy (slovo polymorfizmus znamená, že gén má veľa variácií a jedna z nich je SS) jsou spojovány zejména s afektivními poruchami,37,57 schizofrenií, úzkostnou poruchou a neurotismem,24 disociací,46 sebevražedným chováním6,10 a obecně odpovědí na stresové situace.
Dle Hariri a kol.33 má genotyp S/S za následek zvýšení odpovědi amygdaly na podněty vyvolávající strach a úzkost
.....AMYGDALA- JE KĽÚČOVÁ ŠTRUKT. MOZGU PRE SOC. FÓBIU (strachy, emócie). O tom som už písal dávnejšie
Stein a kolektiv73 odhalili souvislost mezi polymorfismem 5-HTTLPR a náchylností k úzkostným poruchám u týraných dětí, měřenou "Childhood Trauma Questionnaire".12,13,23 Homozygoti pro alelu S vykazovali vyšší míru traumatické reakce na týrání ve srovnání s homozygoty pro alelu L.
....Čiže na každom sa prajví tá istá miera stresu (aj šikany) inak. Horšie to znesú tí s SS.
Polymorfismus 5-HTTLPR může rovněž ovlivnit odpověď na léčbu. Depresivní pacienti s variantou L vykazují lepší odpověď na selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu SSRI,58,64 zatímco krátká varianta S je spojena s pomalejší odpovědí na běžnou antidepresivní léčbu.
.....Ak by mal niekto s SS depresiu, horšie by zaberali lieky, napr. sertralin.
Ak sa dostanem k informácii,.kde by mi mohli zistiť, ako vyzerá môj gén pre sérot. transportér, dal by som si to zistiť. Určite to ale niečo stojí. A peňazí žiaľ nie je veľa.
Tu je zdroj, okiaľ mám info
www.cspsychiatr.cz
A hovorí o ňom aj najznámejší český psychiater Hoschl na svojich prednáškach. Ale teba táto téma asi nebude moc zaujímať. Že? Keď to bude niekoho zaujímať, nech napíše.
Mňa zaujímajú tieto veci až veľmi. Lebo sú pidstatné pre môj život, prežívanie.