Všetko bolo zbytočné...

Príspevok v téme: Všetko bolo zbytočné...
Emilly14

Dobrý deň, mám zverenú maloletú sestru v náhradnej starostlivosti. Poberám na ňu rodinné prídavky a opakovaný príspevok pre dieťa v náhradnej starostlivosti vo výške 142,98€, v ktorom je zahrnuté aj výživné.Naša matka zomrela v marci tohto roka. Z toho dôvodu som pre moju sestru začala vybavovať na sociálnej poisťovni sirotský dôchodok. Myslela som si teda, že opakovaný príspevok mi bude krátený len o výšku výživného, ktoré jej bolo súdom určené. Približne po mesiaci mi prišlo poštou vyjadrenie, že zatiaľ určili výšku sirotského dôchodku na 80€ mesačne. Myslela som si teda, že budem na moju maloletú školopovinnú sestru dostávať rodinné prídavky, opakovaný príspevok vo výške 142,98€ (resp.krátený len o výšku matkinho výživného, cca 25€) a ešte aj sirotský dôchodok. Dnes mi bolo na úrade práce sociálnych vecí a rodiny povedané, že o 80€ ktoré boli priznané mojej sestre ako sirotský dôchodok mi skrátili výšku opakovaného príspevku. Z akého dôvodu sa potom vybavuje sirotský dôchodok, keď v podstate nemám pre sestru žiadne peniaze naviac? Zo sociálnej poisťovne mi príde 80€, ktoré mi následne odrátajú z opakovaného príspevku, ktorý dostanem od úradu práce,soc. vecí a rodiny. Čiže mi príde rovnaká suma len z 2 rôznych úradov. Nechápem na čo mi vyvolávali zo sociálky aby som posielala čestné vyhlásenie že vybavujem sirotský keď mi ho v podstate celý zoberú?! Som zvedavá jak by oni vychovali školopovinné dieťa so zdravotnými problémami za 160eur!!!! Človek behá vybavuje lebo si myslí že vybaví konečne viac peňazí ..a co z toho? Len nervy a prevozené peniaze lebo som tam bola minimálne 5x lebo im stale chýbalo nejaké potvrdenie...

Emilly14

Nehovorim aby ich kompletne zabezpecil..ide o ten princip ze nerozumiem preco som vybavovala sirotsky ked mi tie peniaze zoberu zas niekde inde..ide o to a nie o to kolko penazi mi daju...a za druhe ja nemam manzela som jej sestra 24 rocna ktora sa o nu stara tak si myslim ze mne slobodnej by mali prispievat trochu viac na 15 rocnu so zdravotnymi problemami.

filipa

V problematike príspevkov sa príliš nevyznám, len neviem, prečo majú ľudia pocit, že deti by mal kompletne finančne zabezpečiť štát? Na to je predsa rodina, nie?