Zdravím, chcem sa vám zdôveriť s mojími problémami a rád by som počul váš názor na ne. Už skoro 2 roky som diagnostikovaný úzkostnou poruchou, aktualne mam neskutočny strach zo schizofrenie. Strašne sa bojim že všetko čo pomaly počujem je halucinacia, že to nieje realne. Som zaseknuty neskutočne v svojej hlave, predstavach a myšlienkach ktore su neskutočne “silné” premietaju sa mi predstavy akoby som niečo počul, akoby niekto šepkal moje meno akebo akoby som videl nejaký tieň. Som z toho totalne depresivny, neviem sa z toho dostať a bojim sa, že všetko nasvedčuje tomu, že niečo fakt nieje v poradku somnou a že mi začína schizofrenia. Najviac ma štvu tie predstavy a myšlienky, uvedomujem si ich tak jasno, že mam pocit pomaly že ich začnem každu chviľu počuť... fakt už neviem čo stym, necitim sa byť v realite ale v svojej hlave. Prosim poraďte
Strach zo schizofrenie
benedick400. no mne ta je luto, hned by som s tebou isla vencit psa, tak aspon v duchu
a neupadaj na duchu, napriek vsetkemu, si hodnotny clovek
tomas, dakujem za link, precitane
Mne sa stále vybavuje to otcove lano ako tam visí hmmm čo tam asi musel prežívať....jak ,,Silno'' a dlho tam musel visieť fuj...Preto neviem ani spať a už o 4:00 sa prechádzam po dedine zo psom.Nemám robotu nikto ma nechce som pedofíl a homosexuál žiadna budúcnosť výzor ako dement no totálny úbožiak chudák...
Choď upratovať chodby a záchody na kliniku alebo si nájdi buzzeranta nebude ti tak ,,Silno'' jobať.
Neviem ako proti tomu bojovať, uvedomujem si proste skoro každú myšlienku v mojej hlave, vnucujú sa mi predstavy akoby som niečo počul (nejaký hlas, šepot mojho mena), alebo predstavy že niečo uvidím, nejaký tieň alebo tak... Všímam si moju náladu, keďže som depresívny tak si myslím že mi začína schizofrenia pretože na začiatku sú aj oni depresívny, tiež si myslím že tie myšlienky a predstavy o počuní/videní niečoho nereálne niesu normalne pre zdravého človeka tak sa bojím fakt aby sa mi nevyvíjala ta schizofrénia. Vnímam proste moc seba, svoje myšlienky, zvuky okolo mňa, mávam taký divný pocit v hlave sem tam, taký tlak akoby... neviem... potreboval by som nejake uistenie že všetko je somnou v poriadku čo sa týka schizofrénie, že ju nemôžem dostať.. ak by tu bol niekto taký kto by mi dokázal nejakými logickými argumentami utešiť že to určite nieje a ani nebude schiza a prečo sa mi takéto myšlienky a predstavy vybavujú v hlave a sú také "silné" tak by mi to dosť pomohlo...
Mal by si sa vo vlastnom záujme zaújmať o ortomolekulárnu medicínu ... a o to , čo vlastne ješ ... a čo neješ a mal by si ...
A neprenechávať zodpovednosť za svoje zdravie a za svoj život na lekárov ,,,,
Ale vziať zodpovednosť do vlastných rúk ..
osobne nemám rád trendy ... každý trend je znakom mladosti, totižto mnohé to už bolo :)
je to rozdielnosť názorov - tvojho, tvojej predstave o svete.
a tvojom okolitom svete.
v zivote pomaha pochopenie zivota
asi najdolezitejsie pochopenie je ze pochádzame z Boha a kazdy sme maly boh.
ale uplne kazdy - ja som boh, ty si boh ... henten hentá .. ten starký, ten drobisk .. henta macka, ten pes, ten strom ....vsetko je podedene z toho istého, ale co je zaujimave - ze sme tym cim je nas tvorca
osobne som takyto typ dednia nikde nevidel, zvycajne sa dedi len kusok z pôvodného, toto je skor ako mala kopia
ako to funguje ...
rozdiel medzi teóriou a praxou je ten, ze realita má určitý črt čo nemá ani teória, ani prax - je to funkčnosť
teória sú predstavy
prax sú predstavy ktoré už niekto overil
realita je zdroj, ktorá vytvára tento svet
inak povedané, realita je to, čo nás neustále vytvára ...
môžeme ju poprieť (teória), ale nemôžme ju zničiť (funkčnosť)
však prakticky:
prečo neprestaneš rozmýšľať? alebo prečo nezačneš rozmyšlať pozitivne
alebo preco nezacnes zit stastne? alebo preco nebojujes proti tomu co ti robi zle :D :D
odpoved je lahka: nemam ziadnu, nie som tvorca reality :)
je to lahke, je to ako ked sme deti .. robime si co chceme
ked sme starsi hladame "zdroj reality" vo vonkajsich veciach, a ked este starsi, tak v hlave, v mudrosti .. toto sposobuje uzasny "paradox" - tím zo popierame Boha, tym popierame ze sme bohom a tým padom hladame Boha ale aj ked hocico najdeme tak to casom zomrie .. a my sme "sklamani lebo sme si mysleli"
asi taky jednoduchy princip je urcite prijat, ze zivot nema zmysel ... preco ...... lebo ak ma zivot zmysel, tak sa sutredujee na zmysel, nie na zivot ... a tym padom mame zmysel, ale nemame zivot
"je to rozdielnosť názorov - tvojho, tvojej predstave o svete.
a tvojom okolitom svete." to sa vola sloboda
kazdy sme malym bohom ...... slobodne rozhodnutia : )
"Pozemsky zivot" je v podstate toto: dusa vojde do tela, telo sa narodi .. telo zomrie, dusa odide .. kto je dusa? ja .... kam ide? neviem .. ani neviem z kade ideme ... ale viem, ze tento pozemsky svet to urcite nie je . ... mne osobne staci ten princip, ze najskôr sa narodi telo, potom som do neho vosiel, potom z neho videm ... pretoze pokial popierame smrt, to je akoby sme zili v strachy z toho, čo aj tak pride ... a ono to pride :D :D :D " ... to je ako "pozemsky strach" v zmysle zľaknutia je podľa mňa tiež dobrý, pretoze je to znak toho, ze vieme co chceme.....
maly boh :)
ono podľa mňa, keď si človek vyskúša všetko, možno zistí, že nechce všetko :) :) tzv. predchadzanie problemov ..
napríklad aj vy: urcite mate minulost, kazdy ju mame :D
a urcite by ste sa v nej rad vratili k veciam ktore mate radi, rovnako ako aj tie "zle veci" je nieco "co mame radi", lebo v podstate je to TO, cim sme. namiesto znicenia toho, cim vlastne sme ...
je to akoby parovanie ... ked proti niecomu bojujeme, tak sa parujeme ako bojovnik proti zlu .. rovnako ako ked nieco mame radi, tak to prirodzene pritahujeme..
napríklad toto video:
www.youtube.com
paci sa Vam? ak ano, je zrejme ze vsetky veci z neho sa Vam budu diať :D
ale rovnako aj ked nenavidite to video, tak sa to bude diať
(podľa mna cela ludska teoria a vsetko v com zijeme je jednoducho iba nazor niekoho, kto nieco vymyslel .. a zverejnil ... a ono sa to rokmi dedilo ... ale pritom to nikdy nikto nevyskusal ... rovnako ako tento príspevok pokial sa nepouzije tak je NEFUNKCNY :D
to je ako povedat ze tamten bicykel nefunguje ... vsak to sa neda pouzit :D :D :D :D :D to nam nic neprinesie :D :D
je to ako ludske "ego" .. co je podstate predstava o sebe samom, tvorna zcasti z reality z casti reakciami na realitu .. nemozme znicit realitu, nie je mozne znicit nieco, coho zdrojom je "nieco vacsie".
je to prirovnam k posilnovaniu ... ked necvicime vôbec, telo mlandravie ... rovnako ked cvicime vela, je to na ukor zdravia a vlastne tym telo nicime ...nie je ziadna odpoved, su len moznosti
prirovnal by som to este ku kulturam .. na Zemi je mnozstvo kultur, mnohe su protichodne k ostatnym ... dokaze to fungovat na Zemi preto, lebo kazdy si najdeme to co mame radi ... vsetko a svoje plusy a minusy ... uplne vsetko ...
mozog je glupy, rozumie len jednoduchym veciam, najmä tým, "ktoré dokážee vytvárať" .. nie je problém zostrojiť vesmír raketu s "nanopresnosťou" ... ale je pre nás problém zistiť čo je napr. život :D ... lebo zivot nevytvárame, len sa reprodukujeme ... kazdy clovek teraz co je na Zemi, tak ho porodili rodicia ... ale ked sa spytame starych rodicov, tych tiez porodili rodicia ..... a vlastne zistime, ze kazdy z 7 miliard ludi bol porodeny ale nikto nevie co bolo predtým
vzdy ked je nieco cudne, znamena to ze sme si nieco nevsimli .. "nejde nam to do hlavy" ....
pre mna osobne to je funkcne :) .. ked zistime, ze vlastne nikto nic nevie, ze informacie sa len nevedome prirodzene reprodukuju, uvedomime si ze my ludia sme tu nic nevytvorili ... a to je velmi silny koncept, pretoze si uvedomime , ze je tu nejaky "boh, zivot, osud", ale je akoby za oponou .. je to ako pozerat televiziu a zistit, ze v skutocnosti to nie je "obraz", ale len nejaka vykonstruovana technika inym clovekom .. inak povedane, nie je to ako "hierarchia zvrchu", ze Boh je najvyssi a pod nim a my cervy ..... je to naopak: najskôr existuje Boh .... Boh vytvara tento svet .... v tomto svete su musky, rastliny ... neskor zvierata ..... a az vlastne teraz vnika clovek .... ono podla mna je fajn si uvedomit, ze kazda bytost je nejaka ... napr. clovek je postaveny na kysliku a na mineraloch (skelet) ... prosto: pre mysel je Boh nad nami, najvyssi ... avsak "pre prirodu" je Boh akoby ten najvacsi, napr. zemegula, vesmir ... je to to, co je pod nami ...
je to nieco ako cas .... cas vie ist len dopredu . inak povedane, Boh stale pulzuje zivot
kazdemu funguje nieco ine :) :)
Vam urcite tiez nieco funguje ... nieco co Vam ide prirodzene ...
je to nieco ako talent, predispozicia ... je to prirodzene, bolo to tu pred nami ...
napr. ja mam velku predispoziciu vidiet veci v komplexe :D :D :D je mi to prirodzene :) ale to neznamena ze sa hnevam na tych, co nemaju takyto dar ... to je akoby som sa hneval na pekara "ze je jednoduchy" .. porovnavanie vytvara konflikt, pretoze porovnanie je ako "teória vyradenia" ... co mozem znicit aby svet fungoval lepsie - sebaklam, clovek nevidi seba, svoj dar ... a preto nam svet pripada "chybnejsi", pretoze sa v nom nevidime :)
ved aj v dnesnej "dobe" teraz prezeniem :D :D preco je vo svete tolko vela vsetkeho, ale mame akoby coraz menej? .. lebo "sme sa stratili tu na Zemi, "zombie" mód" .. prestali sme vytvarat zivot a cim viac ho ale chceme jest, tym viac sa nam mina ... je to nieco ako "vesmir" - ja osobne by som vo vesmire zomrel .. inak povedane, potrebujem Zem mam ju rad je tu teplo jedlo pohoda :D :D preto ma rad Zem, lebo Zem mi dava :) ale iba pokial ja bude jej :D :D
je to nieco ako vojna .. pre jednotlivca kratkodobo vojna vyzera ako riesnie ... opak toho je napr. farmarstvo(budovatelstvo): pre jednotlivca to kratkodobo ako ponizenie co nefunguje ...... tieto informacie ale samozrejme maju prave ti starsi z nasej ludskej spolocnosti a je to "ich dar" ... ked hold napr. ti starsi nebudu zdielat svoje zivotne skusenosti, tak my "mladsi" budeme musiet drahsou mincou zaplatit to, co uz niekto platil ...
ale lahsie sa to chape: .... zaklad, prva vrstva je Boh ... na tejto vrstve je napríklad Zem ... na vyssej vrstve su napríklad zive tvory ... Boh akoby "paruje "vytvara cyklus zo "vsetkych jeho bytosti" ... napr. to ze ja mam taketo "komplexne informacie", tak pokial si ich ja nechavam pre seba ... tak vlastne niekto druhy co by ich rad skonzumoval tak prosto nema co jest .. .. je to taka ta prirodzena vymena ....a zaroven sami "definujeme svoju vymenu" .. napr. dneska mi stacilo informacii, chcel by som teraz ine ...
prosto ta tvorba a konzumencia niecoho /cyklus .... je ovela funkcnejsi ako "+ a -" ... vytvara nieco, co nechceme konzumovat ... je to iste ako konzumovat nieco, co nechceme vytvarat... je to velmi zjednodusene povedane . je to nieco ako "spánok" .. ked sa zobudíme, povieme si "chcel by som to, ale toto ma to bude stat, ok oplati sa to .. alebo "nie nie oplati sa to" .. tzv, "zdravy rozum" spociva v akceptovani reality a jej transformacii ... akceptovanie "svojich limotov" je jemnejsia transformacia ako ich popieranie a snaha o dokazanie "klamstva"
čo máme radi je viac ako to, čo nemáme radi :)
napríklad, nasiel som nejake videjko "buducnost" Bratislavy www.youtube.com
vidno, ze to co to vytvara má rád :) :)
preco podla mna laska "vyhra" dlhodobo nad nenavistou .... "lebo Boh vytvara" .. je teda skor prirodzenejsie, ze tvorba je prirodzenejsia ako "nicenie" ... to vidno napr. na ludskych vojnach - vzdy tym trepeli vsetci ludia, vsetky budovy, vsetky technologie, priroda .. inak povedane, vojna nekonci nikdy prirodzene, ale na vycerpanie .... "dojdu ludia, dojdu zdroje" ... na zaciatku to vyzera ako "dobra teoria", avsak prax nam to potvrdzuje: na zaciatku si kazdy myslel ze je pan, na konci kazdy trpko zaplati vsetkym co mal"
v podstate aj to co nemate vy radi, je vlastne len opak toho, co mate rad :)
napríklad ja mam velmi rad peniaze a prirodu .. ale nachadzam sa v spolocnosti "kde je trosku neporiadok a ludia az tak nemaju peniaze" ..inak povedane, vidim ze vo svete chyba moja "ja" ...
rovnako sa diva na svet napr. ja neviem trubkár (niekto kto hrá na trúbke) ... ze aka je trubka super, ako prinasa radost atd atd a znovu vidi vo svete "nedostatok seba" ... v momente, ked zacne hrat ... aj napr. len pre seba ... svet si to vsimne :) .... kazdy predajca ma svojho kupcu ... pokial to predajca robi rad, kupci sa neminu :)
urcite to co mate rad, sirte medzi ludi, ze "aha toto je super" :D .. ale to dokazete spravit len pokial vy budete stastny s tym co mate :D :D
clovek byva smutny prirodzene ked sa veci pominaju v case ..treba to prijat :) .. niekedy je "cas ist" a nemozme to zmenit .. a niekedy "este mame cas" a rovnako to nemozme zmenit
mozno k schizofrenii, "ked mozog prekona hranice 1 osoby", sa do mozgu naleje viac informacii ako je prirodzené ... schizofrenia su vlastne 2 a viac osob v jednom tele .. co je v dnesnej dobe uplne normalne, to je ako ked niekto sa tesi a o par hodi je smutny ... sme iny(i), ked sa smejeme, rovnako iny(i) ked sa hnevame.
schizofrenia je uvedomovanie si svojej pestrosti ..... ja osobne denne stretavam tucty ludi co o sebe tvrdia ze su len taki ako tvrdia :D .. naozaj mizive (mozno aj nulove :D )percento ludi stretavam ktori si uvedomuju seba samého :)
inak povedane: "bezni ludia trpia nevedomou schizofréniou". ... z cisto fyzického hladiska je zmena to, co sposobuje prezitie (Darwin, aj ked malo overene na moj vkus ... je to vyfiltrovane len a fyzicku rovinu ... chuť žiť je však aj kúsok abstraktnejšia)
inak povedane, schizofrenia je nevyhnutia k fyzickému prezitiu
ale tipujem ze hovoríme o "schizofrenii" z medicínskeho/lekarskeho hladiska .. sice netusim co je pisane v lekarskych knihách ale v dnesnej dobe je podla mna medicina super a je moznost ako knih, tak aj zdrojov XYZ .. inak povedana, velke vdaka medicine za to co ponuka medicina
nemusime suhlasit so vsetkym, staci suhlasit s tym co mame radi :)
fyzicka vzdielenost od "nepriatela" vznika strachom ... preto je prirodzeny strach dobry, pretoze nas "udrzuje tam", kde to mame radi, kde sa citime dome .... ak napr. zo 5x prekoname nejaky svoj strach, prirodzene tym stracame domov, pretoze sme 5x vymenili to co sme mali radi, za to co sme radi nemali .. a karta sa vlastne otocila ..
takze "odpoved" na tvoje otazky, resp. zdroj tvojho zivota .... je v tebe ... nie v hlave, nie v "srdci" (aj ked pre fyzicku rovinu je srdci zdrojom zivota).. ...mozno je to tazsie uchopitelne, ale mozte si vsimnut, ze nieco v nas zije .. a nie je to mozog..a nie je to srdce ... akoby to bolo "nieco" ... ci viacej spoznávame to "nieco" vlastne len zistujeme ze "to" v nás stále žije .... je to "kusok Boha" co vlozil do kazdeho z nas a zije v nas ...
(nemozme to zadefinovat, pretoze definicie funguju len na urovni "clovecej", oci usi nos .... to je ako zadefinovanie "cyklu dna a noci" ... ziadny taky princip, "cyklus dna a noci" fyzicky nie je mozne vnimat, nevidime ten princip .. iba na zaklade pozorovani odhadujeme, ze taky nejaky princip existuje .... lahko vieme zadefinovat nieco, co je mensie ako my .. napr. chrobaka vieme presne zadefinovat ... ale preco "ludom sibe" je otazka za ktoru by asi zaplatil kazdy rad :D vsak preto existuje aj toto forum, pretoze si nerozumieme ... keby neexistoval problem aky zmysel maju riesenia ..
ale ked si vsineme, problemy prichadzaju prirodzene v case ... ja mam taku teoriu, ze problemy existuju nie preto, aby sme ich vyriesili ... ale zjedli :D :D
prakticky: vy definujete seba ako problem ... ja definujem Vas ako riesenie na problem :D :D ale len na urcite typy problemov :D :D (rovnako ako ja neviem piect chleba ako pekar ... tak pekar nevie vytvarat take komplexne systemy) ... kazdy vie vytvorit riesnie len na urcity problem, tam ze ho zje :D :D (to je ta prirodzenost ....... je mi prirodzene ľahké toto ... a naopak, je mi sakramensky neprirodzene vyriesit iny problem)
cela ludska spolocnost nie je rovnaka - toto v prirode nie je , v prirode sa paruju len tvory si podobne ... my ludia sme ale taki pokrocili predatori, ze nam robi radost aj robit druhym zle :D :D je to prirodzene
(preco .... pretoze ak si nebudeme z druhych ludi robit srandu, tak rovnako ich nebudeme mat ale budeme proti nim bojovat .. bojujeme zo srandy ..... to je nieco ako "Vazim si svojho nepriatela" .. napr. tak funguje konkurencia-kazdy clovek, to co ma rad .... tak sa to dopre páruje nie s konkurenciou, ale naopak, s odberatelmi ... inak povedane - ludia nam podobni su nasimi nepriatelmi
(odhadujem: rovnako ako mna bavia komplexne veci, dobre sa to kombinuje s "jednoduchsimi" ludi ..... "nefunguje" to s rovnakymi ludmi, vsak si povieme to iste ... ...
svet je sice zlozity, ale zivot je jednoduchy :) :)
(odhadujem: tento príspevok vyzera jednoducho .. rovnako jednoducho ako ked pekar pecie ten chleba .. rovnako ako trubkar ked hra v orchestri .. rovnako ako hocikto co robi hocico rad, tak to je jednoduche ("jeden duch" ... nie je to priatel a nepriatel, len priatel a priateľ" .... mozno taky tip na zaver, je fajn najst odbornika pre ktorého to je lahke a veci idu lahko .....
hawk , ste maly boh robte co mate rad .. a hovorte co mate rad
(poznamka: tento "príspevok" je len subjektivne vyjadrenie co by mohlo "objasnit" autoriovi "vlákna/témy" crty, ktore sa mi javia ze som ich uz niekde opakovane "videl" a odhadujem ze ma realne pokracovanie)
prosim respektujte tento príspevok, resp. aky zisk by Vam priniesol davat "hate" na nieco co nepotrebujete :D ... ale osobne nemam rad ked niekto nici, co iny vytvoril - kazdy si totizto mozme vytvorit co mame radi... a cesta k svojej spokojnosti a stastiu je celkom priamociara "a kratsia" ako kadejake bludy co by mali priniest stastie ... teda ak chceme v zivote stastie, zivot aj akoby "prazdny" len don vkladame :)
Neviem no, bojím sa že začnem onedlho počuť nejaké hlasy/zvuky (ak ich už nepočujem) alebo proste mať halucinácie, stále som v svojej hlave, každý jeden môj vnútorný hlas (monológ), predstavu si uvedomujem a vôbec sa necítim dobre. Myslím si že niektoré zvuky počujem len ja, dosť si uvedomujem skoro každý zvuk a pred spaním mám dosť také "náhodné" myšlienky, úplne mi hocičo proste blinke v hlave, slovo hociaké hocičo a je to také "živšie". Zabudol som spomenúť že kopu krat keď mi takto je mi chodi po chrbte mráz takže neviem fakt či to je len moja úzkosť alebo fakt mi zachvilku prepne. Prosím poraďte
orol1 :
Link k obsedantno kompulzivnej chorobe ? Vsak o tom je vela clankov, daj si do googlu OCD.
V pdf forme je veľa i odbornych clankov na tuto problematiku
Ohladom liekov, áno, užívam antidepresíva - Magrilan už skoro rok. Doktorka mi povedala že v prípade keby mi bolo zle tak si môžem dať Atarax ( liek na úzkosť ).)
Atarax nie je liek na akútnu uzkost na to sú benzodiazepiny. Atarax je síce anxiolytikum ale ktore ma slabsie ucinky na uzkost nez benzodiazepíny a zaberá narozdiel od benzodiazepínov až za 3 týždne užívania a atarax sa neužíva jednorázovo, pretože jednorázovým užívaním ataraxu nič nedosiahneš, to by si ho musel užívať vkuse dlhšie než 3 týždne.
( Zabudol som spomenúť že od Januára do Júna 2018 som užíval antispychotikum Sulpirid, ktoré mi celkom pomohlo a práve to ma vyľakalo že mi pomohlo antipsychotikum ktoré zaberá ľudom so schizofreniou. Následne som zo dňa na deň vysadil antipsychotikum na príkaz doktorky, )
Zo dna na den vysadiť antipsychotikum ? Taketo lieky sa predsa vysadzaju postupne. Ziaden liek na psychiku sa nevysádza nárazovo. Potom na to môže organizmus zareagovať velmi vela neziaducimi ucinkami, poskodenymi nervami a možno aj schizofrennymi myslienkami.
Akože ja nerozumiem čo to máš za psychiatra. Dá ty atarax na jednorazovu uzkost, pricom na jednorazovu uzkost atarax nezaberá. Dalej ty nadiktuje vysadiť antipsychotikum okamžite. Naozaj tomu nerozumiem.
(Neskôr som začal piť znova alkohol a užívať marihuana ktoré mi pomohli aby sa mi znova tieto predstavy a myšlienky z hlbky mysle vynorili nazad.)
No tak marihuanna spojená s alkohol tvoje stavy len a len zhorší. Mnohým ludom samotná marihuanna sposobila mnohé psychoticke stavy.
Janci333, až tak tragicky by som toto ochorenie nevidel. Vo vyššom leveli si občas povieš, dnes si nedám žiadne prášky, dnes nie, dnes nechcem byť sám. So schizofréniou nikdy nie si sám - ha, ha. Mám jedného kamaráta, veľmi stabilný, vážny, presný opak mňa, akoby taký tmavý, akoby mal krídla a na hlave akoby nejaké výrastky alebo čosi také, fakt neviem. See you!