Dobrý deň prajem, ako ste si už môhli všimnúť z názvu témy, chcela by som sa vás, ktorí to už možno máte aj za sebou, či je moc potrebné ísť po strednej na vysokú školu. Moji rodičia nemajú tiež vysokú, majú velmi dobre platenú prácu, ale oni sú v tých prácach už velmi dlho rokov, takže už sú vo svojej kariére zabehnutý a tým pádom im to stačí. Obaja pracujú tu na SK, že by išli do zahraničia tak nad tým ani nerozmýšlaju lebo sú spokojný. No len čo sa týka mňa, ja sa vôbec neviem rozhodnúť. Som v poslednom ročníku na obchodnej akademii a spolužiaci povečšine na vysokú idú. No len ja som ten typ, že sa cítim na to že by som už radšej pracovala ako mať zas tony učenia kvoli nejakému titulu. A v dnešnej dobe vysoká je už samozrejmosť. Ja si myslím že s mojou školou by som už mohla ísť aj pracovať po tej škole. Nemám gympel, takže vysokú nemám povinnú, tým pádom by som sa mohla niekde uplatniť už po strednej. Chcela by som vedieť váš názor, že či je to moc nutné íst na tú vysokú kvoli neskoršiemu zamestnaniu, alebo ísť pracovať, čo by aj mňa viac bavilo, keďže sa chcem už aj pomaly osamostnaniť a s vysokou asi ťažko, keďže to by som robotu do toho nestíhala. Možno nejaké malé brigády ano ale ja myslím normálne zamestnanie, kde si už môžem zarábať na živobytie a pomaly sa osamostnatniť. Aký je váš názor? Rodičia mi dali volnú ruku v tomto, ale tiež majú ten názor že tá vysoká by bola lepšia. No nenútia ma do ničoho. Som dospelý človek a to chápu. Ďakujem za rady
Je kvázi povinné ísť po strednej na vysokú?
Ďakujem pekne za vaše odpovede.
Anonymna - hm, to ma mrzí, že si upratovačka, ale nemyslím to v zlom, len si viem predstaviť, ako je to cca finančne hodnotené. Ja mám však pocit, je to aj dosť veľa ludmi podložené, že nie na každú prácu treba vysokú, tak mi to od teba príde ako dosť zveličené, to, čo si uviedla. Určite sú aj iné práce, ako upratovačka, kde nepotrebujem VŠ. A je ich dosť veľa si myslím. Ako som spomínala tak si cez rôzne stránky hladám brigády a tam je plno robôt na TPP, kde nevyžadujú vysokú, mzda je tam veľmi slušná, niekde až príliš. V tomto treba byť šikovný a hlavne vedieť hladať. Vtedy sa dá nájsť toho veľa.
A áno, plánujem určite po maturite si urobiť ešte dodatočne kurz účtovníctva, aby som na to mala ešte aj papier, nech to mám zas o čosi ľahšie a mala by som väčšiu istotu, že si v tom obore nájdem niečo slušné. Takže tým že dokončím strednú, neprestanem sa zdokonalovať v mojom obore. To určite nie.
S vynimkou mediciny, farmacie a zopar technickych odborov slovenske vysoke nemaju zmysel. Preto ak vysoku, tak urcite zahranicie.
Ale paradoxne ak po strednej zacnes pracovat a mas to v hlave upratane tak, ako mas ty, o 5 rokov budes na pozicii, kedy budes tym cerstvym absolventom vs sefovat. Nehovoriac ze budes mat aj zarobene, kym oni budu mat len nezmyselne tituly. A zvlast teraz, ked je ohromny nedostatok sikovnych ludi.
Osobne by som siel robit a popri robote by som si robil rozne kurzy v tom, v com chcem byt dobry. Chvilka samostudia a dobry kurz ti da ovela viac, ako zabitych 5rokov na sk vysokej.
A ak by si aj potom tak strasne tuzila mat titul, kupis si ho externe popri robote.
Povinne to sice nieje ale ked chces mat dobry zivot urcite chod a vyber si nejaky perspektivny odbor. Ked budes mat len strednu skolu mozes ist na Slovensku akurat tak na podradne platene miesta. Ja som vysoku nedokoncila ked som bola mlada a sprosta a strasne to lutujem. Teraz robim upratovacku lebo na kazde lepsie platene miesto chceli vs. Je to sice na tebe ako sa rozhodnes ale ja by som isla. Lutovat to urcite nebudes.
A vysku si mozes este k tomu urobit hoci kedy, ked ju budes potrebovat, aj popri zamestnani. Takze chod podla seba, nie podla spoluziakov alebo rodicov.
Vysoka skola urcite nie je povinna. No teraz je dost velka vyhoda ked ju mas. Aj kvoli vacsej mzde, aj kvoli lepsiemu uplatneniu. Ale ked si rozhodnuta a vies ze ziadna z vysokych skol ta nebude bavit, alebo ju nebudes v zamestnani potrebovat, tak nevidim dovod naco by si na tu vysoku mala ist. Vysoka je dobrovolna skola, nikto ta nenuti tam ist. A myslim si ze pokial mas obchodnu akademiu, tak sa budes vediet v pohode uplatnit. Horsie by to bolo keby si mala to spominane gymnazium, tam uz je to velmi tazke sa uplatnit iba s nim. Tam je potrebna ta vysoka, ale ty tam ist nepotrebujes.
Ja som aj videla na profesii napríklad keď som si hladala brigádu na leto, tak velmi vela robôt je kde človeka zoberú bez vysokej a zarobí si velmi slušne. Chápem že vysoká je v tejto dobe potrebná, aj kvoli viac peniazom, ale mňa osobne by to už nebavilo. Spolužiaci to odôvodnujú tým, že chcú isť do zahraničia a nie zostať na SK a bez vysokej to vraj nejde. Ale to je podľa mňa vcelku blbosť, poznám niekoľko známych čo sú po strednej škole a išli do Anglicka pracovať. A nie nerobia v kuchyni ani čašníkov. Zárobok majú dosť dobrý a môžu si dosť dovoliť. Samozrejme, keď v budúcnosti nebudem spokojná s prácou a budem chcieť robiť niečo iné, kde potrebujem vysokú, tak si ju spravím. Ale zatiaľ nemám takú potrebu, tony učenia a pozerania do kníh + stresov z písomiek, odpovedí mi už stačilo.
Ahoj. Dobre vieš, že to nie je povinné. Tak isto dozaista dobre vieš, že pre mnohých je vysoká len východiskom z toho, ako odložiť ešte o pár rokov rozhodnutie, že raz budú naozaj musieť ísť pracovať a živiť sa sami. Preto veľa ľudí v tvojom veku ide na HOCIJAKÚ vysokú, aj keď ich nebaví alebo ani netušia, čo by ich mohlo baviť. Nerobia to len preto, aby mali HOCIJAKÝ titul, ale najmä preto, aby mohli v mamahoteli preflákať ďalších 5 rokov.
To evidentne nie je tvoj prípad. Ty si zrelá na to, aby si šla pracovať a osamostatniť sa. Ak teda nemáš predstavu, čo by si robila na vysokej, akým ďalším smerom by si mohla rozvíjať svoje vzdelanie, a najmä čo by ti vysoká mohla dať navyše oproti tomu, čo máš teraz, tak proste choď pracovať. Zarábaj, osamostatni sa, hľadaj si lepšiu a lepšiu prácu. Ak niekde na tvojej budúcej ceste niekedy vyplynie potreba alebo túžba z tvojej strany po konkrétnej vysokej školy, vždy tu bude možnosť (okrem pár vzácnych odborov) urobiť si VŠ popri zamestnaní.
Držím palce.