Ahoj, zaujímalo by ma ako beriete túto tému. Mám nejaké tie plány do budúcna na ktorých už pracujem, ale momentálne nemám prácu. Odvšadiaľ počujem len choď do zahraničia, získaš skúsenosti, choď strážiť deti do Británie, choď do Nemecka, no a čo že po nemecky nevieš ani ceknúť, oni vedia po anglicky...
Začínam mať pocit, že keď niekto odíde do zahraničia, že to ľudia berú ako nejakú prestíž, och aký je šikovný a ako dobre zarába...ale čo z toho?? Milujem cestovanie, ale pracovať chcem sem, chcem naberať prax vo svojom odbore ktorý ma baví, nie v strážení detí a s prepáčením utieraní zadkov nemcom...brala by som inak, keby som bola študentka a mala možnosť ísť trebárs na erazmus, alebo nejakú sezónnu brigádu, neváhala by som.
Aby som dodala, neútočím týmto na ľudí, ktorí šli do zahraničia, dúfam, že to tak nevyznelo...
len by ma zaujímali vaše názory, prečo sa to tak v spoločnosti berie a ako je to v iných štátoch a sťahovaním sa za prácou ich obyvateľov.
odchod z krajiny - prestíž??
Ale prosim ta...aka prestiz? :D Nezijem na SVK uz par rokov, ale ziadnu prestiz v zahranici som si este nevsimla. Ano, aj mne niektori davaju pocitit, ze wauuuu ty si super, ty si niekto, nieco si dokazala a kolko musis zarabat hmm...ale velmi rychlo tych ludi schladim. Kazdy trulko moze vycestovat. Kazdy jeden. Na Slovensku mame velmi vela skvelych a sikovnych ludi. Problem vidim klasicky v tom, ze su nedoceneni, nezaplateni, na podnikanie nie su vytvorene podmienky, atd. A za druhe - odist do zahranicia neznamena, ze ja idem byt niekto. Malo ludi, skor s velmi specifickym oborom, slo do zahranicia a hned bol z nich "niekto". Kazdy druhy zacinal pri hrncoch, metle alebo zemiakoch. Avsak s tym rozdielom, ze to mal aj inak zaplatene, nez by s metlou pobehoval na SVK. Ak chces nieco oddivovat na ludoch, co vycestovali, tak mozes napriklad to, ze sa nebali, vzopreli sa, neboli predpokakani, upustili z "pohodlnej" jazykovej zony, dali sa na tazsiu cestu....Ale to je vse. Nejde o ziadnu prestiz. To si len mylne nahovaraju ludia, co boli najdalej v meste za dedinou. Vzdy som cestovala low cost a aj napriek tomu ma ludia ohovarali, ake tazke prachy minam na to :D Tym chcem povedat, ze predstavy su jedna vec. Realita druha. Pozeraj sa na to realne. A ked ti tu je dobre, zi tu :)
Ľudia odchádzajú lebo na sk nie je zaplatená práca. Slovak nedá slovákovi zarobiť. Nedá sa z platu kúpiť nové auto, postaviť dom, žiť slobodný život bez stresu a hypoteky
Ja hovorim, ze odchod do inej krajiny je to iste, ako ked niekto zazvoni u suseda a povie: Prosim vas, mozem u vas byvat, lebo vy mate v byte poriadok a ja som lenivy si upratat svoj vlastny byt, kde mam strasny bordel...
A ten clovek neuvazuje, ze ten sused si ten poriadok musel urobit sam vlastnou snahou.
Ludia neutekajte odtialto, toto je pekna krajina, len by sme si tu mali zacat uoratovat a najlepsie by bolo, ak by kazdy zacal u seba...
podla mna to vobec nieje prestiz. odist von vie kazdy idi0t. inak neviem preco vecsina automaticky vychadza z toho ze slovak v zahranici sa rovna utieranie zadkov. aj v zahranici sa pobiju o kvalitnych ludi. je im jedno akej si narodnosti.