Ahoj, zaujímalo by ma ako beriete túto tému. Mám nejaké tie plány do budúcna na ktorých už pracujem, ale momentálne nemám prácu. Odvšadiaľ počujem len choď do zahraničia, získaš skúsenosti, choď strážiť deti do Británie, choď do Nemecka, no a čo že po nemecky nevieš ani ceknúť, oni vedia po anglicky...
Začínam mať pocit, že keď niekto odíde do zahraničia, že to ľudia berú ako nejakú prestíž, och aký je šikovný a ako dobre zarába...ale čo z toho?? Milujem cestovanie, ale pracovať chcem sem, chcem naberať prax vo svojom odbore ktorý ma baví, nie v strážení detí a s prepáčením utieraní zadkov nemcom...brala by som inak, keby som bola študentka a mala možnosť ísť trebárs na erazmus, alebo nejakú sezónnu brigádu, neváhala by som.
Aby som dodala, neútočím týmto na ľudí, ktorí šli do zahraničia, dúfam, že to tak nevyznelo...
len by ma zaujímali vaše názory, prečo sa to tak v spoločnosti berie a ako je to v iných štátoch a sťahovaním sa za prácou ich obyvateľov.
odchod z krajiny - prestíž??
Ov4cka, ja som si na ten prijem zvykla, kupila som si dobre nove auto po ktorom som tuzila a setrim aj na dom a odkladam, aby mal syn na studium v zahranici, takze mam motivaciu makat. A boli z toho chrbat, tak si doprajem aj masaze 1-2× do tyzdna. Ale ked hovorite, ze na Slovensku sa neda dobre zarobit, tak vam poviem este, ze k nam chodi baba na tetovanie obocia a permanentneho makeupu. My jej dohodneme zakaznicky, ona pride k nam do salonu v jeden den a urobi ich a za ten jeden den ma vyse 1.000,- eur s minimalnymi nakladmi a hovorila, ze nestiha, ze kazdy den ma jeden salon, cize ona mesacne moze ist kludne aj nad 20.000,- Ale kludne tomu neverte, lebo kto vie, tak ten zarobi a kto nie, tak fakt nech ide do zahranicia, kde aj tak o moc viac nezarobi a kde je aj nakladnejsi zivot a odlucenie od rodiny alebo nech vyplakava doma, ako je tu zle. Ale chapem to, ja kebyze to nemam pre koho robit, asi by som stale robila za 700,- a mala by som to pracovne lahsie. Cize ako sa komu chce pracovat, ako je motivovany a co vsetko je ochotny zmenit v zivote, aby zarabal.ovela viac.
Nekafres, zijem tu tak viem. Plat uvadzam v cistom. Samozrejme plat nasich fachmanov. Nie domacich. Tam sa uz sumy splhaju uplne inde. Babena asi tazko zarobi 5000 v cistom na SK. Jedine ze by tahala v inom remesle. No nic ;-)
mne sa ten stellin pribeh o 4k ako pedikerka tiez nezda... najme mi pride nerealisticke ze by niekto kto mal 700 zrazu robi aj vikendy aby zarobil 4k... podla mna max pri 2k by uz klesla motivacia a robila by poldnovky... Mozno sa jej raz tolko podarilo ale pochybujem ze je to jej staly prijem...
Ovecky nechcem ti do toho kafrat ale 3000 ma vo svajci robotnik na stavbe.... tam su ine platy a ine ceny
Tiez si nemyslim ze doma je to take ako to vykreslila Stela. Na to aby sa dalo zarobit doma sa treba poriadne tocit a tiez to este stale nie je iste, ci za spravenu robotu aj bude zaplatene... atd. - - - A tocit sa potom treba riadne a nielen ked je na to nalada.
Pedikerka na sk ma tolko co fachman vo svajci? Ty musis byt dobre mimo. A radsej mat ako chyzna 3000 za zakladne hodiny v krajine slusnych ludi s krasnou prirodou nez zit v otrasnej rozkradnutej krajine plnej zavistlivych magorov a makat 250 hodin v hociakej oblasti.
Aj pre mna bola praca v zahranici jedina moznost ako si vôbec dovolit vlastne byvanie. keby som ostala na Slovensku byvam u rodicov do 50tky. Mam vysoku skolu zarabala som doma do 500 eur teraz umyvam riad vo Viedni a mam 1500. Ja viem ze je to mozno hrozne ale proste clovek pride do veku kedy sa musi osamostatnit a nas maly slovensky plat mu nestaci. Ludi ako ja je tu v Rakusku kopa vysokoskolaci co sa vykaslali na cele studium a radsej makaju v skladoch, kuchyniach a maju aj dobry plat nez by doma robilu v odbore a nemali by nic a ziadne vyhliadky do zivota. Len by prezivali nemohli by si prenajat ani byt. Takze je na tebe autorka temy aky zivot si zvolis. Ci budes robit v odbore za male peniaze alebo chces zarobit.
Ludia, co tu vyplakavate, ze sa tu neda zarobit, tak som sa nastvala a napisem vam nieco. Robila som asistentku vo firme a plat som mala 700 eur. Som sama a mam syna. Kym bol maly bolo to ok, ale ked isiel na gymnazium, tak mi povedal, ze by chcel studovat v zahranici, ale si je vedomy, ze na to nemame, tak ze hlada, ako by dostal stipendium alebo ako by tam mohol pracovat popri studiu. Preplakala som celu noc od bezmocnosti. Zacala som strasne rozmyslat co urobim, rozmyslala som dokonca o bohatom milencovi, taka som bola zufala. No a chodievala som do kozmetickeho salonu, kde mi raz baby povedali, ze im chyba pedikerka, ze to nik nechce robit. Hned som si sla urobit kurz a isla na zivnost. Baby mi hned od zaciatku dohodili svoje zakaznicky, takze som makala od zaciatku. Viete kolko zarabam? 3-4.000 eur - pedikura stoji 20 eur, denne mam tych 5-10 zakazniciek, robievam aj v soboty, naklady mam 300 eur prenajom miesta a do tych 500 max su brusne klobuciky a maste na nohy. Takze ti co tu vyplakavate, ze sa tu neda zarobit, tak sa zamyslite. Da sa a velmi slusne, len treba porozmyslat a poriadne zabrat. Jedna sikovna kozmeticka tu vie zarobit aj cez 5.000 eur, co sme sa bavili, len je tu stale, toto nie je robota na 8 hodin a niektore zakaznicky su cista psychiatria, ale tie peniaze to vynahradzuju.
Podla mna je odpoved dost jednoducha:money,money,money. Doma su money neni..
no ja tiez odchadzam do zahranicia z toho dovodu ze si chcem nieco privyrobit. Lenze ako pises, ludia to vnimaju automaticky tak, ze ked tam ides tak uz si za vodou. vobec to tak nieje, to tvrdia len ti co v zahranici v zivote neboli a myslia si ze v zahranici cloveku padaju pecene holuby do huby. nikto z nich nevidi tu drinu, odchod od rodiny, odchod z rodnej krajiny kde sice zarobi viac ale vzdy tam budes len cudzinec. pocas pracovania na svk, som zila od vyplaty do vyplaty a to ma uz nebavi. chces si na nieco drahsie nasetrit, tak setris mesiace, roky. k tomu platis ucty, stravu, byvanie. ale ak na svk robis pracu co ta bavi a do buducna ti postupne prinesie aj viac financii tak potom ok. neriad sa nazormi okolia ale rob veci tak ako citis. kazdy vnima tu svoju realitu inac.