Zdravím vás všetkých.
Mám trapenie so svojim životom za ktorý si môžem len ja sama. Nezvalujem na iných chybu, iba na seba. Už som si to veľakrát preplakala, ale chcem, aby sa to zmenilo a našla som rovnováhu.
Mám 24 rokov. Pred 7 rokmi som si nespravne vybrala VŠ. Rodičia mi do toho nehovorili, mala som si vybrať sama. V podstate som vedela čo som chcela, ale bála som sa prírodovedných odborov- mala som dvojky z bio, chémie, fyziky a trojky z matiky. Vybrala som si jednu z tých najľahšich a najťažšie uplatniteľných škôl. Maturovala som okrem jazykov z dejepisu a nosky. Mala som strach, že ťažšiu školu nezvládnem. Neverila som si. VŠ bola pre mňa jednoduchá. Cez semester som napisala seminárky, cez skuskove ucila a vzdy som skúšky na prvýkrát urobila.
No ale po škole som si síce našla prácu v odbore, ale nechcem to robit cely život, trápim sa tam, robím to len pre peniaze. Celé studium som klamala samu seba, že bude fajn, že sa v tom nájdem, no nenašla som sa. Trápim sa tým, veľmi ma to psychicky zožiera. Keby sa dalo, vratila by som čas a rozhodla sa inak.
Chcela by som sa poradiť, či ste niekto boli v takej situácii a ako ste to riešili. Seriózne uvažujem, že skúsim ďalšiu VŠ, ktorú som vždy chcela. Ale neviem, či už nie som na to stará, resp. Či zvládnem predmety, ktoré som videla naposledy pred 8 rokmi a nemala som ich ako maturitné.
Rodičia má už finančne nemôžu podporiť, musela by som to zvládnuť sama.
Myslite, že aj v tomto veku mám ešte šancu napraviť svoju velku životnú chybu?
Ďakujem všetkým.
Hanbím sa za seba a snažím sa o zmenu
Trošku si ver ! Ja teraz štátnicujem a mám 31. A mám 50 ročné spolučiačky :) Tiež máme predmety, ktoré sme v živote nevideli (nie to pred 8 rokmi). Choď do toho, nič za to nedáš a aspoň ukľudníš svoje svedomie, že si to teda aspoň skúsila :)
Btw ja tiež nerobím, čo som vyštudovala (ani na SŠ, ani na VŠ), ale práca ma baví, aj štúdium. Proste rozširujem obzor.
Držím palce!
Tak veľmi finančnú pomoc od mamky nemôžem čakať. Určite ak by som ju poprosila, že jej to vrátim, tak by mi niečo požičala. Ocka nemám už pár rokov. Mamka sa musis záťaž ešte o mladšiu sestru, chodi do Čiech na vs, tam sú drahé poplatky za ubytko, stravu atd.
Tak mám niečo našetrené, asi tak so slkolnym by mi to vystačilo na rok studia, viac nie. Rok zatiaľ pracujem, ale nemám vysokú výplatu, no dokážem odložiť, keď ešte bývam doma. Viem sa aj uskromnit, dokázala by som byt na suchých rozkoch keby bolo potrebné. Bývam ďalej od väčších miest, čiže by som musela byt na intraku vzdy, nedalo by sa dochádzať každý deň, bolo by to veľmi náročné. Nedostatok peňazí by som riešila asi cez študentskú pôžičku ak by sa dalo.
Externe dá tento odbor nedá študovať, ako spomínala Anabela. Skúsim pouvažovať aj nad tou voš farmaceutický asistent, len neviem či je po nich dopyt.
Ja sa dokážem prinútiť a len sa učiť, len ozaj keď sa tam vyžaduje matika, tak to nie je už len iba o učení. A vôbec nemám skúsenosti s labkami, neviem destilovat, pipetovat atd. Vôbec tie úkony neovládam. Určite by sa to dalo doručiť, len neviem kde by má to naučili :D
Skusit to môžem na rok alebo o dva roky, či sa zo stihnem vôbec všetko naucit a či má vôbec zoberu. Potom by som asi riešila ďalej, ak by som bola prijatá.
Ospravedlňujem sa za chyby, píšem na mobile, mi to prepisuje.
* nie labkami ale labakmi :D
* doucit nie doručiť
* záťaž... tam malo byt v tom zmysle že Mamka sa stará o mladšiu sestru, čiže by mi veľmi finančne nemohla pomoct
Ospravedlňujem sa za chyby, píšem na mobile, mi to prepisuje.
* nie labkami ale labakmi :D
* doucit nie doručiť
* záťaž... tam malo byt v tom zmysle že Mamka sa stará o mladšiu sestru, čiže by mi veľmi finančne nemohla pomoct
Tak veľmi finančnú pomoc od mamky nemôžem čakať. Určite ak by som ju poprosila, že jej to vrátim, tak by mi niečo požičala. Ocka nemám už pár rokov. Mamka sa musis záťaž ešte o mladšiu sestru, chodi do Čiech na vs, tam sú drahé poplatky za ubytko, stravu atd.
Tak mám niečo našetrené, asi tak so slkolnym by mi to vystačilo na rok studia, viac nie. Rok zatiaľ pracujem, ale nemám vysokú výplatu, no dokážem odložiť, keď ešte bývam doma. Viem sa aj uskromnit, dokázala by som byt na suchých rozkoch keby bolo potrebné. Bývam ďalej od väčších miest, čiže by som musela byt na intraku vzdy, nedalo by sa dochádzať každý deň, bolo by to veľmi náročné. Nedostatok peňazí by som riešila asi cez študentskú pôžičku ak by sa dalo.
Externe dá tento odbor nedá študovať, ako spomínala Anabela. Skúsim pouvažovať aj nad tou voš farmaceutický asistent, len neviem či je po nich dopyt.
Ja sa dokážem prinútiť a len sa učiť, len ozaj keď sa tam vyžaduje matika, tak to nie je už len iba o učení. A vôbec nemám skúsenosti s labkami, neviem destilovat, pipetovat atd. Vôbec tie úkony neovládam. Určite by sa to dalo doručiť, len neviem kde by má to naučili :D
Skusit to môžem na rok alebo o dva roky, či sa zo stihnem vôbec všetko naucit a či má vôbec zoberu. Potom by som asi riešila ďalej, ak by som bola prijatá.
Kazdy mame inu rodinu. Moji ma v skole podporuju a ja im to v buducnosti velmi rada oplatim :)
Anabel, neviem ako je to u teba doma. Mozno by tvoja familia bola cela stastna ze ta ma doma a moze ta dalsich vela rokov zivit. U mna by to napriklad nepreslo, z domu by ma nevyhodili ale prispievat by som musela, cize aj pracovat popri narocnej skole. Ked ma zakladatelka toto vyriesene tak nech sa paci, vecny student.
Vykašli sa na to, ak ťa súčasná práca uživí tak ďalšiu školu nerieš.
Zaťažíš rodičov, ber aj na nich ohľad. O bývanie a ostatné sa má postarať muž, dobre sa vydaj a máš po starostiach. Pekne si pracuj, povegeť si v práci, čistá hlava.
Ak to tak citis urob to. Kasli na nazory ze byt na krku rodicom do neviem kedy alebo ze zalozit si rodinu az okolo 40. Omg a co? Niektori chcu mat deti hned v 18 a niekomu to je jedno.
V CZ sa neda studovat farmacia externe. Studujem farmaciu a podla mna sa neda stihat aj skola aj praca. Praca mozno az vo vyssich rocnikoch. V CZ existuju aj Vyssie odborne skoly kde mozes vystudovat farmaceutickeho asistenta - je to nizsie ohodnotena praca, nemozes vydavat lieky na recept,nemas titul Mgr ale Dis. (Diplomovany farm.asistent) studuje sa 3 roky a co viem da sa aj externe. Je to nieco akokeby si vystudovala strednu skolu so zameranim na farmaciu. Drzim palce v rozhodovani :-) je to kraaasny odbor aspon pre mna.
Inak s fyzikou mam aj ja problem,ale da sa to zvladnut. V labakoch sa pracuje vo dvojiciach, na skusky sa ucis z vypracovanych otazok. Ked sa ucis priebezne tak je to v pohode. Len ako hovorim,bud praca alebo skola,obidva naraz by som nerobila.
odporúčam ti zistiť si, či sa nedá napr. v Brne študovať farmácia externe. v ČR sa dá takto študovať viac škôl ako u nás, navyše (ak sa niečo nezmenilo) sa za to neplatí, a to ani ak je to tvoja druhá VŠ (keď si prvú robila na Slovensku). ak by sa aj nedalo externe, aj prezenčnú formu by si mala mať v Česku bezplatne, takže sa o tom oplatí pouvažovať. inak sa vôbec neboj, že by si to nezvládla. ja som študovala ťažký odbor pár rokov externe a niekoľko spolužiakov som mala aj štyridsiatnikov. zvládali to popri práci a deťoch - problém mali iba s organizáciou času, nie s tým, že by sa nedokázali naučiť na skúšku z matiky či fyziky. určite by si to teda zvládla aj ty, a radím ti, aby si do toho išla, inak si to budeš vyčítať celý život