Nizkosacharidova dieta - skusenosti

Príspevok v téme: Nizkosacharidova dieta - skusenosti
Sisi1990

Ahojte, pred cca pol rokom som stretla znamu, ktoru som skoro nepoznala, viedli sme asi 15 minutovy rozhovor, kde som sa opytala aj na toto a povedala, ze cca 4 mesiace drzala nejaku nizkosacharidovu dietu (aj aktivne sportuje odvtedy), bohuzial zije v zahranici, neviem sa s nou spojit a nizkosacharidovych diet, resp. produktov s tym spojenymi je xy, rada by som sla priamo po niecom overonom, nechcem vyhadzovat peniazky von oknom. Budem vdacna ak mi napisete nejake odporucania, prosim len ti, ktori maju osobnu skusenost :) Dakujeeeem!

ModraObloha

Zdravím, Sisi aj ostatných, nenapísala si konkrétne dôvod prečo chceš ísť na nízkosacharidovú stravu, ale asi chceš schudnúť, osobne si myslím že schudnutie nastane prirodzene ako dôsledok dobrého stravovania, nemal by byť ciel schudnúť a potom sa vrátiť nazad na svoju klasickú stravu, pretože tomu sa hovorí dieta - čiže niečo čo trvá od do a samozrejme predchádza tomu nadváha a dovedie ta to zase k tomu že s tou dietou začneš, len to bude ťažšie a ťažšie. Cieľ ma byť jesť vhodnú stravu, takú na ktorú je naše telo naprogramované od prírody, dlhodobo, a vďaka tomu najprv získať metabolické zdravie, a až časom byť štíhly a krásny ako výsledok dobrého starania sa o seba. Tomu sa hovorí zmeniť životný štýl. či stravovanie a žiť podla toho v podstate navždy, vytvoriť si návyk ktorý sa stane prirodzený.

Dieta je neefektívna v 2 veciach, jedná je že vo väčšine svoje telo len hladuješ tým pádom (kedže není zvyknuté na metabolizmus tukov) často čerpá zvyšný cukor čo nemá v strave zo svalov a chudneš hlavne v tej oblasti. Druhá vec je že keď skončíš tak sa väčšinou vrátiš na staré kolaje a zase "pribereš" to čo si schudla, lenže nepribereš svaly o ktoré si prišla ale pribereš tuk čiže si ešte tučnejšia ako na začiatku.

Ja som na ketogenickéj strave (50 gramov sacharidov denne) už pol roka a občas nizkosacharidovej (do 150g) , nemám žiadne prísne pravidlá, držím sa väčšinu času dna v "ketoze" a moje telo čerpá energiu z tuku, ja cítim menej hlad a viac mi chutí kvalitná strava a skutočné kalorie, tuky,zelenina,bielkoviny. Keď to nahodou preženiem orechmi či zeleninou a "vyhodí ma z ketózy tak sa nič nedeje, stále dodržujem low carb, a za pár hodín budem zase v ketóze. Moje skúseností s tou stravou sú také že zo začiatku, to je dosť tažké, hlavne ak nabiehaš hneď na ketogenickú stravu, (nemusíš není to nutné ) A potrebuješ si tak trochu vytvoriť návyk, do tej doby musíš mať sebazaprenie, skoro ako pri diete, pretože ti idu na chuť "bežne jedlá" Po nejakej dobe ti bude viac chutiť Low carb a ak bude návyk tak len budeš jesť chutné potraviny, zdravé, a prirodzene schudneš tuk, a nebude to ani nejaké týranie sa v podobe zniženeho primu alebo podobné veci.

Neodporúčam, stravu na štýl 5-7x jedlo denne, všetko nizkotučné a ešte sa aj vyhýbať sacharidom, do toho nejake male množstvo bielkovín.. to je samovražda, telo nemá pomaly z čoho čerpať energiu, Odporúčam ako náhradu sacharidov pridať do stravy viac zdravých tukov, to sú omega 3 (hlavne živočíšne EPA a DHA formy ) rastlinná ALA forma sa zle vstrebáva, čiže len lanový olej alebo chia semiačka na omega 3 fakt nestačia, vyhýbať sa rastlinným tukom - veľa omega 6 (až na lanový,konopný,avokádový olivový a kokosový olej) Ďalšie dobre tuky sú nasýtené tuky - kokosový olej, maslo, a živočíšne tuky, do toho jesť určite množstvo bielkovín a forma sacharidov - zelenina, možno aj ovocie ale skôr do obedu a nie veľa, (najlepšie lesné plody) Orechy, alebo aj strukoviny, hlavne si kontroluj glykemickú nálož a aj množstvo sacharidov (do tých 150 gramov denne, vlákninu nepočítaj.) Do toho je dobrý pohyb. Hlavne nechoď do toho len z cieľom rýchlo schudnúť pretože väčšinou to končí tak , že si ešte viac ublížiš a neschudneš nakoniec nič. Ja schudnúť nepotrebujem, ale vzhľadom k dogmám ako sa z tukov priberá by som mal mať minimálne teraz o 10-15 kíl na tejto keto strave viac, pretože sa viem dobre napapať. Naopak neschudol som ani nepribral nič pretože sa stále držím vo svojej optimálnej váhe čo je cca 70-72kg pri mne. (175 cm) Takže sa netreba báť. Treba si viac o tom preštudovať ak chceš ísť touto cestou. Skúsil som aj ja diety, aj som na ních schudol, ale není to boh vie čo, no ak ti ide len o estetiku a nie o celok tak na internete sa nájde množstvo webov, člankov ako chudnúť, ja som tiež v minulosti ešte v podstate v puberte schudol podla tipov Mira Veslého - chudnutie ako. Je to na tebe.

Tomas 12345

Ano, počul som o tom dosť svedectiev že ludia ktorí postupne vynechali mucne jedla schudli.

StarBoy :

Ano, je to pre telo záťaž, ale práve preto by človek nemal vysadiť sacharidy zo dna na den, ale postupne po malých kročikoch.

Spolahnisa

Nizkosacharidove diety funguju, ale su velmi marketigovo nafuknute a dlhodobo neudrzatelne. Navyse, prve kila pojdu dole rychlo hlavne preto, lebo menej sacharidov = menej zadrziavanej vody v tele a teda schudnes vodu, nie tuk. Je vhodna skor pre ludi, ktori nemaju pohyb, ked cvicite, sacharidy kludne mozte prijimata su skor ziaduce lebo bez nich nebudete mat energiu. V tomto clanku najdete presne a na zaklade vedeckych studii popisane ako to funguje aj pre koho je/nie je vhodna fitnessrevolution.sk.

bimbambom

oddneskachudnem - to čo robíš nie je kotogénová diéta. Keto diéta nie je iba o bielkovinách ale o zdravých tukoch.
Bielkoviny máš dané koľko gramom môžež mať za deň,ak to prekročíš nikdy sa nedostaneš do ketózy.
Ja to hovorím zvlastnej skúsenosti. Klobása,slaninka,zelenina,brav.plece atd. Tuky z mandlí,orechov(makadamiovy,brazilsky atd.) Chedar syr je bohatý na tuky. Žiaden alkohol,sacharidy- cukor,múka,ovocie môžeš druhej fáze-bobuľkové ovocie,jahody,maliny. veľmi veľa receptov je youtube !!!
Tá tvoja diéta mi skôr sa podobá na Dukanovú diétu nie na Keto diétu.
Dukanová je vhodnejšia pre vegetarianov.

StarBoy

Aj mne to pripada, ze si pomylila, vsak takto akurat prezasadi (neviem ako to napisat) organizmus, no od nizkosacharidovky to ma daleko. Nizkosacharidovka ma byt pod dohladom odbornika, trenera a pod. s vopred stanovenym stravovacim planom, je to pre telo na zaciatku zataz. Dobre referencie su napr. na prodietix (.sk), hlavne co sa tyka ich supportu zo strany specialistov, ktory vedia co a ako. No nie, ze dam si jogurt a myslim si, ze mam dietu a este aj priberiem..

oddneskachudnem

anabela122: nie, nepomýlila, len ja som dlho bola aj vegetariánka a preto mäso moc nejem, teraz už trochu aspoň kuracie, morčacie a ryby...a neviem aký iný zdroj bielkovín okrem mäsa a mliečnych výrobkov ešte býva...neporadíš mi prosím? Alebo príklad jedálnička...Ďakujem

oddneskachudnem

ja som dnes zahájila bezsacharidovú/nízkosacharidovú diétu, lebo potrebujem/chcem schudnúť cca 5-6 kíl, a teraz som pribrala dve kilá za tri týždne ani neviem ako, nič som nezmenila ani stravu ani pohyb, tak prečo? Môj jedálniček dnes bol (ďalšie dni bude veľmi podobný)
R: biele Acidko
D: odtučnený biely tvaroh
Obed: biele Acidko
Ol.: nič
1.V: biely jogurt so semienkami, čistá kuracia šunka a zeleninový šalát
2.V: bude to isté ako desiata...
...k tomu pijem čistú vodu, čaje a kávu...chcem sa opýtať, či pri tejto ketónovej diéte môžem občas vypiť kávu typu 2v1? Inak pijem nesku s polotučným alebo nízkotučným mliekom a sladidlom..Zajtra plánujem zaradiť do jedálnička aj čistý biely cottage cheese a sójové "mäso". Nebudem vôbec jedávať ani pečivo, chlieb, sladkosti, žiadne prílohy a ani ovocie....Môžem takouto stravou za mesiac - mesiac a pol zhodiť tých 5 kíl? Ďakujem za rady a názory...

JojoEfekt

Jojo efekt ako taky sa nemusi prejavit u kazdeho, kazde telo je ine. To mas ako ked niekto pri dietovani pocituje naval energie na zaklade zmeny stravy, pricom u ineho je opak strata energie. Niekomu sa urobia strije, inemu sa pokozka z vydatnej zdravej stravy zotavi a pod.. nizkosachardove diety su vsak urcite dobrou alternativou, ved cim menej prijmu, tym rychlejsie chudnutie a prave znizovanie prijmu je to co tieto diety robia. Hlavne nebrat ziadne nezmyelne tabletky a pod...