Som aj ja psychicky chora?

Príspevok v téme: Som aj ja psychicky chora?
butterfly5

Ahojte, stala sa mi taká vec.
Moju veľmi dobrú kamarátku zobrali na psychiatriu. (Pýtala sa tam sama, nech ju rodičia odvezú,že si potrebuje oddýchnuť, že ma toho dosť). Rodičia ju tam zaviezli. Už je tam 4.tyzden.
Včera som ju bola pozrieť, prišla, vysmiata (až moc), vidno, že jej dávajú lieky. Ale je pri zmysloch. Odovzdala im telefóny, že ich nechce. Jej mama povedala že kričala jeden deň na sestričku pre niečo. Lenže Problém je ten, že ona mala/má? dosť výrazne zmeny nálad, výbuchy zlosti, hocikedy, keď jej niečo sadne na nos. Ja som to brala ako normálnu vec, obzvlášť keď som vedela že ma menzes a že viem, že sme boli obidve vo veku kedy to s nami “trieska”. Podpísala papier o mlčanlivosti, čiže nemôžu nikomu nič lekári ani iný personál povedať (ani rodine, jedine matke). Tak som sa jej opýtala či vedia diagnózu, povedala mi že posttraumaticka porucha. Čítala som si o tom na internete, ale neboli tam bližšie špecifikované príznaky. A keď som sa od nej vrátila domov a pripadala mi taká ako kedysi, tak mi tak preblislo hlavou či náhodou nie som aj ja chora keď v podstate som to toľké roky brala ako normálne... nedokážem na to prestať myslieť.

Marila

Postramautická porucha sa (aj podľa názvu) objavuje vtedy keď zaziješ niečo traumatizujúce, po nehodách a podobne. Stalo sa ti také niečo?

gianna32

Takéto vysvetľovanie je však veľmi ťažká úloha, najmä ak je mladá. Ale ona si bude vážiť, že si ju v ťažkých chvíľach neopustila, čo je oveľa bežnejšie. A nielen v kamarátskych vzťahoch. Vzťahy skvele fungujú, keď je všetko v pohode. Ak príde dajaký problém, kamaráti sa zvyknú vypariť a vzťahy krachujú.

gianna32

Zmeny nálad, výbuchy zlosti. V kombinácii s posttraumatickou poruchou. Z toho sa zdá, že tvoja kamarátka má nejaký z jej pohľadu vážny problém. Asi aj preto si brala aj ty jej prejavy ako normálne. Ak ti na nej záleží, skús jej vysvetliť, že jej prejavy sú spoločensky neprípustné, nech by jej problém bol neviem aký. Ak toto vysvetlenie príjme, dokáže potom skôr niečo robiť aj s tým problémom.

Pag

Odkiaľ sa berú tie depresie a fóbie neide do hlavy už ani mne, však toto vážne nie je normálne. Ja som to mal z prepracovania, čo budem mať aj na budúce, ale to ma netrápi, účel svätí prostriedky, ale kam sa aj tak dostaneme, tak to mi nie je jasné. Prajem jej skoré uzdravenie!!!

orol1

nemyslime na to , ze niekto vedla nas je psychicky chory, nie je to az tak viditelne a zrejme.
kvoli tomu nie si aj ty chora.

Tomas12345

No mne sa skôr zdá že ona trpí maniodepresiou. To znamená prudké výkyvy nálad. Bud je úplne vysmiata alebo v uplnej depresie. Ak tieto
drastické zmeny nálad u nej stále pretrvavaju tak vyliecena urcite nie je ale stále trpi maniodepresiou.

Ty si mala akurát stastie ze si sa s nou stretla práve vtedy ked bola vo fáze mimoriadnej pozitívnej nálady. No o pár dní sa môže stať že z ničoho nič bude mať uplne depresivnu naladu.

Omen

Nebuď labuť! Prečo by si bola chorá, naopak! : D Naučila si sa svoju kamarátku brať takú, aká je, a to nedokážu všetci ľudia. Čo sa toho papiera o mlčanlivosti týka, je to blud! Tomu never. Ak je tvoja kamarátka neplnoletá, tak lekár má za povinnosť informovať len jej zákonných zástupcov. Ak je dospelá, potom LEN kontaktnú osobu, ktorú uviedla pri prijatí do nemocnice. Ak by lekár porušil "lekárske tajomstvo", ktoré je nielen etickým pravidlom, ale predovšetkým predmetom zákonnej úpravy, porušil by zákon a nasledovali by sankcie.