ako stravou znížiť cholesterol, keď ho mám zvýšený len na základe genetiky?

Príspevok v téme: ako stravou znížiť cholesterol, keď ho mám zvýšený len na základe genetiky?
comamjest

Dobrý deň, dnes som bola na kontrole u cievneho chirurga ako každého pol roka a ZNOVA mám hypercholesterolémiu, aj keď len miernu. Keby som už tri roky k nemu nechodila kvôli varixom a chron. venóznej insuficiencii, tak ani neviem že mám vysoký cholesterol, lebo mi to nikto nikdy nemeral, nakoľko mám "len" 36 rokov. Tu sú hodnoty:
celkový cholesterol 5,69 mmol/l (norma 3,37 až 5,20)
HDL ch. je v norme
triacylglyceroly tiež v norme
LDL ch. 3,28 mmol/ (norma pod 2,60)
močovina a kreatinín v norme
kyselina močová 151,3 umol/l (norma je 155 až 357), čo znamená táto mierne znížená hodnota kys. močovej v krvi?

Lekár napísal "zintenzívniť dietetické opatrenia" , každý polrok to isté píše, ja som ale vegetariánka už 18 rokov, nejem nič mastné ani cukor ale jem vločky, tvaroh odtučnený a mlieko len polotučné alebo nízkotučné, nejem ani kravské maslo, vajcia len bielok a žĺtok naozaj len veľmi zriedka, možno raz za dva mesiace jeden, jem len graham. pečivo, celozrnný chlieb, kyslomliečne produkty, ovocie a zeleninu, rôzne semienka a orechy...naozaj ja už neviem čo mám jesť, a keď som mu to povedala, povedal že to mám genetické a treba pokračovať v takejto strave...pohybu mám dosť, odporučil mi na cievy najmä chôdzu pešo a bicyklovanie a plávanie.Keďže to mám geneticky dané, znamená to, že sa to nikdy nezlepší a nebudem mať cholesterol v norme už nikdy? Aké sú riziká, môžem mať v budúcnosti aterosklerózu? Teraz ju vraj (ešte) nemám...Ďakujem za odpovede a názory...

Ute

A niektoré odborné zdroje uvádzajú, že: "Cholesterol môžu syntetizovať pravdepodobne všetky bunky."
Rozhodujúcu úlohu má však pečeň a črevná stena.
Cholesterol je pre život nevyhnutný, pre všetky bunky..., pre činnosť nervovej sústavy, a je základom pre tvorbu žlčových kyselín, hormónov kôry nadobličiek, pohlavných hormónov.

Ute

Áno, celý tento kolobeh odbúrania a syntézy nového cholesterolu je niečo ako "začarovaný kruh". Ale to vôbec nemusí znamenať, že tento proces je geneticky definovaný... - to je môj názor. Príčina/ny sú niekde inde...

Ute

Pre zaujímavosť:
Na hladinu cholesterolu v tele má vplyv príjem cholesterolu v potrave. ALE: telo si vytvára aj samo vlastný cholesterol, na základe hladiny extracelulárneho cholesterolu. Pri spracovaní potravou prijatého cholesterolu a ďalšej syntéze "vlastného" cholesterolu má určujúcu úlohu pečeň.

Pri vstrebávaní cholesterolu dodaného potravou, majú žlčové kyseliny, ktoré sa vytvorili v pečeni a vylúčili žlčou (žlčové kyseliny sú produktom odbúravania cholesterolu) dve dôležité funkcie: spracúvajú cholesterol a estery cholesterolu z potravy spolu s mastnými kyselinami a monoacylglycerolmi - sú to produkty štiepenia tukov - do micelárneho roztoku a aktivujú pankreatickú cholesterolesterázu - enzým nevyhnutný pre ďalšie spracovanie cholesterolu. (...)

Pečeň je jediným miestom spracovania (odbúrania) cholesterolu. Pre vytváranie nového cholesterolu je pečeň najdôležitejšia, ale okrem vytvárania cholesterolu v pečeni sa tento tvorí taktiež v čreve, črevnej stene.

Timi168

Tu zníženú kyselinu močovú máš podľa mňa kvôli tomu že si vegetarianka... Ľudia čo jedia veľa mäsa hlavne chlapi najmä červeného ju mozu mat naopak zvýšenú

Bohatier

Ahoj skus si precitat moju temu o "Lesknici" vdaka ktorej moze telo udajne lepsie spracovavat tuky. Kludne mozes mas tiez nedostatok "enzymu lipaza" a preto sa ti zanasaju tepny. Mam jednu znamu ktorej sa takto ukladal tuk v hlave vo forme tukovej hrcky a uplne jej to zmenilo zivot.

www.zdravie.sk

Marosko-n

Telo si musí zvyknuť na všetky zdrave potaviny, vodu,víno, jednoduch, zdravý človek by mal z každého zdravého jedla zjesť trochu aby telo bolo zdravé. Ak sa usmerníte toto mi chutí, toto nie, tak Vám začnú chýbať jednotlive vitamíny a prvky, nerasty atď. Potom po dlhšiom deficite nejakých potravín, vznikne intolerancia, alergia atď.
Ak mamička je rôzne jedlá počas tehotenstva, narodí sa im zdravé dieťa. Ale ak strádaju, šetria alebo sú prieberčivý narodí sa im postihnuté dieťa s rôznými defektami a poruchami a problémami v živote. Preto platí z každého trochu!
Kedy vzniká cholesterol v cievach ? No predsa pri vnutrocievných tichých zápalov. Tieto zápaly sa nedajú zistiť v krvi. Takto sa telo chráni a zalepuje zapálené miesta v cievach, občas hrubne a zapchá sa !
Vy ste asi zdedili tieto vnurocievne zapaly po maminke, každý niečo zdedí. Ste precitlivená možno na chlad alebo na nanobaktérie, Tak si telo vytvára viac cholesterolu. Nám sa osvedčilo piť len GGW liečivú vodu a užívame jeden liek, ktorý rozpušťa hlieny aj chlesterol.