Extrémne zhoršenie pamäte a nesústredenosť

Príspevok v téme: Extrémne zhoršenie pamäte a nesústredenosť
Kontr0lor

Mám 24 rokov. V poslednej dobe sa moja pamäť extrémne zhoršila a sústrediť sa nemôžem snáď na nič. Vyrušiť ma potom dokáže čokoľvek. Som presvedčený že mám ADHD aj keď to nemám potvrdené zatiaľ ale všetko tomu nasvedčuje.

Celý život mám nejaké psychické problémy. Už ako malý chlapec som mal OCD, všetko som opakoval, mal som na to systém. Moja mama silná katolíčka to prisudzovala tomu že som poverčivý. Až o niekoľko rokov už ako starší som zistil čo to skutočne je.

Potom prišli iné veci, strach so spoločnosti, komplexy(prepadnutý hrudník), slabšie depresie. Chaos v hlave. Pocity menejcennosti. Slabá (žiadna) osobnosť,
samota

Pamäť som mal vždy dobrú, v škole ma mali za šikovného. Všetko som si ľahko zapamätal a v hlave udržal.

Teraz?

V hlave mám zmätok, nič si nepamätám. Snažím sa učiť anglicky, ako viem celkom dobre ale bojím sa komunikovať a nové slovíčka zabúdam rýchlejšie ako sa ich učím. Keď si pozriem seriál, o rok môžem pozerať znovu, ako nový, ako viem mena hlavných postáv a hlavnú zápletko ale ostatné zabudnem. Keď idem pozerať novú sériu neviem o čom bola predošlá.

Nedávno som na pc potreboval niečo čo som si sám navrhol, nemal som šajnu vôbec ako som to robil a ako to funguje :D Ako by to robil cudzí človek.

V práci všetci nadávajú ako si nič nepamätám, je to hrozné.
Nedokážem sa ani sústrediť, všetko ma dokáže vyrušiť okamžite. V hlave mám chaos, strašný, bežia tam ako by náhodné myšlienky čo zahlcujú myseľ. Neviem to popísať.

Fungujem už ako stroj, bez emócii, bez ducha.Idem do práce lebo musím, doma niekedy po práci hneď zaspím. Nedokážem robiť to čo chcem, som na to príliš slabý, nedokážem držať krok so svetom a fungovať.

Neviem si požiadať plat, ako by som nemal nárok. Každý ma hneď zmanipuluje a využije.

Neviem sa rozhodnúť, neviem čo presne chcem, nemám názor na nič, a ak mám mení sa každú chvíľu alebo je hlúpy alebo nie je môj.

Celý život sám, nikto okrem rodičov mi nikdy nepovedal že ma miluje, preto nemám ani emócie, som chladný.

Máte aj Vy podobné problémy s pamäťou, pomohlo vám niečo. To ma hnevá najviac aktuálne.

beahavala

ak ti tento problém stále pretrváva odporúčam vyskúšať tento produkt rayzzer.sk, ja ho užívam dlhšie a badám podstatné zlepšenie pamäte, tiež sa oveľa lepšie dokážem sústrediť na prácu čo vidno aj na mojom pracovnom výkone

Kontr0lor

Ja športujem dosť, venujem sa veľa veciam, o to podľa mňa nejde. Hikujem, leziem, bicyklujem.

Ako nestravujem sa zdravo extra ale mám 65 kg na 185cm, všetko pálim hneď jak to do mňa ide.

Ja si preto myslím že je to psych. rázu, lebo aj teraz napríklad cez víkend som bol šťastný a spokojný. Kedže som bol na tripe (výlet)
Počas tohto víkendu som mal v hlave celkom čisto aj sa mi jednoduchšie veci ťahal z pamäti ako obyčajne. Proste napríklad ak som doma po robote v strede týždňa psych. zničený, v jemnej depresii tak práve vtedy je to najhoršie s pamäťou

uuleuskauu

...aj ja som na vylete :) Skus detox...pi vela vody, kup si vlakninu psyllium, uzivaj - jednu malu lyzicku do pohara vody, rozmiesat, rychlo vypit. Ja si to davam raz za den...niekedy vynecham zopar dni. Probiotika Biopron - mozu byt aj ine, mne su tieto najlepsie. Daj sa na vegetariansku stravu, zacni pravidelne behavat. Ked sa ti neda behat, daj si aspn skoky na svihadle a ak nemas dost miesta, tak beh na mieste. Lebo nie vsade sa da behat. Priklad: vysokohorska oblast, kopcovity teren, zle pocasie, psiska na hradzi - vela hnusnych bojovych plemien a ich nezodpovednych hlupych majitelov, co ich nechavaju volne bez kosika... a ine dovody.
Vygoogli si aj, ktore bylinkove caje pomahaju pri detoxikacii. Moze to byt pestrec mariansky, ktory precistuje pecen, zeleny caj, ktory posobi proti cholesterolu, palina (tam neluhovat castejsie ako 5 minut a nepit viac jak 10 po sebe nasledujucich dni - zo vsetkych zabera na intoxikaciu asi najlepsie), zihlava - precistuje krv a pomaha aj pri chudokrvnosti. Zvysena unava moze byt priznakom chudokrvnosti. Deje sa to vtedy, ked pijes do dvoch hodin pred jedlom a do dvoch hodin po jedle kofeinove napoje - zabranuju vstrebavaniu zeleza - z toho chudokrvnost - pokial ich nevylucis, neupravi sa ti krv ani s pomocou vyzivovych doplnkov. Najlepsie uplne prestat s kávou alebo aspon nepit ju do dvoch hodin pred a po jedle. Chudokrvny clovek ked si aj da kavu, nezaberie mu proti unave. Ta neschopnost sustredit sa moze mat nieco s chudokrvnostou spolocne. Netreba hned hladat psychicke dovody - obvykle väcsinou tak, ci tak ziadne nie su. Nic, nic a este raz nic nemoze byt z psychiky. Kazdy telesny problem ma pricinu v tele, len ju treba objavit. Ked lekar tvrdi, ze je problem v psychike a vypisuje odporucenie k psychiatrovi, zmenit lekara, odporucenie roztrhat, vyhodit, ignorovat, k psychiatrovi neist (obzvlast ak si stastny, silny a nemas ziadne problemy), hladat si priciny sam, googlit, chodit na zahranicne stranky, pytat sa inych lekarov, ktori su lepsi. Ja som zmenila doktorku, ktora za vsetkym videla psychiku, plus vobec nerozumela medicine, ale akymis zazrakom dodnes ordinuje a vsetci, ktori od nej odisli, sa zhoduju v tom, ze ma diplom kupeny, ale nebudem ju menovat. Ked naozaj spis 8 hodin denne, nemas byt preco unaveny z nedostatku spanku. Tak potom pricinami unavy mozu byt cukrovka, chudokrvnost, intoxikacia, potravinova intolerancia. Po zjedeni nevhodnej potraviny cloveka okamzite na par sekund prepadne obrovska unava, tocenie hlavy - hlavne pri ovocnom cukre teda - volá sa sorbit a je to aj konzervacna latka v marmeladach, v mäkkuckom trvannlivom pecive v sacku, v sladkostiach, v pastetach, v parkoch, v mäsovych vyrobkoch, v salamach a v sunke, v sackovych polievkach, v paradajkovej omacke a v kecupe, v kyslych uhorkach, v zavaraninach moze, aj nemusi byt, treba citat zlozenie na obale....sorbit: E420, E432, E433, E434, E435, E491, E492, E493, E494, E495. PO zjedeni nastupuje do par sekund brutalna unava, tocenie hlavy, slabsia bolest hlavy, ktora s pribudajucimi hodinami silnie, trva asi 8 hodin, potom vracanie... az po vracani sa ulavi. Existuje aj iny ovocny cukor - fruktoza, ale intolerancia fruktozy je velmi zriedkava, nema ju takmer nikto, zatial co intoleranciou sorbitu trpi prevazna väcsina ludskej populacie. Hladaj infosky aj na zahranicnych strankach, ked sa ti da. Hlavne sa pozoruj a dás sa dokopy, na nieco uz prides.

Kontrol0rik

Aktuálne som na výlete tak len rýchlo. Nemal som herpes nikdy, myslím že som imunny proti nemu

Inak anj sa teraz učím dosť aktívne, pri cestovaní ho velmi potrebujem, len to zabudanie všetko ničí

Cliattsi

Konrol0r- dosť dôležitá otázka na teba- mal si v živote aspoň taz herpes? Našiel som články- štúdie, kde sa tvrdí, že môže mať vplyv na výskyt Alzheim. choroby - a to je tá pamäť a tak isto zmenšenie (postupné) hipokampu. Dúfam, že mi teraz odpovieš, lebo za poslednú dobu mi veľmi neodpovedáš.:).
Chcem dať dokopy túto skladačku, po ktorej pátram už dlho aj ja (zhoršená pamäť, motivácia).

V tomto článku www.sciencedaily.com sa spája urč. súvis s herpesom, alzheimerom, vysokým stresom a urč. genetickou predispozíciou jedinca.
Ja mám herpes v latentnej forme. Už dhlší čas uvažujem ho zničiť monolaurinom.

No a okrem tejto informácie mám aj také, že choroby prenášané kliešťom tak isto majú podobné účinky (fórum na borelioza.cz.). To len podporuje to, že patologické mikroorganizmy spôsobujú zhoršenú pamäť, učenie.

Aj ja som sa chcel naučiť anglicky- ale dopadol som presne ako ty. Angličtina leží na poličke.

uuleuskauu

Na intoxikaciou znicenu pamät u psychicky velmi silneho a celkom zdraveho cloveka bez nejakych tazkych zivotnych osudovych tráum, bez nejakych brutalne hororovo zlych zazitkov, ktory je inak stastny a tesi sa zo zivota a nemal stresy a nic take.... na to by mal pomoct piracetam. Psycho liekom sa radsej vyhnut, pokial sa len da.
...Pripustam, ze na tych depresivnych a totalne zdeptanych a ustrachanych a vyplasenych a s mnohymi zlymi zazitkami a traumami,ze same zle veci maju za sebou a nic dore a velmi tym ich psychika trpi, pre tych labilnych a brutalne precitlivelych, ktori pre sebemensi problemik na samovrazdu pomyslaju, pre tych su psycho lieky dobre... alebo mohli by byt dobre... pokial oni sami citia, ze im tie lieky pomahaju, tak O. K., vsak nech sa teda nimi napchavaju cely zivot... a ked maju pocit, ze im psycho lieky dokonca zlepsuju pamät, tak prosim, nech sa paci, je to ich vec... Neviem sa vzit do takeho cloveka, lebo som nikdy taka nebola, ale poznam vo svojom okoli zopar pripadov a je mi ich fakt luto.

uuleuskauu

Lenze take ódy na psycho lieky pisu americke farmaceuticke firmy za ucelom predat produkt, ktore si nevahaju zaplatit (podplatit vedcov), ktori napisu aj nepravdive veci o tych liekoch. Ktori to brali, mali v case brania liekov pamät velmi zlu a po vysadeni sa im vratila ak uz nie do uplneho normalu, tak aspon vyrazne vylepsila, ze bola uz potom takmer na urovni normalu. Je to ale uz samozrejme tvoja vec, comu verís a ver si, comu chces. Ale aspon tu nerob PROMOTION psycho liekom, lebo clovek, ktory ma intoxikaciou znicenu pamät, bude mat po nasypani dalsich toxinov do seba (tych liekov) pamät omnoho horsiu.

Cliattsi

So všestkým súhlasím,až na určité veci

Som rád, že si ma krizoval/a, tým si ma prinútil/a pozrieť sa viac na problém, o ktorom som už mal dávnejšie informácie.

Tu sa ale o tom píše www.irozhlas.cz.
Ide o sertralin.

vinar.bigbloger.lidovky.cz

A v tomto článku je opísané jedno antidepresívum, ktoré ako z nadpisu vidíš, zlepšuje pamäť.

Tiež je ale napísané v inom článku, že tricyklické antidepresíva zhoršujú pamäť (tie sú iné než SSRI, napr. ten v predch. článku, alebo sertralin).
- style.hnonline.sk

Ja mám u seba knihu Váš mozek se dokáže změnit (Norman Doidge, americký psychiater a psychoanalytik, vedec)
Niečo z nej teda odcitujem :) :

str 216: Deprese, velký stres i dětské trauma vedou k uvolňování glukokortikoidů (čo sú stresové hormóny), takže usmrcují buňky hipokampu, což vede ke ZTRÁTĚ PAMĚTI. Čím déle lidé prožívají depresi, tím menší hipokampus ve výsledku mají. (to sa týka napr. mňa a konrtrol0ra - trauma, posmešky, strach z ľudí -> stres).
...........
str. 217: "Antidepresivní léky zvyšují počet kmenových buněk v hipokampu, které se promění v nové neurony. Krysy, kterým byl po 3 týdny podáván Prozac, vykazovaly sedmnáctiprocentní nárůst počtu buněk v hipokampu"....... (Prozac= fluoxetine=SSRI)
......"Lidé, jejichž stav se zlepšil po psychoterapii, totiž zjišťují, že se jim zlepšila také pamäť; je možné, že PSYCHOTERAPIE PODPORUJE RŮST NEURONU V JEJICH HIPOKAMPU." - čiže aj terapia môže zlepšiť pamäť.

Ale nechcem si tu zastávať chémiu, iba tvrdím, že sú takéto pozorovania/štúdie. A tiež nechcem robiť reklamu Prozacu, lebo je tento liek dosť kritizovaný (neviem, či ho na SK ešte predpisujú).

uuleuskauu

Cliattsi, ty si dobre mimo. Psychiatricke lieky pamät nicia a to velmi. Vsetci to potvrdia, ktori ich beru. Este ma napada, ci nerobis nocne. Aj nocne velmi nicia pamät. Pamät sa zlepsi, ked clovek s nocnymi prestane. Nedostatok spanku vseobecne nici pamät. Nocne nicia pamät ale aj, ked po nich clovek dostatocne dlho spi. Lebo je to proti prirode a clovek na to nie je prisposobeny zivocich, na robenie nocnych. ...aj ke dna druhej strane uznam, ze do fabriky pri pás za minimálnu mzdu nemozme strcit ani sovu a ani skrecka na nocnu. Ale len cloveka. Co tak zmenit pracu? Nestoji to za tie peniaze. To uz potom radsej do obchodu za kasu, aj ked idealne to nie je nikde.

Cliattsi

Kontrolor...tak tu na fóre serióznu radu....už ani nečakaj :).
Za tú dobu, čo sme tu, som nenašiel ani jednu radu, ktorá by zabrala. Pravdepodobnosť, že sa tu niekedy nájde, sa (bohužiaľ) blíži k nule.

Jedine tak by možno stálo za pokus vyskúšať psychofarmaká. Otázka je ale - aké? Nikto tu zatiaľ neopísal takúto priamu skúsenosť, ak si dobre pamätám. Aj keď je pravda, že nie som moc za lieky. A bolo dokázané pokusmi, že antidepresíva môžu zvýšiť objem hipokampu. Ten je zodpovedný za pamäť. Ale je to iba o niekoľko precent (10-20 ?). A myslím, že je to len za určitých podmienok (tuším že pri včasnej depresii, ale u teba, aj keď nemáš depresiu sa to ťahá už poriadne dlho).