je možné aby psychologovia si pekne zarobili?

zewa

Zdravko, s tymi psychiatrami je to ozaj problem. Oni su v prvom rade lekarmi a zaoberaju sa telom. A ja si myslim, ze to nie je dobre. Ze ak to vnimaju takto, obera ich to o tu hlbku povolania, ktoru v tom mozu najst. Niektori myslim maju výcviky terapeutické, ale nie som si tým ista. Velmi dobre je termer vzdy spolupracovať aj so psychologom. Do akej miery je co biznis a co nie, to sa my bezni smrteľníci nedozvieme.

zewa

Ak sa spravne domnievam, musis mat skoncenu VS, Mgr. stupen na nejakej skole, kde su statnice z kliniky (cize napr. nie Paneurópska). Pracovat pol roka v zdravotníctve, potom tri roky trva, kym dosiahnes atestaciu klinického psychológa a dostanes roven titul PhDr. Sucastou je isto aj nejaka práca/vyskum a narocne zaverecne skusky. Blizsie neviem.

zewa

Zdravko, to sa trosku myslis. Bo psycholog ti nemoze predpisat lieky. Mohol by niekto zneuzivat svoje postavenie, ale to by sa nevyplatilo lebo by tym riakoval zaslanie podnetu na komoru psychologov a mohol by prist o viac ako by ziskal tym oblbovanim ludi. Nam beznym ludom to pride asi tak ako to vidis ty. Ale oni su skutocne velmi inteligentni a pocas robenia si vycviku chodia aj sami na terapiu tych niekolko rokov. Ked chce niekto zarabat slusne peniaze a nepocuvat problemy inych, ide do tej reklamnej, pracovnej sfery. No oni nie su len na pocuvanie problemov. Pomahaju v ludoch nachadzat riesenia, ktore su v noch len ich pre cosi nevidime. Davaju do toho celeho kus seba a roven vidia ako sa z kukly stava motyl. Viem, ze dostávajú malokrat aj spatnu vazbu po nejakom case a myslim, ze prave to potrebujú, aby obcas videli, ze icb práca ma zmysel. A zvacsa maju to tak kombinovane, ze robia dopravnych psychologov, aby zarobili a roven nemuseli cele dni pocuvat len o problemoch a su aj terapeutmi, aby mohli robit to, co ich bavi a prave pomahat ludom takym sposobom, ako si my predstavujeme. Oni nie su hlupi aby samych seba dohnali do vyhorenia, depresie a rutiny. Ved nikdy nevedia kto s čím tam za nimi pride. Musi to byt zaujimava, no narocna práca.

screes

vedel by mi niekto povedať postup napr. na toho klinického psychologa? Viem, že napr. psychoterapeuticky vycvik trva dlho, ale vyhadzovat tisicky eur na školenia je prehnane.

Zdravko654

Hlavne si treba uvedomit, co to je za pracu, kazdy den pocuvat cudzie problemy, to po case kazdy z toho zblbne a zacne to aj tak brat jednym uchom dnu, druhym von.a tu mas lieky a dojdi si ich pravidelne predpisovat. Je malo naozaj kvalitnych odbornikov v tomto, ktori tym ziju a bavi ich to.

zewa

To zase zalezi aky smer (dynamický, gestalt, humanisticky,.... je ich velaa) si psycholog vyberie. Ale skor ako moze taky (zvacsa 3 az 5 rocny) kurz skoncit, musi sa stat klinickým psychológom a tym sa moze stat ak robi v zdravotníctve. Je to cele velmi narocne vobec dostat prilezitost sa tak zamestnat. Potom su tu tie pracovne smery v psychologii a tam sa da vselico tiez. Totizto psycholog sa musi neustale vzdelavat, aj psychoterapeut. To nie je, ze skoncil som skolu a idem robiť. Radovo su to tisice eur. A to je clovek este len na zaciatku praxe. Narocne je to hlavne ak teda chce robit tym kinickym smerom a nie smerom k pracovnej psychologii.

zewa

Zalezi aky psycholog. To su platy od takmer minimalnej mzdy po 2litre a mozno aj viac.
Taký skolsky psycholog zaraba malo. Ten kto je klinicky psycholog, dopravny a psychoterapeut v jednom, zaraba podstatne viac. Ale je tu treba povedat, ze tie vycviky v psychologii a pristroje, to vzdelanie po VŠ je neskutocne nakladne, takze nejaky biznis sa na tom urobiť neda. Najprv ak nemaju bohatých rodicov sa dost zadlzia, aby vobec mohli zacat lepsie zarabat..
A su tu este aj pracovní, reklamni psychológovia, ktori zarabaju asi najviac. Minimalne na zaciatku praxe je to určite velky rozdiel.