Dobrý deň potrebujem sa vás opýtať či vám príde normálne takéto správanie zo strany matky k dieťaťu. Ja mám tiež jedno dieťa, synčeka ktorý má 2 roky a nikdy by ma nenapadlo robiť takéto veci malému dieťaťu. Na začiatok, nie som žiadna matka hipsterka, ani biomatka ani nie som závislá na svojom synovi, môj syn má čo potrebuje, ale zároveň mi nevadí keď sa niekde zašpiní a nepotrebujem dezinfikovať každú vec čo mu padne na zem. No táto vec sa týka mojej kamarátky, sme si velmi blízke, bývame od seba jednu ulicu, chodíme často s malými von. Ona má dcérku čo mala teraz 1 rok. Problém je v tom, že mi nepríde v poriadku jej správanie pred malou, ani správanie voči malej. Ako moja kamoška bola vždy taká lahkomyselná, rada sa zabáva, ešte žije takým mladým životom, aj keď už má 27 rokov. Len akosi asi zabudla že má doma ročnú dcéru s ktorou samozrejme aj s partnerom nepočítali ale už keď bola tehotná tak si ju nehala, lebo neskôr by už mohla mať problém otehotniet. No všimla som si, že velakrát keď volá s niekym tak nemá problém pred malou nadávať, dosť často sa stáva že keď jej malá naobed nezaspí, tak nemá problem na ňu nahučať že čo dop**e nespíš a podobne. Kamoška je fajčiarka a pred malou doma fajčí, aj vonku jej to fúka do tváre, malá velakrát kašle. Alebo sme boli von a malej z kočíka padla flaška na štrk a kamaratka to iba zdvihla bez nejakého utrenia aspoň, dala jej to do úst že nech sa napije. Na cumli od flašky malé kamenky boli a ona jej to dá do úst. Stalo sa aj to, že vonku bolo mokro a deti sme mali v kočíku a malá akurát papala varenú mrkvu na kolieska a jednu mrkvu vyplula na zem a kamoška to zdvihla a dala jej naspeť do ruky nech to zje. Mrkva bola celá od blata a mokrá a ona dá toto malej jesť. Velakrát ked mi aj rozpráva že aké ma už z malej nervy že by si to najradšej hodila, hlavne ak jej malá nechce spať alebo má svoj deň, trošku je nepokojná a kamoška už stráca nervy a nevie čo má robiť. Velakrát jej dá aj na zadok ale takú šupu že malá padne na zem a odletí. Príde vám to normálne, preháňam? Alebo? Ja som sa jej už snažila minule povedať že či aspoň nechce prestať fajčiť že malej to nerobí dobre ale ona sa na mňa normálne urazila že nemám sa dotoho starať. Ona je taká povaha, že si myslí že svoje dieťa vychováva najlepšie a všetci iný zle. Poradte ako aspoň nadhodiť rozhovor o tomto, lebo malinká je velmi krásne dieťa, šikovné a velmi kludnučke. Chcem jej pomôcť. Dakujem
Ako pomôcť kamarátke otvoriť oči pri výchove?
Ty sa bojíš, že jej niečo povieš a že sa s tebou už nebude kamarátiť, že? Musíš na ňu ísť pomaly, presvedčivo, pokojne alebo rázne. Nemala by si na ňu ísť ako s bubnom na zajace. Hovor o niečom, čo si akože čítala na nete (nemusí to byť pravda, môžeš si to aj vymyslieť), aby sa v tom trochu našla, že čo ľudia robia zle a najmä mladé matky, resp. matky z kmeňa eat-from-ground tribe. Ja som sa z tak primitívnym správaním ešte nestretol.