Dobrý deň potrebujem sa vás opýtať či vám príde normálne takéto správanie zo strany matky k dieťaťu. Ja mám tiež jedno dieťa, synčeka ktorý má 2 roky a nikdy by ma nenapadlo robiť takéto veci malému dieťaťu. Na začiatok, nie som žiadna matka hipsterka, ani biomatka ani nie som závislá na svojom synovi, môj syn má čo potrebuje, ale zároveň mi nevadí keď sa niekde zašpiní a nepotrebujem dezinfikovať každú vec čo mu padne na zem. No táto vec sa týka mojej kamarátky, sme si velmi blízke, bývame od seba jednu ulicu, chodíme často s malými von. Ona má dcérku čo mala teraz 1 rok. Problém je v tom, že mi nepríde v poriadku jej správanie pred malou, ani správanie voči malej. Ako moja kamoška bola vždy taká lahkomyselná, rada sa zabáva, ešte žije takým mladým životom, aj keď už má 27 rokov. Len akosi asi zabudla že má doma ročnú dcéru s ktorou samozrejme aj s partnerom nepočítali ale už keď bola tehotná tak si ju nehala, lebo neskôr by už mohla mať problém otehotniet. No všimla som si, že velakrát keď volá s niekym tak nemá problém pred malou nadávať, dosť často sa stáva že keď jej malá naobed nezaspí, tak nemá problem na ňu nahučať že čo dop**e nespíš a podobne. Kamoška je fajčiarka a pred malou doma fajčí, aj vonku jej to fúka do tváre, malá velakrát kašle. Alebo sme boli von a malej z kočíka padla flaška na štrk a kamaratka to iba zdvihla bez nejakého utrenia aspoň, dala jej to do úst že nech sa napije. Na cumli od flašky malé kamenky boli a ona jej to dá do úst. Stalo sa aj to, že vonku bolo mokro a deti sme mali v kočíku a malá akurát papala varenú mrkvu na kolieska a jednu mrkvu vyplula na zem a kamoška to zdvihla a dala jej naspeť do ruky nech to zje. Mrkva bola celá od blata a mokrá a ona dá toto malej jesť. Velakrát ked mi aj rozpráva že aké ma už z malej nervy že by si to najradšej hodila, hlavne ak jej malá nechce spať alebo má svoj deň, trošku je nepokojná a kamoška už stráca nervy a nevie čo má robiť. Velakrát jej dá aj na zadok ale takú šupu že malá padne na zem a odletí. Príde vám to normálne, preháňam? Alebo? Ja som sa jej už snažila minule povedať že či aspoň nechce prestať fajčiť že malej to nerobí dobre ale ona sa na mňa normálne urazila že nemám sa dotoho starať. Ona je taká povaha, že si myslí že svoje dieťa vychováva najlepšie a všetci iný zle. Poradte ako aspoň nadhodiť rozhovor o tomto, lebo malinká je velmi krásne dieťa, šikovné a velmi kludnučke. Chcem jej pomôcť. Dakujem
Ako pomôcť kamarátke otvoriť oči pri výchove?
Chúdatko male..... :-( viem presne čo si tým myslela, ja poznám tiež takú matku. U nás vo vedlajšej dedine taká mladá asi 20 ročná má tiež malú dcérku a to čo tej malej robí tak to už hraničí s týraním. Známa ju pozná lepšie a čo mi ona hovorila že tá žaba príde domov, húli cigarety jednu za druhou, aj si vypije, že sa tým ešte chváli, kolkokrat je malá zavretá sama v izbe a žaba sa ide zabávať von, malú niekedy nehá aj 4 hodiny samú. Ale nikto to nerieši lebo nikto sa nechce starat a ja ju až tak nepoznám, aby som jej išla klepať na dvere a biť ju tam. Už sa to vraj riešilo cez políciu lebo bolo počuť z tadial krik a malá celú noc plakala, ale nič sa nakoniec nevyriešilo... neviem načo si robia takéto ženy deti, keď na ne nie sú pripravené. Aj ja už mám vek na dieťa, rovesníčky už majú aj 2 deti, svadbu za sebou a kúpený rodinný dom, ale ja viem že na to ešte nie som pripravená a že za dieťa treba mať zodpovednosť a trpezlivosť. Inak malej vela šťastia prajem, tej kamaratke musíš niečo povedať.
Nie, normalne mi to nepride. Ale debatou na zdravie.sk sa to nezmeni. Mozes jej realne nejako pomoct? Priatelsky ju usmernit, poradit? I ked neuznavam privelmi starostlivych ludi, tu je to celkom na mieste....
Ja dieta nemam ale toto mi pride trochu cez ciaru, ta mala musi velmi trpiet, ja by som ju aj na socialku udala byt tebou.... to je jedno ze maju peniaze ale co bude ochvilu s malou? Ked bude mat neskor obdobia vzdoru a pubertu, tak ako k nej bude ta mater pristupovat?? Co ju zabije? Ked uz teraz ma zvyk ju bit za sprostosti.... co na to povedat... aj mne sa zvysil po tomto tlak
dobreuz ako som hovoril pred sto rokmi to bola normalna prax. Nehovorim ze je to idealna vychova ale neni to na mne ani na tebe urcvat ako ma kto vychovavat. A ako si na to dosiel ze bude zakomplexovana? to boli pred sto rokmi vsetci (drviva vecsina) zakomplexovani?
To je normálne že bije decko bez dôvodu? Z toho vyrastie zakomplexovaná ***
A fajčiť pri decku? Učiť ho od malička závislosti? Preto je tento svet v takých srač**ch každý by nemal mať právo kotiť a bolo by... Aj tak z tejto novej generácie nič nebude, všetci do jedného feťáci a pijani.
dobreuz ona sa vie postrat, decko je zdrave. Takato vychova bola v minulosti uplne normalna. Niektore civilizacie sa dokonca starali este menej a prezili tisicrocia. Kto si aby si rozhodoval o tom ako sa ma o svoje dieta starat?
Neviem načo jej bolo treba decko OMG!!! Tam by mala byť prikázaná antikoncepcia a neplodili by deti tí, čo sa o ne nevedia postarať! Potom behajú po svete zakomplexovanci a agresívny ľudia, feťáci atď... Kvôli takej výchove.
Lebo každej pi** treba detiská!
tiez nerozumiem tomu preco sa slovaci stale do niekoho staraju...to si myslite ze vy nemate ziadnu chybu na ktorej treba pracovat?
Ďakujem za odpovede, akurát včera sme spolu boli a skúšala som nadhodiť o tom, asi ostala aj urazená ako som si myslela. Bola som u nej na návšteve, lebo chcela dať malú spať a malá asi mala svoj deň tak bola trošku nervóznejšia, tak nechcela spať, tak sme ich dali aj s mojim malým sa hrať na žinienku s hračkami spolu že potom zaspí, no malá začala rozhadzovať také plyšové kocky po celej obývačke a samozrejme nie že by jej povedala že to sa nerobí že s kockami sa pekne hrá, nie rozhadzuje, ale hneď ju chytila, začala po nej kričať že čo to rozhadzuje a malá už mala slzy v očiach, všetko to videl môj malý tak som už jej povedala že či sa to nedá vyriešiť aj normálne, že to dieťa sa učí, spoznáva a nie za každú blbosť na malú kričať a biť ju. Ona mi na to že malá ju nepočúva a že ona mala tiež takú výchovu, že jej aj na zadok dali a žije. Som to už nezvládla tak som jej povedala že by mala zmeniť prístup k malej, lebo bude mať v živote problémy. Potom som jej povedala že radšej pojdem, tak som zobrala malého a ona iba že fajn čau a to bolo všetko. Skratka ona je tak výbušna, každá vec ju naštve, ale s dieťaťom musí mat trpezlivosť. Neviem, či som urobila chybu že som to povedala ale tak počítam že ju to zachvílu prejde toto urazenie
Ďakujem za odpovede, akurát včera sme spolu boli a skúšala som nadhodiť o tom, asi ostala aj urazená ako som si myslela. Bola som u nej na návšteve, lebo chcela dať malú spať a malá asi mala svoj deň tak bola trošku nervóznejšia, tak nechcela spať, tak sme ich dali aj s mojim malým sa hrať na žinienku s hračkami spolu že potom zaspí, no malá začala rozhadzovať také plyšové kocky po celej obývačke a samozrejme nie že by jej povedala že to sa nerobí že s kockami sa pekne hrá, nie rozhadzuje, ale hneď ju chytila, začala po nej kričať že čo to rozhadzuje a malá už mala slzy v očiach, všetko to videl môj malý tak som už jej povedala že či sa to nedá vyriešiť aj normálne, že to dieťa sa učí, spoznáva a nie za každú blbosť na malú kričať a biť ju. Ona mi na to že malá ju nepočúva a že ona mala tiež takú výchovu, že jej aj na zadok dali a žije. Som to už nezvládla tak som jej povedala že by mala zmeniť prístup k malej, lebo bude mať v živote problémy. Potom som jej povedala že radšej pojdem, tak som zobrala malého a ona iba že fajn čau a to bolo všetko. Skratka ona je tak výbušna, každá vec ju naštve, ale s dieťaťom musí mat trpezlivosť. Neviem, či som urobila chybu že som to povedala ale tak počítam že ju to zachvílu prejde toto urazenie