Včelí med sprevádza človeka odpradávna. Prvé zmienky o ňom sa našli už v staroegyptských papyrusoch, na mede si pochutnávali mandaríni v ďalekej Číne. Odvážni Vikongovia v ňom nachádzali silu na svojich plavbách k novým svetom. V starom Ríme sa med podával aj ako príloha k mäsu. Dodnes sa uplatňuje v kuchyniach Orientu a ani v našich krajinách sme naň nezabudli. V pradávnych časoch slúžil ako dar najvzácnejším hosťom. Zároveň ho neoznačujeme zbytočne ako zdravý med, pretože sa od dávna používa aj ako liek.
Starí Rimania z neho vyrábali medovinu, ktorú pili nielen ako aperitív, ale aj trikrát denne ako liek. Ich medovina bola červená a miešala sa v pomere dva diely vína, pokiaľ možno trpkého, a jeden diel medu s prídavkom najrôznejších korení. Aj Slovania si medovinu vážili a bola pre nich nápojom slávnostným a liečivým. A nielen medovina, ale aj jednotlivé včelie produkty boli zdrojom sily. Med sa prikladal na rany a popáleniny. Pomáhal takisto aj pri ochorení dýchacích ciest a pri zápche. Vo východnej medicíne dodnes používajú podobne včelí vosk. Materská kašička je obľúbená ako tonikum a peľ možno využiť na posilňovanie odolnosti proti sennej nádche.
Obrázok
Ako nám pomáha včelí med? Pôžitok a jeho účinky
Včelí med regeneruje fyzické i duševné sily a posilňuje odolnnosť proti chorobám, to vie každý. V podstate ide o koncentrovaný roztok cukru, ktorý obsahuje aj enzýmy, organické kyseliny, minerálne soli, bielkoviny či vitamíny. Je veľmi ľahko stráviteľný a pre ľudský organizmus prijateľný. Pozor si naň musia dávať asi iba alergici. Navyše sa medu pripisujú výrazné liečivé sily najmä v čase, keď nás trápi kašeľ alebo nádcha.
Pri akých chorobách nám pomôže včelí med?
Dráždivý kašeľ určite zmiernite, ak uvaríte pol litra piva so štyrmi lyžicami medu. Pite po dúškoch.
Ak zmiešate dve lyžičky jablčného octu, štvrť litra vody a jednu lyžičku medu, trikrát denne vypite pohárik. Zbavíte sa hlienov a dusivého kašľa.
Proti suchému kašľu pomáhajú denne 3 až 4 malé lyžičky mrkvového sirupu s prídavkom medu. Stačí uvariť štvrť litra mrkvovej šťavy s dvoma lyžicami medu.
Na ľahšie odkašliavanie pomáha chren, cibuľa a med. Lyžicu nastrúhaného chrenu, lyžicu nastrúhanej cibule a päť lyžičiek medu zmiešajte, pridajte trochu vody a nechajte prejsť varom. Užívajte lyžičku päť krát denne.
Liečivé bylinky, napríklad borák, levanduľu, šalviu, tymian, sladké drievko alebo lipový kvet sparte, nechajte odstáť, oslaďte medom a pite po dúškoch niekoľko šálok denne.