IQ a škola

Príspevok v téme: IQ a škola
obycejnyclovek

Jaký jsem byl podle vás žákem, když už na základní škole jsem měl kromě jedniček a dvojek i dost trojek a na konci (osmá a devátá třída) už i čtyřku? Jde totiž o to, že já později zvolil školu, která mě nejenom nebavila, ale ani mi nešla (měl jsem hodně čtyřek a nakonec jsem musel pro slabé výsledky i školu opustit)-byl to technický obor s maturitou. Bylo jasné, že se základním vzděláním bych měl asi slabší šance na uplatnění a tak jsem s určitým úsilím nakonec vystudoval dálkově (soukromou školu). Maturitu dnes stejně nevyužiji, když se živím manuálně (dělník) a tak si říkám, jestli mé neúspěchy ve škole i to co dělám nesouvisí s tím, že mám IQ kolem 90. Nevím, jestli je to málo, nebo dostatečně? Připadá mi, že jsem v životě udělal dost chyb právě proto, že jsem si určité věci nechtěl připustit. Například jsem se marně pokoušel vícekrát studovat na vysoké škole-stejně to nešlo. Jaký je váš názor, díky.

Cariboo

Obycejnyclovek, podla znamok v skole sa IQ neda vypocitat. Su sikovni ludia, ktori mali zly prospech a napriek tomu sa mozu zaradit medzi nadpriemerne inteligentnych. Bystri ziaci maju pravdepodobne lepsie vysledky v skole. Rychlejsie sa ucia nove veci. Ale ked je ziak lenivy a skola ho nezaujima, ma prospech horsi ako jeho spoluziak, ktory je sice menej nadany, no usilovny.

Vysledky IQ testov sa casto lisia aj o niekolko bodov, zavisi to od viac faktorov.

To kam sa clovek v zivote dostane, ovlyvnuje vyrazne povaha a nahoda. Napridklad politici. Nechcem na nikoho ukazovat prstom, pri niektorych neverim ze maju vobec mozog, ked ich vidim v telke :) a pozri kam to dotiahli.

obycejnyclovek

GOING: k tomu poslednímu odstavci bych napsal, že asi začali! Ale asi těžko si mohu představit něco, co není a nebude, takže nevím. Spíše mě zajímalo, jestli výše IQ přímo souvisí s tím, jaký bude člověk žákem a jak rychle se bude učit, respektive jaké bude mít k tomu nadání. Jinak v těch testech jsem měl IQ 93-97 (nejčastěji).

GOING

Na vysvetlenie použijem extrém.

Napr. existujú 7 ročné deti (tzv. prebudené), ktoré majú IQ génia a nikde neštudovali.
Profesor z akademickým titulom Prof. môže ma tiež IQ génia a v našej zemepisnej šírke zarába ani nie 1500E a Germánec z rovnakým titulom 5000-7000E.

Tu vidíš, IQ ti nik priamo ako parameter nezaplatí. Papiere o dosiahnutom vzdelaní áno.

Ľudia s vysokým IQ sú väčšinou pre svoju silnú individualitu pustovníci, samotári. Majú vysokú úroveň a nerozumejú si v spoločenstve/civilizácii v bežných záležitostiach, nezapadnú. V očiach väčšiny sú iní. Niektorí aj svoju slávu nezvládnu.

Ako pomáha vysoké IQ v živote napr. na dosiahnutie vzdelania ak učiteľ zistí vyššie schopnosti žiaka ? Bude sa mať žiak v škole dobre ?

Vysoké IQ sa dá využiť na obranu napr. proti manipulácii ale aj na útok.

Predstav si, že skokovo by sa ti IQ z 90 zmenilo na IQ génia, zvládol by si to v zaužívanom stereotype so známymi ? Nezačali by na teba ľudia pozerať, ktorí ťa poznajú a ktorí majú svoju úroveň a to už pri bežných rozhovoroch s tebou ako na blázna ?