Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Pravna rada

Príspevok v téme: Pravna rada
Kuril

Dobry den,

najde sa tu niekto s pravnickym vzdelanim, ktory by mi poradil?
Poziadam slusne ostatnych, aby sa nevyjadrovali. Dakujem.

1. Je mozne zrusit darovaciu zmluvu? 6 rokov stara darovacia zmluva, ktorou som ziskal cast majetku/domu. Ci ti, co darovali mi ju mozu zrusit.
2. V tom dome nebyvam z dovodu psych.tyrania zo strany rodiny, ktora ma obrala o dedicstvo po predkoch. Bez mojho suhlasu, resp.napriek mojmu nesuhlasu (nemal som este 18 rokov a tak nakladali s mojim majetkom ako so svojim) moje dedicstvo vrazili do stavby domu. Po rokoch na tlak okolia mi aspon darovacou zmluvou dali cast domu.
Nebyvam v tom dome, ani neplanujem. Chcem si kupit maly byt a mat klud.
3. Ako je mozne ziadat o vyplatenie mojho podielu? Nechcu o tom ani pocut, viem, ze peniaze maju, ale jednoducho im je jedno, ci skoncim pod mostom, hlavne, aby sa nicoho nemuseli vzdat.

Este raz dakujem.

Omen

1. a/ Mohli by ťa vyzvať, aby si dar vrátil. To nerob!
b/ Môžu podať žalobu o vrátenie daru. Na súde by ale museli dokazovať jej oprávnenosť!
Súd ťa upovedomí.

2. Áno. Listy pošli doporučene a kópie si odlož!

3. Máš nárok na vyplatenie súčasnej trhovej ceny!

4. Potrebuješ súdneho znalca z odboru oceňovania nehnuteľností. Cena by sa mala pohybovať okolo 200eur, záleží odkiaľ si ho najmeš. Advokát má zákonom určené taxy, ktoré závisia od hodnoty sporu, počtu úkonov... Ak vyhráš, peniaze sa ti vrátia, pôjdu na vrub protistrany.

Kuril

Dakujem vam, ste skveli.

Ja som nechcel zrusit dar, ale som chcel vediet, ci by sa mohli pokusit tu darovaciu zmluvu zrusit, aby ma nemuseli vyplatit. Musim byt o tom upovedomeny?
Normalne im napisat obycajne listy si myslel Omen?
Cena nehnutelnosti za ten cas vzrastla a bola by odhadom tak 2x vyssia ako hodnota toho dedicstva, co investovali. Mam narok na vyplatenie, ktorej sumy? Povodnej, alebo tej zhodnotenej?

Omen

Kuril, ideš nato nesprávne. V tvojom prípade sa nejedná o zrušenie daru, ale o podanie žaloby na zrušenie podielového spoluvlastníctva k nehnuteľnosti.
Daj si vypracovať znalecký posudok, z ktorého zistíš hodnotu svojho podielu. Písomne oslov ostatných spoluvlastníkov s tým, že im chceš odpredať svoj podiel a oznám im, koľko zato chceš. Žiadaj písomnú odpoveď! Ak by toto odmietli, potom je načase podať žalobu. Keďže si s týmto sám neporadíš, obráť sa na advokáta.

matejj759

Predpokladám, že dom máš v podielovom spoluvlastníctve (§ 137 a násl. OZ) s ostatnými členmi rodiny. V takom prípade sa môžeš s ostatnými dohodnúť na zrušení spoluvlastníctva a vzájomnom vyporiadaní, v prípade nehnuteľnosti musí byť dohoda vždy písomná. Ak dohoda nebude možná, požiadaj o zrušenie súd. Ak je tvoj podiel menší, je pravdepodobné, že súd rozhodne, aby oni vyplatili teba. Mrkni na § 142 OZ.

Kuril

Dakujem vam za odpovede.
A ako postupovat v pripade, ze chcem vyplatit podiel z domu? Skusal som sa s nimi niekolko krat dohodnut. S usmevom mi povedali - Nemame a tym to koncilo.
Dobre mravy neporusujem, to skor oni vzdy porusovali dobre mravy voci mne. Nadavky, ponizovanie, vyhnali ma odtial a vyplatit nechcu.

matejj759

Ahoj,
najlepšie by bolo keby si situáciu riešil s niekym s advokátnej praxe. V každom prípade mrkni na nižšie uvedené:

1) Áno je to možné, ale len v prípade, že sa obdarovaný správa ku darcovi spôsobom porušujúcim dobré mravy. Zrušenie zmluvy by sa riešilo pred súdom a porušenie dobrých mravov by musel darca dokázať. § 630 OZ.

2) Toto je pomerne komplikovaná situácia a nie je jednoduché k tomu zaujať jednoznačné stanovisko. To ako sa má rodinný príslušník starať o majetok maloletého upravuje zákon o rodine. Pozri sa na § 33 a násl. uvedeného zákona. So správou majetku sú spojené určité náležitosti, ako napríklad zhotovenie záverečného účtu a pod. Hlavnou zásadou je, že majetok by mal byť spravovaný v tvoj prospech, takže investovanie peňazí do stavby domu nie je veľmi v poriadku. Čo sa dedenia týka, mrkni sa na § 460 a násl. OZ.

3) Podľa toho čo píšeš by si podľa môjho názoru mohol rodinu žalovať na vydanie bezdôvodného obohatenia (§ 451 a násl. OZ). V tvojom prípade je však možné, že už ubehla premlčacia doba.

Držim palce.