Dobry den. Moja 15 rocna macka minimalne raz za dva tyzdne vracia. Ziadne jedlo nevracia, skor bud gucu chlpov (co mi pride normalne), alebo len zaludocne stavy. Nie v nejakom extremnom mnozstve, ale aj tak mi to robi starosti. Teraz tuto noc vracala asi 3 krat. K veterinarovi ju posledne dva roky neberiem, lebo je extremne bojazliva a ked sme boli naposledy, strasne jej bilo srdiecko, az som sa o nu bala. Takze k vetosovi ist nechcem. Navyse uz nema zuby a neviem uz cim ju krmit. Poradite?
Pricina zvracania macky
Ani neviem, čo to stálo, ale mám malý plat a nezdalo sa mi to veľa :) Ak má kameň, netreba nevyhnutne trhať zuby, možno bude stačiť kameň odstrániť. Naša má FORL, zápal ďasien, do toho kameň, zúbky odhnívali, tak šli von a zápal sa preliečil, odvtedy je už dlho pokoj.
Surové mäso je pre mačku najlepšie, je to mäsožravec a varením sa ničia živiny potrebné pre mačku. Len treba, aby bolo mäso pred podaním aspoň 48 hodín v mrazničke, aby sa vyhubili prípadné parazity alebo baktérie, potom rozpustiť v teplej vode a kŕmiť. Ak jej nechutí, treba posypať mäso nejakou voňavou kapsičkou alebo paštétou. Ak jej nechutí vôbec nič, zvyknem mačky rozjedať mačacím mliekom z DM drogérie alebo lyžičkou bieleho smotanového jogurtu. Dlhšie ako dva dni by nemala hladovať, lebo môže dôjsť k nezvratným zmenám na pečeni, takže ak by to do zajtra nebolo lepšie, bude treba toho veterinára :(
Držím palce.
Dakujem ti za rady. Skusim toho vetosa zavolat k nam. Kolko ta cca vyslo odstranenie zubkov? Nasej by trebalo tie zadne odstranit, lebo ma riadny kamen, ale bojim sa aby jej srdiecko vydrzalo narkozu. Z tepla zrejme nevracia, lebo toto sa deje sem tam aj v zime. Ale pravda, ze malinko. Kupila som jej kuracie maso, ale kedze moc nesihlasim s tym, aby jedla surove, uvarila som jej ho vo vode. No ani sa ho nedotkla...tak snad si da este neskor vecer. Inokedy by sa isla potrhat za kuracim a dnes nic...
Teraz sú extrémne horúčavy, môže jej byť zle prosto len z horúčav. Príčina môže byť aj mechanická - kvôli horúčavám viac pĺzne a pri oblizovaní sa do žalúdka dostane viac chlpov, takže bude treba častejšie vyčesávať.
Neviem, čím kŕmiš, ale aj keď nemá zuby, mala by si poradiť s nakrájanou surovou kuracinou, ktorá je aj šťavnatá aj mäkká, takže zaženie aj hlad aj smäd. Plus nejaké kvalitnejšie granulky pre mačiatka. Naša mačka už tiež nemá zuby a v pohode sa nakŕmi mäsom aj dospeláckymi granulami s vysokým obsahom mäsa.
Vracanie ale môže byť okrem toho spôsobené vírusom, takže treba len tekutiny a malo by to za pár dní odoznieť, alebo zjedla niečo pokazené a tiež to býva predzvesťou problémov tráviacieho ústrojenstva, prípadne aj obličiek.
Takže ak to bude pretrvávať, veterinárovi sa nevyhneš. Naša mačka je už tiež staršia dáma a cestovanie tak neznáša, že by si sama privodila infarkt, takže to riešime návštevou veterinára u nás doma a všetci sme spokojní. Mnoho veterinárov je ochotných prísť k pacientovi, len treba vopred povedať, čo jej je, aby rátal aj s nejakým vybavením, čo treba doniesť. My sme doma už aj vyťahovali zuby v narkóze.