Som nestastna

Príspevok v téme: Som nestastna
Somnestastnaa

Dobrý deň,
som nešťastná, možno to nikoho nezaujíma ale posledné dva roky, od kedy som nastúpila na výšku sa encítim tak ako kedysi.. Minimálne tri krát do týždňa sa z ničoho nič rozplačem a rozmýšľam nad mojím životom: Prečo som si vybrala takú školu, ktorá ma nebaví, Prečo som z nej neodišla.. Prečo toto a tamto .. a tak dalej.. Možno nie som ediná s týmto prblémom, ale chcem ho riešiť.. preto občas ked mám čas robím veci ktoré milujem, :
Milujem mojich dvoch psíkov, a prechádzky s nimi,
milujem hudbu, tanec (vždy ked si ju pustím predstavujem si ako sa niekde odviažem a poriadne si zatanujem :)
milujem kreslenie, pri tom zabúdam na problémy,
milujem prechádzky v prírode,
najviac čudné je, že a rada rozprávam sama so sebou, asi preto že vlastne nemam ani velmi kamarátov a veľmi mi chýba najlepšia kamoška, ktorú som nikdy nemala.. Od kedy mám priateľa ja,, a moje kamošky tých svojich, , vzťahy stroskotali.. U mna by to problem nebol , ale oni sú tak zamilované,že nemôžu ísť vonku alebo neviem ..
A škola, to sa nevyjadrujem. Tá toho u mňa zničila najviac :( ..
Takže neprosím o radu , len som sa potrebovala vypísať, lebo o tomto som sa napríklad s priateľom ešte nerozprávala, určite by si pomyslel, že som nešťastná z neho, vo vzťahu a to nechcem..
Majte krásny deň.

ped

To máš jedno, čo študuješ. Vyštuduješ humanitu a budeš robiť trebárs projektového inžiniera, keď nebudú mať miesto, tak dajme tomu pekára alebo opernú speváčku. Či chceš, či nechceš, práca si ťa nájde, aj keď k nej nemusíš mať hneď kladný vzťah.

stastie

co sa stazujes ? sulozit s tvojim nabijakom ti nestaci ? ved mas k*o*k*o*t*a tak sa tu nevyplakavaj...uz ta caka s plnymi gulami v posteli tak mu rychlo utekaj dat....

Swift

@098Lenka MTF je dobrá škola, aj keď iné fakulty STU sú asi lepšie, FHI nepoznám vôbec, najlepšia škola je samozrejme FIIT, ale isto aj najťažšia. Keď chceš robiť kurzy, tak teraz práve sú aj 95 % zľavy na Udemy a všetky kurzy sú za 10€, tak môžeš nejaké kúpiť podľa toho, na čo sa chceš zamerať, aj ja som si kúpil tri kurzy. Mimochodom som chalan, prezývku nemám podľa tej speváčky, ale podľa programovacieho jazyka. :D

098Lenka

Swift dakujem za postreh a aj ze si si precitala ten dlhy prispevok. Skoda, ze som si neprecitala take nieco pred vela rokmi a hlavne skor, ako som nastupila na tie tri zbytocne skoly. Nakoniec som to zistila aj sama na vlastnych skusenostiach. Nebranim sa dalsiemu nastupu na VS, ktora má v nazve slovo informatika. Ale po navrate na Slovensko si najprv urobim kopu itckarskych kurzov, ktore ma naucia programovat a az potom sa prihlasim na niektoru z tych skol,, co som zanechala volakedy... ako naj moznost z tych troch sa mi zda ta FHI. Lebo mam k ekonomickym predmetom lepsi vztah ako k oceliarstvu. A ta MTF trva 6 rokov dialkovo. FHI pre porovnanie iba 5. S tym, ze by som pocas navstevovania aspon prveho rocnika alebo prvych dvoch zila len z uspor, platila si ako samoplatca soc. a zdrav. poistenie a venovala sa rodicom a skole. Mne je jedno, ci ma nauci programovat vysoka skola alebo kurzy. Ale pre moju nedockavost bude lepsie sa najprv naucit programovat na kurzoch a potom doplnit vzdelanie o skolu, ktora mi da titul. Nech by som tam nastupila aj po styridsiatke ako najstarsia z externych, nevadi. Vek je len cislo a do dochodku sa odchadza az v 65, pripadne aj neskor. Preto sa casto aj viac ako 40rocni davaju na dialkove VSstudium. Niekto zacne studovat dialkovo v 40 a skonci v 45, este ma 20 rokov pracovneho zivota pred sebou, takze sa este vyplati investicia do studia aj v takom veku. Pravda je aj taka, ze kto bol v zahranici zvyknuty na slusne zarobky, ten uz nebude chciet robit za slovenske minimum a jazyky same o sebe nestacia, aby to cloveka vysvihlo niekam platovo.

Swift

@098Lenka nemôžeš od VŠ čakať, že ťa za rok naučí výborne programovať a ty si hneď nájdeš nejaké dobré miesto v IT sektore, v 1. ročníku býva veľa zbytočných predmetov, treba to vydržať a ďalšími rokmi to už bude len lepšie, ale nie odísť po 1. ročníku, lebo si sa nenaučila programovať, tak to nefunguje.

098Lenka

Mam gympel, milovala som informatiku, hoci sme ju mali len jeden rok. Ucili sme sa programovat v Basicu. Citila som, ze to je to, co ma bavi a na co mam talent. To (Basic) sa dnes uz ale nepouziva, dnes sa programuje v inych jazykoch a robia sa celkom ine veci. Bol to prvy rocnik. Potom uz ziaden kontakt s informatikou. Po skole som sla robit, najskor na Slovensku, potom zahranicie. 3x som bola na vysokej skole, 3x som odisla. Prva skola - Fakulta podnikoveho manazmentu - cisty omyl, sama ekonomia, biflosstvo, o nicom, nuda. Ucivo sice lahke na pochopenie (ratanie prikladov, matika, podnikove hospodarstvo, ekonomia), ale narocne na cas. Robila som jak blbec vo fabrike, kam ked prisla s prepacenim stetka, ktora rozkrocila nohy a mala tak tri triedy osobitnej, uz ju povysili a skolu som si vybrala preto, lebo som si myslela, ze ako slusna a dobra bezproblemova pracovnicka budem mat tymto padom cestu k povyseniu a do konca zivota zostanem v tej fabrike. Len uz po vysokej skole na vyssom poste. Ale mala som detsky rozum, asi 24 rocny, preto som tak uvazovala. Po roku som znechutena a otravena zanechala nielen skolu, ale aj robotu, pricom ta skola by sa bola dala casovo zvladnut, keby mi niekto dal kazdy rok v januari a kazdy rok v juni mesiac neplateneho volna. Alebo vypoved, mesiac zostat doma a potom znovu nastupit.... Odisla som do zahranicia. Popri robote v zahranici som skusila dalsiu VS. Materialovotechnologicka fakulta, odbor aplikovana informatika a automatizacia v priemysle, dialkovo. Nedalo sa mi chodit na vsetky prednasky, musela som zo zahranicia chodit domov. Co ma velmi sklamalo, bolo zlozenie uciva. Same ocele, z coho su zlozene ocele, z akych kovov, same oceliarstvo a veci podobne, matika nebol problem, problem bol, ze ja som si predstavovala, ze tam uvidim aj pocitac a ze po skonceni prveho rocnika budem uz ovladat niekolko programovacih jazykov. Skola ma ale za rok studia nenaucila ziaden. Predmet, ktory sa vola informatika, pozostaval iba z teoretickych zakladov. Ze kolko MB obsahuje jedeh gigabyte, a otazky podobne... Ale ziadne take, ze naucit studentov programovat. Totiz som si vtedy myslela, ze po skonceni prveho rocnika sa vratim na Slovensko, zamestnam sa ako ITckarka na Slovensku so slusnym platom a skolu dokoncim bez zbytocnych vysokych vydavkov na cestu kvoli skuskam a prednaskam. Nestalo sa, skolu som zanechala, lebo ma nenaucila to, co mna zaujimalo a co som sa ja chcela naucit a co zamestnavatelia do IT sektora vyzaduju. Treti pokus: Fakulta hospodarskej informatiky, dialkovo, popri praci v zahranici. To iste, sama ekonomia, ekonomicke poucky a priklady. Informatika cisto v teoretickej rovine, skola ma za rok studia nenaucila jediny programovaci jazyk a ked som si uvedomila, kolko penazi ma to stalo, to cestovanie zo zahr. na Slovensko na prednasky a skusky, tak som sa na to vykaslala po roku. Zostala som definitivne v zahranici. Bez zaujmu o studium niekedy... Alebo lepsie povedane, ja by som aj zaujem mala, keby som natrafila na skolu, ktora by ma uz v prvom rocniku naucila programovat. Ala taku nanajdem. Slovo informatika je iba navnada, ktora ma prilakat zaujemcov o dane studium. Ale faktom je, ze ziadna zo slovenskych VS nenauci studentov programovat. Aspon nie v prvom rocniku studia. A to je dost nato,, aby odisli prave studenti, ktorych hlavnym cielom bolo naucit sa na skole programovat. Aby odisli po roku. Striedam prace v zahranici s kratkymi obdobiami nezamestnanosti, kedy sedim doma u rodicov na Slovensku a platim si ako samoplatca zdravotnu poistovnu. Uz nemam zaujem nastupit na dalsiu skolu. Programovat sa clovek musi naucit sam. A ja viem, ze sa to raz naucim. Planujem si urobit celu kopu IT kurzov. Ale na to treba cas a peniaze. No verim a viem, ze sa mi to podari. Nebude to o rok, ani o dva, ale raz urcite. Viem, ze rodicia raz budu stari, odkazani na moju pomoc. Nemozu ich predsa opatrovat moji surodenci, ktori si zalozili rodinu a staraju sa o vlastne deti. Odo mna sa to bude cakat. A ja budem musiet splnit toto ocakavanie. Vratit sa na Slovensko, zamestnat sa tam a vo volnom case robit rodicom opatrovatelku. Na striedacku s nejakou pani z uradu prace. Alebo s niekym. A toho cloveka bude treba z niecoho vyplatit. Ale ked zarobim tri stovky, nevyplatim ho. Ked k tym trom stovkam pridam este tisicku, potom by to uz slo, vyplatit ho. Sice som nikdy nechcela zit a pracovat na Slovensku, ale raz v dalekej buducnosti budem musiet. A kym k tomu dojde, musim byt casovo, financne a aj vedomostami pripravena na pracu v IT sektore.
Co som tym dlhym prispevkom chcela povedat? Nezostavaj na skole, na ktorej ta nenaucia to, co sa prave ty chces naucit a co prave ty budes potrebovat vzhladom na nazov odboru danej skoly do praktickeho zivota, co mozu vyzadovat zamestnavatelia od teba. Z takej skoly prec. Robota v zahranici ti da aspon peniaze. Aj robota na Slovensku po co najskorsom dobrovolnom odchode z VS ti moze dat daleko lepsiu financnu situaciu ako mas teraz. Naco sa trapit, ked to trapenie k nicomu nevedie? Trapit sa financne, psychicky, fyzicky... viem, ake je to studovat dialkovo popri nocnych vo fabrike... za seba poviem, NIKDY VIAC!!!

Somnestastnaa

Mám skončenú odbornú školy, na výšku ktorú som chcela pôvodne ísť ma nevzali. Pôvodne som potom plánovala , že pôjdem za prácou do zahraničia, ale po dlhej dobe som sa práve vtedy zamilovala, a on ma presvedčil aby som šla na školu k nemu v tom meste, takže to bol dôvod prečo....
Avšak postupom času, teraz, mi napadlo, že som mohla ísť aj pracovať do tohto mesta,no ked si to človek uvedomi v druhom ročníku, tak je nám hádam všetkým jasné, že aspoň na bakalára to dám. A potom bude práca..
Mňa by skôr zaujímalo, čo robia takí ľudia, ktorí robia to čo icch nebaví ... snažim sa to vydržať nejak no je to hrozné, nie len to učivo je pomimo mňa amôjho odboru zo strednej, ale aj tí učitelia sú poniektorí zlí, a kedze som veľmi tichý človek, a nie som jedna z tžch riťolezcov, mám to ťažšie, za dva roky si na mňa zasadli dvaja učitelia, čo je pre mňa cittlivku koniec sveta:!)...
PS_vybrala so si tento odbor lebo som si myslela,že a budeme zaoberať vecami z tohto odboru, avšak po roku a pol so msa dozvedela,že ho premenovali len aby sa hlásilo viac ľudí, čiže to vôbec nie je o tom, kam som sa hlásila..