Caute, necakam ze tu budete vsetci IT profici, ale musim sa spytat. Pokazil sa mi pocitac, musela som bez zalohovania vratit vsetky nastavenia na tovarenske cez One Key Recovery. Resp uuuple na zaciatok. Cize vsetko co som v nom mala je naozaj fuc? Neexistuje uz ziadna moznost ako sa k tym veciam dopracovat? Neviem sa akosi zmierit s tym ze som prisla o vsetky fotky, videa, poviedky atd.. Naozaj sa s tym musim rozlucit? Nejako sa mi nechce verit ze sa to v takej vyspelej technológii neda uz vratit :-(
Neviem sa vyrovnat s tym ze som o vsetko prisla
este jedna vec.. to formatovanie urcite neskusaj ty sama. Kazdy ntb ma nejaky recovery oddiel ulozeny na svojom disku. Ten vacsinou ani nevidis a sluzi na to, aby sa z neho dal OS znova zaviest a nainstalovat/resetovat atd. Ak by si sa pokusala svojpomocne si disk rozdelit (lebo da sa to aj nasledne po instalacii systemu, su na to programy a navody na nete), tak sa moze stat, ze si privodis este viac problemov. Ako som pisal, je lepsie vzdy mat viac oddielov, ale najlepsie je, ak kazdy oddiel je zvlast iny HDD. To v pripade tvojho ntb nie je mozne. Lebo ak disk odite do kremikoveho neba, tam ti nepomoze ani desat oddielov. Preto radsej si odteraz zalohuj pravidelne a svedomito, Nejaky soft na zachranu si pouzila podla toho, co si pisala, predpokladam, ze vsetko zachranit uz nejde. Data, ktore si stratila uz mozno boli nenavratne prepisane. To ti na 100% povedat samozrejme ja neviem, ale je to asi tak.
pozri, notebooky maju vacsinou len jeden HDD, ale nie su vynimkou ani dva (napr. kombinacia SSD/HDD). Ak mas v ntb hoci aj len jeden HDD, tak sa vzdy da disk (HDD) rozdelit na viac oddielov. Zakladny oddiel je vzdy nemenny, ten ma obvykle pridelene cislo C. Ale kazdy disk sa da pocas formatovania rozdelit na viac oddielov, napr okrem C este na D, E alebo akekolvek pismeno sa zvoli. System je VZDY instalovany na oddiel C, to je automaticky. Ak sa v PC/ntb pokazi system a disk sa otestuje a je v poriadku (na to existuje xy metod, ktore tu nebudem vypisovat), tak staci formatovat oddiel C a nan znova system nainstalovat s tym, ze data na ostatnych oddieloch v ramci toho konkretneho disku sa zachovaju. Prirodzene, je lepsie, ak tie dalsie oddiely nie su v ramci jedneho disku, ale na viacerych. Ja mam napr v PC jeden SSD a tri klasicke platnove HDD. Je to lepsie preto, lebo ak nebude problemom vadny OS ako v tvojom pripade, ale to, ze disk jednoducho umrie, tak o data prides tak ci tak, je jedno, kolko tam budes mat oddielov. Su firmy, ktore sa specializuju na zachranu dat hoci aj z velmi poskodenych diskov, ale samozrejme, za svoju pracu si nechavaju velmi slusne zaplatit. Preto ti odporucam odteraz VZDY zalohovat si vsetky data, najlepsie na viac miest, ak ide o velmi dolezite data, nato su napr NAS uloziska (ktore dokazu casane kopirovat data na viac HDD atd), a kludne si to okrem HDD a USB klucov mozes aj napalit na DVD nosice. Tie su lacne, jeden nosic vyjde na cca 0.30 EUR v pripade vacsieho balenia a DVD nosice ak su spravne uskladnene v suchu a nie su vystavene vlhku, UV ziareniu a nie su poskrabane, vydrzia sakramentsky dlho, vacsinou aspon raz tolko ako HDD. I ked je to uz zastarala technologia, podla mna este peknych par rokov nebude problem si data z tychto nosicov prezerat.
Nucky Thompson: bola som za profikom, ale ako to povedať, nejako som si neuvedomovala, že tým preinšťalovaním prídem o všetko, nečakala som, že sa to až tak nenávratne vymaže, preto sa ani záloh neriešil.. teraz to ľutujem ani nevieš ako.... keby som trvala na tom, že chcem najskôr zálohovať veci tak by som si teraz netrieskala hlavu... ja sa týmto veciam ale absolútne nerozumiem, tak som ani nevedela čo čakať....
tento notebook má vraj aj HDD, ale nerozumiem moc, že kde, keď si nechám veci len na C tak rozumiem, že sa to vymaže, ale keby som si ukladala veci skôr na D, tak mám väčšiu šancu, že sa po prípade niekedy pri probléme zas nejakom dajú veci zachrániť?
vzdy si treba veci zalohovat, to je zakladna vec. A preco, ked nesiel system spustit, si nesla za niekym, kto sa tomu rozumie? HDD/SSD sa da z PC/notebooku vacsinou bez vacsich problemov vytiahnut a cez sata alebo usb prevodnik napojit na ine PC a veci zalohovat. Formatovanim sa veci mazu, ak formatujes oddiel C, na ktorom mas system, vsetko sa "strati". Ale tu treba rozlisovat rychle a pomale formatovanie. Rychly format v podstate data nemaze, len ich "prekryje".. v systeme nie su viditelne, ale zatial tam su, kym sa neprekryju novymi datami. Pomale formatovanie, ktore moze trvat aj hodinu/hodiny v zavislosti od velkosti disku vsetko aj premaze. Najlepsie je ukladat veci na viac miest, ja napriklad mam najdolezitejsie veci zalohovane na dvoch az troch HDD a niektore pre istotu aj vypalene na DVD. Ak si kupis externe HDD, tak najlepsie tak, ze klasicky HDD (najlepsie 2.5") a k tomu externa krabicka/ramik. Lebo tam ked ti odide na ramiku elektronika, tak HDD stale mozes vybrat v prepojit cez Sata. Ale tie moderne externe disky sa nedaju rozobrat, elektronicka casta je priamo pajkovana na disk. Cloud uloziskam ja osobne neverim, ale je to moj subjektivny pocit.
No veď áno, lebo je to na sieti, siete by sme tiež mohli rozlišovať podľa prístupu ľudí, určitej skupiny (napr. internet - prístup ľudí z celého sveta, intranet - iba určitá skupina ľudí, skôr v istom sektore, oblasti, napr. v jednom podniku, organizácií, proste vybraná spoločnosť). Takisto komunikačné (sociálne) siete, tiež nie je sieť ako sieť, ak by sme sa mali baviť o bezpečnosti, teda prístupe ľudí, lebo veci ako napr. Skype či podobné, tak síce musíš mať internetové pripojenie, aby Ti to fungovalo sa spojiť s hocikým s celého sveta, kto sa tam svojím profilom/kontom/účtom pripojí, ale funguje to len na základe samostatnej aplikácie v systéme Windows, napr. Facebook, Instangram, tam to tiež funguje na základe aplikácie, napr. cez Internet Explorer či Mozilla alebo podobné, ale to už nie je samostatná aplikácia len na tento účel zriadená, lebo väčšinou sa na to napojíš cez webový prehľadávač - univerzálne na rôzne prehľadávanie informácií, napr. najčastejšie Google či iné, čiže tam už aj ten, kto nie je na to zaregistrovaný, tak si to pomocou prehľadávania informácií môže o tebe zistiť, takže k tej bezpečnosti na sieťach asi len stručne toľko pre lepší pohľad na vec. Jasné, aj heslovaním, kódovaním to ide, čím komplikovanejšie, rozlíšiteľné šifrovanie, tým vyššia miera bezpečnosti, ale v dnešnej technologickej dobe vieš ako, aj s takým zabezpečením sa tam niekto dostať môže, takže asi USB najideálnejšie riešenie, ale to len vlastným pohľadom na vec by som to mohol odporučiť, čiže 100% to tiež nie je akási garancia, proste len tak, čo používam napr. Ja.
Asi máš pravdu, tiež ma napadlo, mať to niekde mimo počítača, lebo aj na nejakom externom disku sa to môže vymazať. Teraz si ukladám nejaké nové veci na OneDrive, čo ponúka Windows, snáď, keby niečo, sa to dá odtiaľ v pohode vytiahnúť, alebo aj google disk, ale to sa zas bojím, že k tomu má viacero ľudí prístup.
To, že máš od nich peniaze, aby si mal z čoho žiť, o to tu nejde. Ide tu o to, že ty to máš síce na sieti v aplikácií Explorer v prehľadávači Google, v poriadku, ale sieť Ti tiež môže kedykoľvek vypadnúť, teda za ňu si tiež platíš, kdež to na disku je to len v závislosti od el. siete, za čo si tiež platíš, áno, ale to tak ako za všetko čo ide doma na elektrinu, a sieť je za príplatok, takže až tak s tou zastaralosťou by som to veľmi nepovedal, nehovoriac, že nie všade, kde sa práve nachádzaš ta sieť tam aj je, teda prípojka alebo WiFi žiarenie a keď to máš napr. na USB, tak to môžeš mať všade, kde sa práve nachádzaš !
Ja mam vsetko na google pictures ci jak sa to vola... podla mna drzat to na disku je zastarane. To ze ma do toho google pristup je mi suma fuk aj tak som akcionar.
Dakujem za rady, skusila som Recuva a nieco mi zachranilo ale vacsina bola prepisana obnovenim, takze uz sa pomaly vyrovanavam ze je to fuc. Budem castejsie zalohovat, co uz
Katus22 netusim zalezi na to ci to naozaj ten disk vyformatovalo ako sa patri alebo len tak naoko. stiahni si nejaky recovery soft a vyskusaj, akoze podla mna mas slusnu sancu. Nabuduce bud vyber disk a strc do ineho pc alebo si stiahni nejaky linux napr ubuntu na usb kluc a nastartuj pc z neho a nakopiruj si co potrebujes.