Ma narok odomna partner pytat podiel?

Príspevok v téme: Ma narok odomna partner pytat podiel?
Monnnka

Prosim o radu ..chcela by som pocuy nazor ... Chcela som zacat podnikat ..na podnikanie by mi pozival partner s tym ze sme sa dohodli..kolko mi pozicia to vsetko mu vratim...dnes prisiel s tym ze on nechce peniaze len vratit on chce aj podiel..ktory by som mu davala ci spolu budeme alebo nebudrme..ide o podnikanie kdr budem platit vysoky najom tych 500 az 600e plus dalsie poplatky,..na podnikanie by som bola sama ...vsetko by som si robila sama cize okrem toho ze by mi pozicsl nijako inako by mi nepomahal ...ked si to rozplanujrm a trocha by to slo zaplatim najom jemu pozičku po nejakych splatkach keby ze mu mam davat aj podiel tazko by som vyzila mam dceru este ..ide o pracu casovo dost narocnu...ktoru by som si viedla sama ma podla vas narok pytat odomna podiel???

Dyclop

monnka, všetko si to opísala veľmi nezrozumiteľne. Skús nepísať v strese a najskôr si to po sebe prečítaj aj to s tým domom. Nikto tu nevieme o aké dva domy sa jedná. Ty máš spoločný dom s priateľom? V v ňom bývate? Alebo ako to je? Keď len nahádžeš vety jednu za druhou tak z toho je miš-maš. Pochop, že my o vašej situácii nič nevieme, neviem či je to tvoj druh s ktorým žiješ, či žijete každý inde, ako ste na tom s deťmi, prípadne spoločnými deťmi, či to podnikanie na ktoré sa chystáš je perspektívne, ako dobre svojho partnera poznáš, ako ste spolu finančne prepojení atď atď, je toho veľa čo tu zohráva rolu. Pretože podľa toho sa dá aj posúdiť, prečo chce podiel. A koľko vlastne peňazí si od neho chceš požičať? Ak je to malá suma, požičaj si radšej niekde inde - bude to bez záväzkov a ak to vyjde, bude to čiste tvoj zisk, ak to nevyjde, nebude ti nikto nič vyčítať. Z tvojich príspevkov mám dojem, že nevieš kde je sever a tvoj priateľ si to uvedomuje, preto s tebou točí. Dávaj bacha, môže to zle skončiť. Načo ti je vôbec taký človek, ktorý myslí len na seba a teba chce využiť?

0vecka

nenarok nejako som to vobec nepochopil. akoze nema. Ak sa tak dohodnu tak ma. Preco by nemohol tie peniaze jednoducho investovat ked je to uplne normalna vec a v pripade ze sckrachuje je to aj pre zakladatelku lepsie.

nenarok

po ľudskej stránke určite nárok nemá! ak raz niekomu poziciam, tak cakam že mi to vráti, pripadne by bolo fér- keď už teda akože riskuje svoje financie tým že ti pozicia, aby mal právo na vrátenie pôvodnej sumy aj s nejakým doplatkom navyše, ale len jendorazovo! ( požičal 1000€, vrátiš mu 1200€ a skončil sa dlh)

nenechaj sa nahovoriť na žiadny podiel zo zisku! ty chceš makať aby jemu tiekli iba peniažky?! to by chcel asi každý aby mal zaistený príjem zadarmo do konca života len za jednu pôžičku ktorú mi ešte aj vrati!!
prepáč ale kebyže mi toto priateľ spraví tak letí... je vidno aký je vypočítavý

nenechaj sa hlupo oklamať ani s tou hypotékou na jeho dom, prečo mu mas ty akože sponzorovat jeho hypoteku? aby ste si mohli zobrať spoločnú hypoteku? to čo je za vydieranie?! tak jeho bude dom ktorý by si mu spláca z tvojho podnikania a ešte aj polovička spoločného domu? ktorú by si zas určite ty len platila nie?

0vecka

Omen je uplne jedno ako podnika, ak sa peniaze pozicaju tak nema podiel zo zisku bodka. Ak sa investuju tak ma a tiez bodka...

Omen

Defcon, ak bude podnikať ako fyzická osoba, potom partner má nárok LEN na primeranú výšku úrokov, na podiely nie!
Ak ako právnická osoba, potom môže v prípade zisku žiadať podiel, ktorý sa rovná percentuálnej výške jeho vkladu, a to LEN v prípade, že spoločnosť bude vykazovať zisk. Ak vykazuje stratu, potom sa podieľa aj na strate. Vtedy však nejde o pôžičku, ale o VKLAD spoločníka do obchodnej spoločnosti. Keďže sa nejedná o pôžičku, spoločníkovi sa NIČ nevracia a nemôže si uplatniť ANI nárok na úroky! Čo môže, to je odkúpiť majetkový podiel v hodnote jeho % časti základného podielu, ktorého hodnota však môže byť v čase predaja nižšia alebo vyššia ako jeho podiel na vklade.
Kimmy_CA pochopila môj príspevok! : )

0vecka

Kimmy_CA, liberta,

a sak som to napisal 1. peniaze a pozicaju 2. peniaze sa investuju.
teda je jasne ze su to dva rozdielne pripady a na nieco medzi by som urcite nepristupil. Teda napr ze ked skrachuje tak aj tak tie peniaze musi vratit. Takto to mozno funguje v EU ale je to nefer.

Monnnka

Hej prave sme sa o tom bavili...mna to strasne zarazilo a sklamalo... Poslednou dobou sa unho sklamavam viac a viac..prenho je to riziko a za to zemi peniaze pozicia chce podiel....nerozumiem a nechapem preco...pritom to co mi on vysvetluje neviem to pochopit...ja sama riesim strechu nad hlavou. Mam dieta a musim riesit vlastne byvanie casom hypoteku preto by som chcela aj zacat podnikat on ma dom ma hypoteku kde ma ciastku keho dcera a on mi povie ked som sa ho opytala co by urobol s podielom ktory by dostal ofomna ze by platil hypo na dom...tak my nrmame vlastnu strechu nad hlavou a ja mu mam davat podirl ma dom jeho deciek?jeho argument je ze najskor musi vyplatit tento dom aby mu dali hypo aj na nas dom..alebo aby to mohol predat a riesit nasu hypo..neviem ci som uz tsk hlupa ze mu meverim a vdade hladam problem alebo mu nerozumiem alebo on je neuprimny....alebo ja meviem co siam uz o tom mysliet...keby povedal ze ok co nam ostane z podnikania bude sa davat do hypo a napise mi tu ciastku nepoviem nic,ale evidentne on by vyuzil moj podiel platil hypo deckam lebo by to bral ako svoj podiel a nie ako nase spolocne usilie...som na prasku uz z toho

Kimmy_CA

0vecka 28.05.2018 09:09:57: Počkať, tak moment. Na to aby pisateľkin priateľ mal nárok aj na určitú percentuálnu garantovanú časť podielu zo ziskov (predpokladám že o straty sa nechce deliť) z jej biznisu, na to by najprv snáď museli byť obchodnými partnermi, nie? Prípadne nejakými spoluzakladateľmi, kde na živnostenskom liste alebo listinám k spoločnosti s ručením obmedzeným by boli písaní obidvaja ako výkonní riaditelia / prípadne spolumajitelia. Nepočula som ešte o takom prípade, kde by niekto len za čistú finančnú pôžičku kde je jasne uvedená dohoda o návrate (aj s prípadnými úrokami) mohol niekto žiadať aj podiel zo zisku biznisu na neobmedzenú dobu bez akéhokoľvek iného pričinenia. Ona si ide otvoriť živnosť, prípadne s.r.o.-čku, alebo akciovú spoločnosť? Nie je tam nikde písané že mu ide predávať akcie, tak ja nechápem, odkiaľ si jej priateľ berie právo nárokovať na predpokladaný čistý obchodný zisk vytvorený len a len jej snahou a úsilím. Však aj tú pôžičku prispievateľka píše že mu plánuje vrátiť. Toto už je z jeho strany len a len vychcanosť. Dobre jej tu radia iní, že od takéhoto si pôžičku radšej nebrať a takého priateľom ani nenazývať...

ledgerka

urcite nechod do podnikania s priatelom este k tomu ak si dava taketo podmienky. Neplet biznis do vztahu lebo sa ti velmi lahko stane ze nebudes mat ani jedno. Pozicaj si inde. Uplrimne, neviem si predstavit ze moj priatel pride s niecim takym. A uz vobec nie s myslienkou brat podiel ci budeme alebo nebudeme spolu. To ukazuje co ten vztah pre neho znamena.