Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ma narok odomna partner pytat podiel?

Príspevok v téme: Ma narok odomna partner pytat podiel?
Monnnka

Prosim o radu ..chcela by som pocuy nazor ... Chcela som zacat podnikat ..na podnikanie by mi pozival partner s tym ze sme sa dohodli..kolko mi pozicia to vsetko mu vratim...dnes prisiel s tym ze on nechce peniaze len vratit on chce aj podiel..ktory by som mu davala ci spolu budeme alebo nebudrme..ide o podnikanie kdr budem platit vysoky najom tych 500 az 600e plus dalsie poplatky,..na podnikanie by som bola sama ...vsetko by som si robila sama cize okrem toho ze by mi pozicsl nijako inako by mi nepomahal ...ked si to rozplanujrm a trocha by to slo zaplatim najom jemu pozičku po nejakych splatkach keby ze mu mam davat aj podiel tazko by som vyzila mam dceru este ..ide o pracu casovo dost narocnu...ktoru by som si viedla sama ma podla vas narok pytat odomna podiel???

Defcon

Omen, nezalezi na tom ako bude podnikat. Zalezi od ich vzajomne dohody. Ako sa dohodnu, tak bude, nie na tom ci bude podnikat ako fyzicka osoba ci s.r.o.

0vecka

Ono to funguje v biznise takto a inak by som sa v ziadnom pripade nenechal nahovorit.

1. peniaze sa pozicaju. Tu ide o to ze sa pozicia napr 1000 EUR ty tie peniaze musis vratit a je jedno ci skrachujes alebo nie proste to je pozicane a to sa musi vratit. Ak sa dohodnete na uroku, tak aj snim.

2. peniaze sa investuju. To je asi ten tvoj pripad. V tom pripade ma tvoj priatel cast tvojho biznisu. Kolko, to sa musite dohodnut. Ak ma biznis cenu napr 10 000 EUR (9000 pred tym ako investoval on) a on do toho vrazi 1000 tak ma narok na 10% zisku. Ak skrachujes on nedostane nic a je dobre ked je mu to vopred velmi dobre jasne. To co pisal podomnou diskutujuci ze ta bude hnevat ze on nerobi nic a dostava peniaze rovnako ako ty, nieje celkom pravda. Ak su v biznise dvaja alebo viaceri tak ti ktori na nom robia dostavaju plat.

Teda dam priklad Mas byt cojaviem stal 100 000 tvoj priatel do neho vrazi 10 000 a ty 90 000. Ty zhanas najomnikov a riesis reklamacia atd. Za tuto cinnost dostanes napr. 5 EUR/h.

Prvy rok dosatanes na najomnom 10 000 (pozdaneni) a spolu si do toho investovala 50 hodin. To znamena najprv vyplatia teba ako zamestnanca teda ty dostanes 250 EUR a zvysok 9750 sa rozdeli. Tvoj priatel dostane 975 a ty 8775. Teda nakonci spolu ty dostanes 9000 EUR a on 975 bodka. Na to ze ty budes robit zadarmo by som sa nenechal nahovorit.

Druhy rok ti najomnik vypali budu nezaplati najomne a zdrhne. Si v minuse 20 000 a robila si na tom 100 hodin. V tomto pripade ty dostanes 500 EUR teda celkova strata je 20 500 tie sa tiez rozdelia 1 k 9. Teda ty musis doplatit 18 450 a tvoj priatel 2 050. V pripade ze sa jeden rozhodne nedoplatit tak moze ten druhy kupit podiel. Po poziari moze mat nehnutelnost cenu uz len napr 50 000. a teda tvoj priatel sa napr. rozhodne ze neda do toho uz nic. Ty jednoducho kupis od neho ten podiel a za tie peniaze vyrovnas dlh. jeho podiel je 10% alebo 5 000. on ti ma dat 2050 teda 2950 mu ostane alebo 5,9% a podla toho sa uz pocita aj buduci zisk atd. Je dobre si dat do zmluvy napr pravo hocikedy odkupit jeho cast za trhovu cenu, popripade ze ten kto ma väcsinu rozhoduje o tom kto na tom biznise bude robit. atd....

Nesnadko

Ma narok na to, ako sa dohodnete, ale neodporucam ti to robit. Zazil som to - po casevti bude velmi vadit, ze ty makas a on berie iba prachy. Inak toho cloveka rozhodne nenazyvaj, ze je tvoj priatel - nie je to skutocny priatel, ten by toto neziadal...