Ahoj, mám čerstvých 13 rokov a niekomu by som sa chcela zveriť o mojich problémoch ktoré v sebe dusím už skoro dva mesiace. Som teda žiačkou 7. ročníka a vlastne tie ,, depky ,, mám zo školy. Pred 1,5 rokom k nám prišla nová žiačka vraj integrovaná či čo je to polocigánka a nenávidí ma. Na začiatku sme si sadli ale potom sa to začalo zhoršovať a zhoršovať. Mala som na škole aj tzv. BFF ( najlepšiu kamarátku navždy). Ktorú mi asi pred mesiacom prebrala. Chodievajú spolu von rozprávajú sa o chalanoch ktorých stretli smejú sa a na mna sa z vysoka **** . No teda nevnímajú ma iba mi nadávajú chalani si ich zastávajú ( sme jediné 3 baby v triede a oni majú cca 30-40kg takže sú vážne štíhle teda neviem či sa nespolčili pre to no ja mám cca 55-60kg a som nižšia sú o niečo krajšie ako ja takže si ich samozrejme chalati pre toto zastávajú inak správanie ako budúce alkoholičky alebo štetky. ) Vysmievajú sa mi na každom slove čo poviem keď prídem do školy klepem sa ako keby bolo
- 30°C pritom mám e v tiede izbovú teplotu približdne 21 - 27°C to isté keď ma vyvolajú k tabuli odpovedať alebo napísať 2 slová podlamuju sa mi kolená a klepú ruky cítimn sa strašne mám chvíle kedy sa mi chce rozplakať ale radšej to držím až domou aby som nemala trapas a aby sa mi nikdo nevysmial. Strašne sa v triede nudím mobil ma nebaví aj keď máme v škole wifi, a neviem čo robiť hučia po mne že prečo sa na nich čumím keď idem po chodbe Áčkari ma podknú naši Bčkari im všetko hovoria lebo sú verný kamoši. Inak učím sa lepšie ako tie dve oni ledva prechádzajú ja už vyťahujem známky lebo kým som sa s nimi bavila sa urazili keď som dostala lepšiu známku ako 4. Prosím pomôžte mi nie fyzicky ale psychicky.
Samota- a moje ,, depresie ,,
Katka, našťastie už pomaly idú prázdniny, tak držím palce, aby to nabudúci rok bolo lepšie a vo vašej triede sa objavila nejaká tvoja spriaznená duša. Viem si predstaviť ako sa cítiš, v tvojom veku som tiež riešila vzťahy v škole, je to pre teba dôležité, keď tam musíš tráviť pomaly polku dňa.
Je to škoda, že ste len tri dievčatá v triede, medzi dievčatami nepárny počet kamarátiek je v podstate vždy problémom, keďže máme automaticky akúsi potrebu sa "skupinkovať" po dve.
Tá polocigánka sa zrejme pasuje za akúsi hviezdu triedy a to, že tvoja bývala kamarátka sa k nej tak rýchlo pridala svedčí o jej egoistickej povahe, čo si aj sama uznávala, že ste si tak celkom nerozumeli.
To ako držia spolu, je určitá forma obrany, lebo samé by sa tiež báli byť, podobne ako ty, ale z dlhodobého hľadiska ich "kamarátstvo" nemôže mať dlhé trvanie, keďže dvaja egoisti sa vždy časom požerú :-)
Ty si zrejme skôr normálna, kamarátska baba a nepotrebuješ sa niekde predvádzať, čo je len dobre, ale tak rozumiem, že sa musíš cítiť osamelo, keď ťa nemá v triede ani kto podporiť, zastať sa ťa, či len tak pokecať.
A s chlapcami sa to nedá, tí naozaj v takom veku ovládaní hormónami vidia v prvom rade, ktorá baba je krajšia, než ktorá má lepšie srdce.
No ale si ešte veľmi mladučká, než aby si sa už kvôli tomu umárala depkami :-) ono sa to ešte tisíckrát všetko zmení,neboj, raz budeš mať dole napr. aj ten strojček...
ja som sa tiež na základnej trápila podobnými problémami, keď sa na to pozriem spätne, bola som asi až príliš dobrá a kamarátky to zneužívali...ale ono sa to všetko tak nejako časom obrátilo a teraz čo viem o živote niektorých z nich, tak so svojím by som to teda nemenila.
Mňa najviac mrzí ako sa zachovala tá moja kamarátka. Cigna ju má obmotanú okolo prsta. Povie že nechce sa mi...ona zas povie ideme tam tam tam a ona jej povie tak ok. Zatiaľ čo oni spolu postuju fotky na instagram ja sedím doma a neviem sa cez tieto veci preniest. Viem že sa na tomto budem raz smiať . Ale v tejto situácii mi je skôr do plaču. Ono to tak bolo že ja som mala fakt ale že fakt dobrú kamošku len tá sa odsťahovala a zmenila školu. Tak som sa cca v 4-5ročníku začali baviť mi dve a boli sme tiež niečo podobné ako tá kamoška pred tým ale už o niečo horšie v kuse na niečo pindala a nechcelo sa jej nič často sme sa hádali ale väčinou sme sa do druhého dňa zas udobrili. V 6.tke prišla polocigna do školy ( nič proti rómom nemám ale proti nej hej) . Keď som niečo napísala tej kamoške ona to cigne povedala každý večer si spolu volali takže keď som im písala jedna vedela to čo mala vedieť druhá atď. Boli proste spolčené už strašne dlhú dobu. A niečo podobné ako toto sa mi stalo už aj pred tým aj zo 5x len to nezašlo až do takéhoto štádia ako teraz. Ja už len čakám že kedy to tú moju kamošku prestane baviť pricestovávať vkuse za cignou a doplazí sa ku mne a ja ju s úsmevom na tvári pošlem do pi**. Neviem či to je pomsta ale znie to tak ... no myslím že nič iné si nezaslúžia mrchy blbé. Ps: ďakujem ža všetky komentáre cítim sa už lepšie ako pred tým sice mám ešte chvílkové stavy že sa chcem zabiť a tak no opustiť svoju rodinu a blízkych len klôli tým ehm ehm ... stručne ?: Oni mi za to nestoja. Už by som si o ne ani hrdzavý bicykel neoprela a čo sa týka kolektívu . Oni sú pre nich mrchy a mňa majú už všeci chaloši radi ... no a ja sa už len modlím že nech k nám príde nejaká fajn baba na budúci rok.
Ahoj. Viem co to je aj mna sikanovali na zakladnej skole ale musis byt ty hlavne psychicky v poriadku. Ja som to tak riesila ze som si ich nevsimala. Tiez stale mi robili zle a smiali sa mi. A tie znamky kludne maj aj same 1ky je to tvoj zivot a ucis sa len pre seba. No ako vidim tvoja kamaratka nebola pravou kamaratkou..ale tak vies je to zakladna a deti sa tak spravaju. Im to raz aj dojde ako sa spravali. A v tvojom veku ludia riesia blbosti. Mna tiez stale riesili ze preco mam dlhe vlasy :-D ze co sa neostriham :-D a tak proste hovadiny. Alebo riesili dievcata hovadiny kto ma co oblecene a ako sa oblieka. Za to ze som mala teplaky tak ich islo asi roztrhat..Jejda :-D s nimi som sa ani ja bavit nechcela :-). Ja som aj tak riesila uz uplne ine veci. Kedze som nevyrastala s otcom ale iba s mamou a starsim bratom..a vies moja mama nemala na nas cas..vsak musela chodit do prace tak nedalo sa kedy a s otcom nam zakazovala sa stretavat no proste komplikovane. Mna vychoval svojim sposobom starsi brat..my sme aj tak uz riesili uplne ine veci uz ked ja som mala 5 rokov..brat je o 3roky starsi. Tak sme si varili robili vzdy ranajky aj obed navarili uz...sme sa chceli naucit proste varit. My sme sa kolko krat aj tak hrali ze kto uvari lepsie jedlo :-D :-D haha aj sranda bola. Chodili sme spolu do obchodu, vynasali smeti, upratovali a tak. My sme vsetko spolu robili. Alebo sme si to casom nejak rozdelili a striedali sa. A vsetko fungovalo v pohode. Proste ako surodenci sme vychadzali dost dobre. Aj tak mama dosla z prace a ked sme dostali len 2ku tak kricala len a bila knihami a tak :-D 2ka je jak 5ka. :-) a ked sa nam s bratom nechcelo ze sme neumyli riad no taky krik ze hroza :-D. Ale ako som prisla na strednu tak uplne iny zivot :-) spoluziaci a spoluziacky uz boli o dost rozumnejsi, rozumnejsie :-D a bavi ma ucenie a sport. :-) idem si za svojim a chcem to dosiahnut daleko. :-) a uz je teraz vsetko uplne inak v 16 rokoch som zistila ze mam aj rodicov :-D zacali sa nam viac venovat. A som rada ze to vsetko dopadlo tak ako to je. Mama sa uplne zmenila. S otcom som sa v 16tich konecne mohla uz normalne stretavat a nie potajomky lebo ked sa to mama dozvedela tak krik jak hovado :-D uz sa nad tym vsetkym len pousmejem :-)
Tak tymi otazkami som chcel zistit "ako asi na tom si".
Je inak dobre, ze si napisala aspon na forum, ze to chces riesit.
Mate zachvilku prazdniny, tak snad to este vydrzis..A.tiez je dobre, ze sa
budete spajat a.ze tam.budu tebe blizki ludia..Len aby sa voci tebe neotocili aj niektori z nich :).
Ten postup, co som opisal.je ale vhodni pre ludi, kt. su ale uz uplne sami a.nikto s nimi nechce nic mat. Lebo to nemusia dlho vydrzat..
a niektori uz zial z toho dovodu medzi nami nie su.
Aj dnes ma napadla myslienka,.ze jedina vec, kt. by som chcel JE POCIT ISTOTY, ze mi nikto neublizi. Ten by som doprial aj tebe v skole.
Lebo ak ho v mladosti dlhodobo nemas, moze sa stat, ze ta bude sprevadzat aj v dospelosti.
Si síce este mlada, ale.odporucil by som ti pozriet trosku na nete o asertivnych pravach, to je prva vec.
Snažil som sa najst na nete jednu knihu, kt. napisalo jedno dievca mozno v tvojom veku, kde si zapisovala rozne poznamky, ked jej robili spouziaci zle a boli tam aj rady. Skoda ze neviem jej nazov. Ale mali by ju mat v knihkupectvach.
NÁSLEDKY ŠIKANOVÁNÍ
Následky šikanování jsou velice vážné, jak psychické tak i fyzické či sociální a mohou dítě
dovést až k suicidálnímu pokusu [4], v horším případě k dokonané sebevraždě.
Mezi psychické následky patří zejména frustrace sociálních potřeb oběti, snížená schopnost
navazovat a udržovat vztahy, nízké sebehodnocení, špatný vztah ke škole a k lidem, stálé napětí,
špatná nálada a smutek. U pokročilejších stupňů šikanování to bývá rovněž všudypřítomný
strach vedoucí k poruchám spánku, zvýšené únavnosti a neúspěchům ve studiu i v soukro-
mém životě. Typické je, že jedinec v minulosti vystavený šikaně neusiluje o lepší společenskou
pozici, nýbrž má tendenci stát se outsiderem ve všech skupinách, i tam, kde se již nešikanuje.
Pokud šikana není odhalena a trvá delší dobu (měsíce až roky), dochází k totálnímu vyčerpání
organizmu, což může mít za následek rozvoj psychosomatického onemocnění (např. astma).
Stále vysoká hladina stresových hormonů v krvi vede ke zvýšenému krevnímu tlaku
a ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních nemocí v dospělosti. To mam z tejto ztranky:
www.pppcb.cz
U mňa je prítomné aj to vyčerpanie. U teba ešte asi nie. Ale dávaj si pozor.
Som zabudla doplniť že sa s mojou sestrou zatvárame v izbe aby išiel spať a aby nás neotravoval tak isto si k sebe do izby pobereme aj zvierata aby ich neprislapol neskocil na labku atd.
Som citlivšia keď vidím že sa napr starý ľudia trápia naťahujú s taškami alebo v správach vidim že ich okrádajú je mi do plaču. Kým ma tie dve neodkopli bola som v škole oblúbená... môj otec je alkoholik takže každý večer sa s mojou sestrou ktorá je hanblivejšia a taká tichšia a keď nás mama pošle niečo vybaviť idem skôr ja ona chodí aj ku psychológičke. Má 16. Inak som bola taká odvážnejšia keď som mala v triede kamošky no teraz to je presný opak a najračej sedávam v zadnej lavici aby som mala pod kontrolou všetky pohlady od druhých inak nosím okuliare slabé sklá na dialku 1.25 a 0.75 a strojček. Viem že to ešte vydržím lebo budúci rok sa máme spájať a tam mám ako také kamošky takže riešiť to s učiteľom nechcem teda nechcem aby to bolo ešte horšie. Inak mám doma asi 7 zvierat a ku zvieratám mám bližšie ako ku ľuďom bývať bez aspon 1 zvieraťa si neviem predstaviť. Chcem ísť na veterinu a popri tom mať útulok. Keď niekdo zvieraťu ublíži zo srdca mu prajem aby sa mu stalo to isté.
Ja si myslím ŽE TOTO JE URČ. FORMA ŠIKANOVANIA. To ue prvá vec.
Čo robiť? Bol som šikanovaný. Poznám tie pocity. Je možné, vlastne skoro isté,
že máš SOCIÁLNU FÓBIU z prostredia, v kt. sa skoro každý jeden deň nachádzaš. Depresia je dôsledok toho, že už ue toho veľa.
Ch em to niečo poradiť, ale mám pocit, že budeš asi proti. Treba to povedať ľuďom,kt. majú na starosti vedenie školy,alebo tvojej ucitelke.
Ja ked som mal podobny problem,.som to neurobil-hanbil som sa a bal.som sa. Bolo to ale na moju škodu- psychicke nasledky pretrvavaju aj v dospelosti.
Ano, mozem ti poradit "VYDRŽ EŠTE, ZA CHVÍĽU DUDE KONIEC." Ale.bude to bez nasledkov na psychike? Asi to sama tušíš.
Ale čo bude potom? Čo bude s tebou? To, čo teraz zažívaš je to, že tie zlé zážitky sú v tebe a ovolyvňujú ťa. NECÍTIŠ SA TAM DOBRE A ANI SA TAM NEMÔŽEŠ CÍTIŤ DOBRE. Je to nepriiateľské prostredie.
Ja som toto zažil (podobné) keď som bol v škôlke!
To,čo je treba-povedať nadriadenej osobe, ŽE SA TI POSMIEVAJÚ A ŽE TI TO NEROBÍ DOBRE A CHCEŠ, ABY SA TO RIEŠILO. Ak budeš mat zaujem, možem to skonkretizovat.
Zober si to takto- to, že chodíš do triedy je preto, lebo je to systém, kt. ťa tam.núti chodiť. Trieda je umelo vytvorená skupina ludí. Mozes sa tam citit dobre alebo zle. Ak sa citis zle.lebo sa ti posmievaju, mal by sa o napravu postaeat "spravca tohto systemu"-ucitel. A ty mas narok na slusne zaobchadzanie a respektovanie takej aka si....To.si uvedom a z toho aj vychadzaj.
Ja si myslím ŽE TOTO JE URČ. FORMA ŠIKANOVANIA. To ue prvá vec.
Čo robiť? Bol som šikanovaný. Poznám tie pocity. Je možné, vlastne skoro isté,
že máš SOCIÁLNU FÓBIU z prostredia, v kt. sa skoro každý jeden deň nachádzaš. Depresia je dôsledok toho, že už ue toho veľa.
Ch em to niečo poradiť, ale mám pocit, že budeš asi proti. Treba to povedať ľuďom,kt. majú na starosti vedenie školy,alebo tvojej ucitelke.
Ja ked som mal podobny problem,.som to neurobil-hanbil som sa a bal.som sa. Bolo to ale na moju škodu- psychicke nasledky pretrvavaju aj v dospelosti.
Ano, mozem ti poradit "VYDRŽ EŠTE, ZA CHVÍĽU DUDE KONIEC." Ale.bude to bez nasledkov na psychike? Asi to sama tušíš.
Ale čo bude potom? Čo bude s tebou? To, čo teraz zažívaš je to, že tie zlé zážitky sú v tebe a ovolyvňujú ťa. NECÍTIŠ SA TAM DOBRE A ANI SA TAM NEMÔŽEŠ CÍTIŤ DOBRE. Je to nepriiateľské prostredie.
Ja som toto zažil (podobné) keď som bol v škôlke!
To,čo je treba-povedať nadriadenej osobe, ŽE SA TI POSMIEVAJÚ A ŽE TI TO NEROBÍ DOBRE A CHCEŠ, ABY SA TO RIEŠILO. Ak budeš mat zaujem, možem to skonkretizovat.
Zober si to takto- to, že chodíš do triedy je preto, lebo je to systém, kt. ťa tam.núti chodiť. Trieda je umelo vytvorená skupina ludí. Mozes sa tam citit dobre alebo zle. Ak sa citis zle.lebo sa ti posmievaju, mal by sa o napravu postaeat "spravca tohto systemu"-ucitel. A ty mas narok na slusne zaobchadzanie a respektovanie takej aka si....To.si uvedom a z toho aj vychadzaj.
No tazko ty nejako v tomto poradit, kolkatacka vlastne si? Ono v podstate si v zlom kolektive ktory sa uz asi nezmeni, takze neostava ty nic ine ako bud zmenit skolu alebo tych par rokov s nimi este pretrpiet a potom budes mat od nich pokoj.
Ja som bol tiez sikanovany, a ja som kazdy den cakal na toto kedy skonci 9 rocnik. Nakoniec som sa ale predsa dockal, a od sikanaterov mal pokoj po ukonceni zakladneho studia.
Mimochodom mozno by nebolo ani zle kebyze sa prihlasis na nejaky bojovy sport box, karate. Naucis sa sebaobrany, a pokial by ti spoluziacky chceli na teba zautocit, budes sa vediet branit, a druhtkrat si to na teba uz nedovolia.