Je to normalne? Co urobit?

Príspevok v téme: Je to normalne? Co urobit?
Daska-212

Dobrý večer prajem mam jeden problém ktorý sa netýka mna, no z istej časti aj ano, ale z tej väčšej mojho brata. Mám 21 rokov, bývam s bratom a jeho kamarátom ktorý je u nás dočasne zatial. Brat má priatelku vyše 5 rokov, no ona býva ešte u rodičov, takže k nám chodí iba na návštevy, alebo brat chodí k nej. Kedže sme z malého mesta tak sa tu veľa ľudí poznáme a aj jeho priateľku veľa ludi pozna. Ako ste mohli pochopiť, ten problem sa týka jej. Nie že by som ju nemala rada, ale v poslednej dobe mám pocit že ho ovplyvňuje v istých veciach, neviem presne v čom ale vraj po meste hovorí, že jej vadí že tam ja bývam s nim. Brat je ku mne úplne iný, zrazu ho nespoznávam, nadáva mi, ked idem napriklad raz za 2 tyždne niekam večer napriklad iba s kamarátkou a to sa ani nikde neflákam a som dospelá, výdavky si platím sama, chodím do práce samozrejme. A dokonca som aj počula ako mu ona raz niečo hovorila ked si myslela že ju nepočujem niečo v štýle že kedy už vypadnem z bytu lebo už jej to lezie na nervy že nemaju sukromie a chce sa sem nastahovať konečne. Asi namiesto mňa. No najväčšia sranda je že ten jeho kamarát jej nevadí. Nevadí jej že on nemá robotu a moj brat za neho platí dava mu dokonca peniaze a varí mu atd. No neviem ako sa mám teraz zachovať. Či sa robiť že o ničom neviem alebo sa jej opýtať aky ma problem. Prosím poradte. Keď tak vám ešte dopíšem ak budete chcieť niečo vedieť. Dakujem.

poradim38

Ja som mala kedysi nieco podobne, lenze so sestrou....tiez som u nej byvala asi pol roka lebo som nemala pracu a ona mi pomohla vtedy no mala tiez takeho tlka frajera co jej stale vycital nieco a aj to ked som u nej docasne byvala.....no co je najviac tak ked som sa ho opytala aky ma problem tak zapieral ze ziadny problem nema a este sa divil ze co sa ho to pytam na aky problem......potom som pocula od znamej ze ked bola u sestry na navsteve ked som sa uz vystahovala, ze on sa tam teraz citi ako doma a ze jej otvorene povedal ze konecne henta odisla a ja si tu mozem zit.....takze davaj si pozor ci jeho priatelka na teba nehra formu, nerob sa ze nevidis to je to najhorsie, treba ist za nou opytat sa jej narovinu co ma za problem, kludne aj pred bratom aby aspon videl potom koho si to k sebe pusta.... vyskusaj...

Daska-212

A ešte jedna vec, ja sa k rodičom nevrátim, to radšej budem na ulici ale to by mi brat nikdy neurobil, ten by ma ešte prehováral aby som ostala s ním bývat aj keby som sa už sama chcela osamostatniť a mala by som na to financie, to ho veľmi dobre poznám z tohto hladiska.

Daska-212

No ono ten jeho kamarát mu dosť pomohol, on ho berie ako rodinu, on nas pozna od mala, ked sa hrával s mojim bratom na ihrisku, on má teraz dosť zlé obdobie, preto býva u nás. Aj zdravotne je na tom teraz zle, ale prácu si hľadá, aspoň aby prispieval na nájom. Sama som ho x krát videla ako pozerá na nete, alebo aj hovorí bratovi stále že našiel toto a toto. Takže toto neriešim teraz. A či upevňujem náš vztah s bratom? Veď sme stále spolu, či už doma alebo ideme na nákup spolu, chodíme sa korčulovať, na plaváreň, ale to skoro vždy sa k nám pridruží aj tá jeho priateľka, málokrat sa stane že to ona pochopí že chceme ísť bez nej, iba brat a sestra. Ale to som si už zvykla. Ale toto čo kade tade rozpráva tak to si odmietam zvyknúť. No a brat samozrejme vie že je pre mňa najviac na svete a stále mu hocikedy poviem že čo by som bez neho robila. A on to vie, čiže nevidím dôvod mu stále hovoriť že ho ľúbim ked o tom vie a ja radšej to budem skutkami dokazovať ako slovami. Ja som ten typ človeka.

a_dr1a

Daska-212) ty si svojho brata poznas najlepsie. Nemoze byt vo svojej podstate zlym clovekom, ked sa az takto hlupo necha vyuzivat svojim kamaratom, ze ho nechava rok bez platenia najmu, stravuje ho ai. Ked toto robi pre "cudzieho" kamosa, asi by teba ako svoju segru nenechal ci nevyhodil niekde na ulicu. Ved sa ta uz ujal ked si odisla od vasich. Ale skus si s nim utuzovat vas vzajomny vztah. Neber ho ako nieco automaticke len preto, ze je tvoj brat. Urcite sa aj ten kamos snazi s nim utuzovat kamaratstvo. Priatelka s nim utuzuje zas ich vztah. Ale robis aj ty nieco preto, aby si posilnovala a utuzovala vase surodenecke vazby? Mate predsa spolocne spomienky a zazitky. Vies co ma rad, co ho vie rozosmiat, coho sa boji, co ho trapi alebo vie nahnevat. Poznas ho predsa cely svoj zivot. Vies ako nanho aj ked si to mozno neuvedomujes. Utuzuj vas vztah, bud s nim zadobre. Ak ho aj priatelka manipuluje proti tebe ci intriguje, tak ty mas pred nou naskok. Ze ho poznas lepsie ako ona. Vies co nanho plati a zabera. Davaj mu najavo, ze ho mas rada. Lebo tu "cudzim" ludom pises, ze ho lubis. Ale hovoris to aj jemu?? Ta jeho mu vyprava rozpravky z 1000 a 1 noci ako ho "miluje zboznuje ai", mozno ho objima bozkava pomiluje, ale pochybujem, ze ho ma radsej ako ty. Tak mu to hovor a davaj aj najavo skutkami, ze ho lubis. Smej sa s nim, bav sa s nim, trav s nim cas, navar mu co ma rad ai. Nie preto, aby si ostala v tom blbom byte. Ale preto, ze je to tvoj brat a mas ho uprimne rada a myslis to vsetko zo srdca. Vies. Zien priateliek moze mat este celu kopu. Ale sestru ma asi len jednu, cize teba. Dnes su vztahy plytke a medziludske ci partnerske rodinne ai vazby narusene. Kazde priatelstvo vztah ci laska potrebuju a vyzaduju cas. A ludia maju toho casu coraz menej a menej. Preto aj priatelstva vztahy vyzeraju dnes ako vyzeraju. Chapes co ti chcem tymto povedat a poradit?)

PS. A nespoliehaj sa iba na tento byt. Alebo na brata. Nebud na nikom nikdy zavisla. Chces zit sama ci v podnajme a nemas na to? Tak sa vacsmi snaz. Brat sa moze predsa raz ozenit, alebo zacat zit s priatelkou spolu. Proste nemusi ti uz viac pomahat. Preto nezaspi na vavrinoch ale snaz sa pracou brigadami ai osamostatnit. Lebo ten cas moze prist a aj casom pride. Nepises, kolko mas rokov, ci studujes pracujes ai. Ale musis byt pripravena. Ak nebudes, asi sa vratis len domov. Vsak co ine ak nebudes mat na najom podnajom ci vlastne. No toto zrejme nechces. Tak sa snaz a uz vcas na toto pamataj. To pisem v dobrom, aby si raz neostala zaskocena ak to pride

Daska-212

Ten byt vlastni bratov kolega, ktory mu ten byt prenajal, lebo on sa stahoval do domu a toho bytu sa nechcel vzdat. Tak preto tam aj ja mam moznost byvat, inak neviem ci by mu to preslo. A moj brat sa ma vzdy zastane, to nemozem povedat nic zle. Ale ona ho uz prilis manipuluje a je to dost citit na jeho spravani. No uvidim ako to bude dalej.

Nikol412

AHoj, ja si myslím, že by si jej nemala hovoriť nič, pokial si to počula len z mesta alebo cez dvere, aby z toho nebolo, že si vymyslas alebo že počúvaš cudzie rozhovory.
Vieš, sú dva typy ľudí v rodine :
1. Buď si zastávaš stále svoju rodinu a na priateľku veľmi ohľad neberies, čo hovorí.
2. Nepocuvas iných ľudí, len priateľku.
Pokial je tvoj brat možnosť 2, určite by som nič neriešila, aby sa to neobrátilo proti tebe.
Ako to je s tým bytom vlastne ? Kto ho vlastni ? Aj ked na jednej strane nevidím dôvod, prečo by tam nemohla ist, veď predpokladám, že brat ma vlastnú izbu, na druhej strane chápem že po toľkých rokoch chcú mat svoje súkromie.

Daska-212

Ďakujem vám obom za rady, budem sa to snažiť objasniť v tomto príspevku všetko. Čize prva vec, rodičia neriešia vôbec mňa ani brata, oni povedali že odmietaju riešiť naše problemy keď budeme dospelí a máme s bratom celkovo odlišne nazory na život ako oni, preto práve bývam s bratom, lebo nemám nato teraz bývat sama, mala som už, ale nakoniec to nevyšlo, no ja som takto rada lebo brata velmi lubim, postaral sa o mňa ako o sestru, ponúkol mi bývanie ked videl že s rodičmi žit nedokážem. Nájom platíme napolovicu, platil chvílu aj ten jeho kamarát ale ten je u nás už skoro rok, predtým si však vedel nejak zohnať peniaze no teraz je mu to viac menej lahostajne, nehava sa živit od mojho brata. To je však nadlho. No jeho frajerky sa budem snažiť to opýtať, či ma niečo proti mne lebo toto sa už neda vydržat. Aj teraz prišla k nam, no ja sa jej vyhýbam, nemam dnes na nu naladu.

slanykaramel

Budem uprimna.Mala som nieco podobne v rodine.Svagrina mi velmi ublizovala.Pred svadbou,aj po svadbe.Uplne bola mnou az posadnuta.Ked mi este pred rokmi velmi ublizila-vyhladala som ju a medzi styrmi ocami som mala s nou rozhovor.Aby mi vysvetlila,preco to vsetko robi,co tym sleduje,co jej na mne vadi a prekaza? Najskor predo mnou unikala.Ked pochopila,ze neodidem a nevedela ma vyprovokovat-ja som bola vecna,riesila som to pokojne,bez emocii,tak vtedy az tak nenavistne po mne zacala kricat,ze som sa cely zivot mala dobre,ze ona musela brigadovat uz na strednej skole,ze nech si nemyslim,ze ked som pekna,z dobrej rodiny a podobne,ze som vyhrala.Ze ona mi vsetko zoberie.Ze ma znici.Takze z jej strany islo iba o hlupu zavist a ziarlivost. Nenavist.Ver,uplne nam s bratom znicila vztah. Brat je uplne pod jej vplyvom,manipuluje nim, ked sa mu nieco nepaci-hned sa vyhraza,ze ho opusti,zoberie mu deti-ze ich viac neuvidi.
Tebe by som poradila jedno.Nedavaj bratovej priatelke priestor na manipulovanie. S bratom si vsetko vydiskutuj.Argumentuj vecne.Ty&ten druhy podnajomnik.Prava a povinnosti.Ze si vsetko platis,co robis ty,co robia/nerobia oni.Kto ma narok ten byt uzivat. A porozpravaj sa s jeho priatelkou medzi styrmi ocami.Povedz jej,nech voci tebe neintriguje,inak uvidi,ze aj ty sa vies branit.Kludne zapoj do tohto aj vasich rodicov.Hladaj podporu na svoju stranu. U nas to rodicia nechali tak. Mysleli si,ze svagrinu to prejde. Ver,nepreslo ju to,iba si este viac dovolovala a s jedlom jej rastla chut a moc. Zakroc.Aby nebolo neskoro.A ak to uz bude neunosne,radsej odid byvat inde.Ale!Ak mas na ten byt narok,mas tam zmluvu,podiel,tak sa nedaj z bytu vysackovat.Ver,pred chrapunmi nemozes vecne ustupovat.Lebo to budu brat ako tvoju slabost.A budu este horsi,v domneni,ze si slaba a mozu si to voci tebe dovolit.Ja som ustupovala.Pre dobro vsetkych.Mozno som mala bojovat.Neviem. Ale aj ked som zvolila cestu mieru a pokoja,pripravilo ma to o milovaneho brata.A tie roky mi uz nikto nevrati.Mozno aj preto sa teraz bojim k niekomu priputavat,viazat.Ze nedoverujem ludom.Aj ked s nimi dobre vychadzam.Ale je to asi moja forma ochrany,aby som netrpela

naivkasprosta

Mozes odist prec od nich. Od vsetkych. A nech si potom tvoj brat zivi tu svoju zlatokopku a este aj kamarata. Ked da zlym a lenivym ludom najavo, ze je ochotny ich zivit, za pol roka tam bude mat u seba tak zo dvadsat, tritsat miestnych sociek a moze ich zivit vsetkych. potom si uz len vydychnes, ze sa na tom nemusis podielat a ze sa niekde v pohodicke staras sama o seba.