Ahojte, viete mi niekto povedať minimálne platy lekárov na SK? Pýtam sa, lebo kde tu som začul, že sú pediatri, ktorí zarábajú cca 700€, čo je vzhľadom na kvantum učiva, ktoré museli na VŠ zvládnuť, podľa mňa smutná suma. Zvažujem, či sa na túto dráhu dať. Vďaka za odpovede.
Platy lekárov
Kacickaq Hippokratova prísaha stále zostáva akýmsi etickým kódexom lekárov, aj keď sa už neskladá v pôvodnom znení, veď je úplne iná doba, ale to hlavné a podstatné vždy zostáva, aj keď inak napísané. Zdravie a dobro mojich pacientov budú mojím prvoradým záujmom.
Pediatricka: veľký omyl, to že nemusí robiť atestácie je blbosť, celustny ortopéd musí makať a studovat vyše 5dalsich rokov aby vôbec mohol začať, stomatochirurg ktorý môže zuby extrahovať to bolo tiež zopár dalších rokov a je to nieco na štýl atestacie, maxilofacialny chirurg si musí robiť atestáciu a tam je tých rokov veľmi veľa, klasickí zubári si síce atestácie robiť nemusia, ale bez toho aby išli na min 10roznych školení sa nezaobidu a to nehovorím o rokoch samostudia
Vo východoslovenskom kardioústave mesačný plat špičkových lekárov vrátane angiológov, ktorí sa venujú liečbe ciev a mohla by o nich mať záujem Penta, dosahuje podľa šéfa zariadenia Františka Sabola osemtisíc eur v hrubom. Je to vrátane nadčasov a služieb, ale bez 13. a 14. platu, vysvetlil pre SME.
Čítajte viac: domov.sme.sk
Btw. Hippokratova prísaha sa od 70tych r uz neskladá
jumbacisko tie platy majú lekári na slovenské pomery vynikajúce. Chcú mať platy ako vyspelé ekonomiky a ´daleko od nich nie sú. Čítala som platy za rok 2017 v nemocniciach aké mali vynikajúce, pritom nemocnice tvoria dlhy.....Ale inak plat môžeš mať ako súkromný, ale zmluvný s poisťovňami podľa toho ako sa budeš snažiť. Poisťovne dokážu oceniť dobrého lekára, ktorý dokáže vyliečiť čo najskôr, nemať vysoké náklady na lieky ktoré prepláca poisťovňa atď. Takže ozaj zdravotníctvo je dnes aj dobrý biznis, vlastne dnešná doba je len o peniazoch, kto z koho a na kom čo najlepšie zarobiť. Ak ťa motivuje pomoc iným a chceš sa riadiť podľa Hippokratovej prísahy, tak študuj medicínu.
súhlas se Defconom. čím mladší lekár, tým väčšia chtivosť po peniazoch. Bez ohľadu na kvalitu roboty. Neviem, kde psychiater zarobí 700eur, u nás v nemocnici bežný sekundár na internom s pár službami zarobí vyše 2000 a ešte sa im máli. Pritom na pacienta kašlú zvysoka, sú to len kusy, ktoré treba čo najskôr vyšupnúť z lôžka..
Neviem, či má vôbec zmysel reagovať na niektoré príspevky, ale budiš.
jumbacisko Fórum, ktoré si založil, je úplné bezpredmetné, pretože relevantné alebo aspoň približne reálne informácie si nájdeš na internete, nemusíš k tomu zakladať fórum. Keď ti neprekáža robiť psychiatra za 700e, načo riešiš kráľovské platy väčšinou nejakých špičkových chirurgov? Prajem však veľa šťastia a pevných nervov, ak si rozhodnutý pre lekárstvo.
Defcon Nejdem obhajovať takých, ktorí sa správajú, ako sám uvádzaš, tiež som mala s takými "česť" a sú veľkou hanbu pre slušných lekárov. Avšak všetko, čo píšeš, je čisto ľudský aspekt. Tak, ako si narazil na horších lekárov, tak si mohol naraziť i na lepších. Generalizovať netreba.
griapka Ja som však nikde nepísala, že zubár sa nenadrie, treba poriadne čítať a nie si z textu vybrať to, čo sa nám hodí. :) Samozrejme, že i zubár sa nadrie, ja som však písala, že v porovnaní so všeobecným určite nie tak veľmi. Proste, už len tým, že nemusia robiť dlhoročné atestácie, aby mohli byť lekármi v pravom zmysle slova je pre nich obrovské plus a o ostatnom nehovoriac. A aj "nezubár" sa musí neustále dovzdelávať.
V každom prípade je to môj subjektívny pohľad, ty maj pokojne svoj, nikto ti ho neberie. ;)
Sú zazmluvnení lekári poisťovňami a nezazmluvnení, väčšina je tých zazmluvnených, t.j. že majú zmluvu s poisťovňami a pritom sú to súkromní lekári. No a do poisťovní odchádzajú naše peniažky, ale ešte si u zubárov veľa priplácame, aj keď niekedy by sme nemuseli, ale prečo nepodojiť pacienta aj poisťovňu?! Tí druhí to už je nadštandard kde si pacient musí platiť všetko v hotovosti. Sú zubári kvalitní a sú zubári o ktorých kvalite sa dá pochybovať. Čo sa týka chrbtice, môj výborný zubár šiel do dôchodku v 80-tke a fit je dodnes.
Pediatrička: že na zubarine sa nenadries? To bol vtip dúfam. Zubári makaju rukami cely den, chrbtica v prdeli to nehovorím koľko musia študovať navyše lebo na škole ta naučia minimum. Ak chceš byt veľmi dobrý tak mas každý víkend zabitý nad knihami a drahých kurzoch. Ak by takto na sebe a svojich vedomostiach makali aj bežní lekári tak by slovenské zdravotníctvo bolo niekde úplne inde. Zubári takmer všetci sú súkromníci ktorí ak nie sú dobrí vedomosťami a zručnosťou tak by sa neuživili lebo im nikto neda zo štátneho.
Je omyl že o pár rokov po skončení zubariny už zarábaš majland. Najskôr musíš mať dobre drahú ambulanciu - ak nemáš tisíce, tak na hypotéku. Tú potom splácaš a keď chceš mať dobré meno, musíš robiť kvalitne. A ničiť si chrbticu vykrútená nad pacientom, vŕtať sa v smradľavých hnilých zuboch, no ak si niekto myslí, že toto je to zlato, čo sa blyští, tak je na veľkom omyle. A ak nemáš prachy na ambulanciu, budeš robiť ako zamestnanec u iného zubára a ten ti zaplatí len toľko, koľko bude chcieť.