Problémový zub múdrosti

Príspevok v téme: Problémový zub múdrosti
lady_dianka

Dobrý deň,

už od 18 rokov mi robí veľké problémy horná osmička...teraz mám 25 a každého asi pol roka ma ťak 2-3 dni neskutočne bolí celá čelusť na tej strane. Hovorila som to bývalej zubárke niekoľkokrát, nič neurobila, neposlala ma ani len na RTG..teraz som prešla k inej a po 7 rokoch je konečne vidno, ako ten zub rastie (prikladám foto). Zatiaľ som u jej nebola, som len objednaná o 2 týždne...čiže ona ešte tento snímok nevidela...hovorila však že ona osmičky netrhá aj keď sú problematické že ich treba nechať lebo raz to človek ocení ked bude treba mostíky, nové zuby a tak...
Nie som teda žiaden odborník, ale myslíte že sa mám s týmto obrátiť na niekoho iného a nechať si ho nejako odstrániť? Bojím sa že mi ten zub zničí celu sedmičku vedľa..mam pocit, že mi tam aj tak napáda nerv, lebo vždy ked to začne bolieť je to taka vystreľujúca bolesť..a mam pocit že nikdy nevyrastie ta 8mička von uplne, kedže uz 7 rokov to nejde.
Máte nejaké skúsenosti s týmito problémovými zubami? Inak ostatné 3 mám v pohode.

hurmikaki

ten zub mal ísť už dávno von..! na čočakáš..? tlačí ti na ostatne zuby a to ťa potom bolí.. a čo sa týka "mostíkov" je to najväčšia pitchovina ako som kedy čítala... 8-čky s tym nemaju absolutne nič...!

moji rodičia maju obaja protézy a maju komplet vytrhane zuby,
8-čky šli von ako prve... neoplatí sa ich ani plombovať ked sa pokazia, - rovno ich dať von.. ja už mám 2 vonku, 1 je plombovana - to ešte v čase ked som sa bála trhania...
a dalšia je nie celkom vonku , niečo podobne ako máš ty, je aj kus do kryva ale netlačí mi na zub druhy tak ako tebe...

čim skor sa objednaj na stomatochirurgiu, umrtvia ti to, nie je sa čoho báť,.. nech to ide čím skor von,..

Eva531

S takymto zubom treba ist co najskor na chirurgicku extrakciu.
Pokial by si nesla, hrozia ti nasledovne problemy:
- Medzizubny priestor medzi sedmickou a osmickou bude tazko dostupny/nedostupny: stazena hygiena...
- Na sedmicke sa moze preto vo vzdialenejsej buducnosti vytvorit hlboky krckovy kaz (v mieste krcku tej sedmicky sa osmicka na nu tlaci), co by s najväcsou pravdepodobnostou znamenalo, ze aj ta sedmicka by sa potom musela ak uz nie vytrhnut, tak aspon osetrit korenove kanaliky by sa museli na nej, cim sa zo ziveho zuba stane mrtvy, ktory ma pred sebou uz len par rokov zotrvania v ustnej dutine...
- Mohli by sa ti pokrivit ostatne zuby, tie predne, ktore sa posunu v dosledku tlaku, ktory vyvija ten zadny, posledny. Je tu jasne viditelne, ze osmicka nema dostatok miesta, aby mohla normalne narast, preto sa takto tlaci.
- Tlak posledneho zuba sposobuje aj obcasnu bolest, to je jasne.
Odporucam ti najst si ineho zubara, ktory ta odosle na stomatochirurgiu, tam ti osmicku odstrania chirurgicky a budes mat pokoj.
......Riesenie: Ked sa chirurgicka extrakcia vykona co najskor, tak sa sedmicka nepokazi v medzizubnom priestore medzi osmickou, lebo tam uz ziadna osmicka nebude. Kazy, ktore vznikaju v medzizubnych priestoroch, sa zubarom tazsie opravuju a pre pacientov su tiez bolestivejsie, lebo pacient v kombinacii so zubarom pouzivajucim pri prehliadkach zastarale metody (bez digitalneho röntgenu v ambulancii a bez nim vykonavanych prehliadok) takyto typ kazu casto volnym okom vobec nevidi, na kaz ho upozorni iba bolest, ked uz kaz zasahuje do nervu a nerv je zapaleny, co je najbolestivejsi a najneprijemnejsi typ kazu. Zubar tiez pri kaze, ktory je lokalizovany v medzizubnom priestore, musi zo zuba odvrtat viac, ako by odvrtal, keby islo o kaz rovnakeho rozsahu na zuvacej ploche. Je to cele komplikovane. Taktiez ked sa chirurgicka extrakcia vykona co najskor, nehrozi riziko pokrivenia prednych zubov, pokial sa teda krivia v dosledku tohto. Okrem toho sa zbavis aj bolesti. Radim ti, aby si zasla, hoci len ako "jednorazova navsteva" do niektoreho sukromneho zubneho centra, kde ti zakrok urobia kvalitne a nebudu pytat ani odporucenie od tvojej terajsej zubarky. Neviem ci je potrebne v sucasnosti nosit k stomatochirurgovi odporucenie, ale sukromne zubne kliniky maju pod jednou strechou viacerych zubarov, medzi nimi aj stomatochirurga. Argument tvojej zubarky o mostikoch je na dnesnu dobu absolutne nevhodny a zastaraly. Totiz v takychto pripadoch väcsinou odidu oba zuby (aj osmicka, aj sedmicka) kvoli kazu... skor odide sedicka kvoli kazu ako osmicka... lebo keby doslo v dosledku nedostupnosti medzizubneho priestoru z hladiska hygieny ku kazu, tak na osmicke by to tam bol iba kaz zasahujuci cast zuvacej plochy s bocnou stranou zuba, ale na sedmicke by vyslovene islo o zasiahnutie krcku kazom, co by bolo ovela horsie pre sedmicku ako pre osmicku. Nepocuvaj taku zubarku, neradi ti dobre. Chod si za tou chirurgickou extrakciou co najskor. Pocas samotneho zakroku nebudes citit ziadnu bolest. Stomatochirurg ti da najskor injekciu, potom zub po kuskoch rozreze a vyberie. Nakoniec zasije. Par dni po zakroku mozes citit slabucku bolest, ale nic strasne, plus davat pozor, aby sa ti do rany nedostala potrava. O tyzden po zakroku uz budes normalne jest a na bolest a nejaku operaciu si uz ani nespomenies. Vo seobecnosti sa rany v ustnej dutine hoja omnoho skor ako rany na inych castiach tela. Naozaj sa nemas coho bat.