zhrešiť v ťažkej veci-ťažký hriech

Angelika3

Ťažkým hriechom je byť náboženským fanatickým zabednencom a kvôli tomu sa neustále triasť o svoj úbohý, malý a trápny život.

Preteba

Nikde v biblii nemáme napísané, ktoré hriechy sú ľahké a ktoré ťažké. Každý hriech, je hriech, ktorý však, keď vyznáme Bohu a oľutujeme, bude odpustený. Je však hriech na smrť, ktorý nebude odpustený nikdy, je to rúhanie sa proti Svätému Duchu.

bella21

Rozlišovanie ťažkých (smrteľných) hriechov a ľahkých hriechov pozná už Nový zákon, konkrétne v 1. liste sv. Jána sa hovorí o dvoch druhoch hriechov: hriechy, ktoré nevedú k smrti (čiže ľahké hriechy) a hriechy, ktoré vedú k smrti (smrteľné) - 1 Jn 5, 16-17.

Ťažké hriechy vo svojej podstate zabíjajú dušu tým, že zámerne vykoreňujú posväcujúcu milosť. Človek v milosti posväcujúcej (čiže v stave ľahkých hriechov) spáchaním ťažkého hriechu zabíja Ježiša vo svojej duši a v tomto stave nemôže ísť na sv. prijímanie, lebo povedal Bohu rozhodné nie - nebudem Ti slúžiť. Preto je pre obnovenie vzťahu s Bohom a získanie posväcujúcej milosti potrebné vyznanie ťažkého hriechu vo sv. spovedi.

Vážna vec znamená, že vážnym (ťažkým spôsobom) rúca boží poriadok, boží plán. Ťažké hriechy pôsobia deštruktívne voči samému páchateľovi, voči jeho obetiam a voči Bohu. Položená otázka je veľmi široká, môžeme ísť naprieč celým desatorom a pri každom prikázaní nájsť ťažké hriechy. Dôležité sú aj okolnosti spáchania hriechu.

Ak to však myslí človek s Bohom vážne, nemal by uvažovať spôsobom, toto je ešte ľahký hriech, ten môžem spáchať prípadne čo všetko môžem ešte urobiť, aby to nebol ťažký hriech. Ak už bol hriech spáchaný a nie je istota, či nešlo náhodou o ťažký hriech, najlepšie je ho vyznať vo sv. spovedi a opýtať sa na to spovedníka, aby mal v tom penitent do budúcnosti jasno.

Ťažké hriechy pred Bohom sú napr. zanedbávanie účasti na bohoslužbách v nedeľu a prikázaný sviatok, manželská nevera (cudzoložstvo), smilstvo (nedovolený sexuálny styk mimo manželstva), masturbácia, potrat (umelé prerušenie tehotenstva, tabletka po, vnútromaternicové teliesko, navádzanie alebo nútenie tehotnej ženy na potrat), umelé oplodnenie, eutanázia, usmrtenie človeka, pokus o samovraždu, hrubé správanie voči rodičom (vážnym spôsobom ohrozené ich záujmy, zdravie či život), nenávisť, obchodovanie s drogami, nadmerné užívanie alkoholu a fajčenie, užívanie drog, krádež, podvod, klamstvo a osočovanie vo vážnej veci, atď ...

Okolnosti: napr. je rozdiel, či masturbuje malé dieťa, ktoré nevie, čo robí (tam to ťažký hriech nie je), alebo teenager, ktorý si je už vedomý, že podľa božieho plánu je jeho telo božím chrámom a darom pre budúceho manželského partnera a nie nástrojom pre vlastné sexuálne uspokojenie).

Ped

Ja Ti to rozanalyzujem ako Sigmund Freud. Ano, hriechy, je vec jedna ale ked to budes riesit od rana do vecera, tak uz ani nic ine riesit nebudes. Kazdy clovek ma v sebe iste zabrany alebo charakter, kazdy chce spat spokojne, ked je clovek normalny. Co je horsie ako vycitky svedomia? Radsej sa uc hrat na hud.nastroj alebo jazyk ked nemas co robit.

Preteba

Božie slovo nehovorí, ťažký, alebo ľahký hriech. Hriech je proste hriech, bez rozdielu. Len ľudia a náboženské systémy si určili stupne a cenu:(