Internát a všetko okolo toho

Príspevok v téme: Internát a všetko okolo toho
Dormitory1

Dobrý podvečer prajem,

som 18-ročné dievča a akurát maturujem. Tento rok mám v pláne študovať na univerzite na východe Slovenska, nakoľko je to ale od môjho bydliska vzdialené veľa km, musím byť ubytovaná na internáte. Áno, zvažovala som aj veci typu privát alebo prenajať si byt, ale zatiaľ táto možnosť nie je moc reálna, idem tam sama, bez akýchkoľvek kamarátok zo strednej. Samozrejme, časom túto možnosť nevylučujem, ale priznám sa, že aj keď mi je na jednej strane internátny život sympatický, na druhej strane mám obavy zo straty súkromia, z toho, že budem musieť s niekým zdieľať osobný priestor, ...predsa len som pomerne tichý človek, ale dokážem sa normálne porozprávať, nepatrím zas medzi ľudí typu 's nikým nič'…ale som zvyknutá na osobný priestor, pokoj, mám rada kľud pri učení, keď sa môžem naplno sústrediť. Takisto som zvyknutá, že si po škole zariadim voľný čas podľa seba, tzn. najem sa, navarim si, osprchujem sa, pospim si, všetko proste podľa toho ako chcem, a celkovo mi je teda tá myšlienka straty kľudu príde trochu odstrašujúca. Áno, čítala som kopec diskusii, kde sa zmieňuje aj tá pozitívna stránka, kde sa dá super zabaviť, spoznať nových ľudí a pod...niektorí ľudia vyzdvihujú aj neobmedzené pitie alkoholu, čo ja považujem za značné mínus, ale preto by ma zaujímalo ako ste vy zvládali internát...najmä tie začiatky....čo mi môžete odporučiť, nejaké rady, postrehy, názory....

Prosím vás, píšte len tí, ktorí majú osobné skúsenosti, nepotrebujem počúvať rady typu 'zvykaj si' alebo 'uč sa samostatnosti', na to niesom zvedavá a zbytočne strácate čas.

Ďakujem za normálne príspevky od normálnych ľudí. :)

Jax

Obavas sa zbytocne, dnes je doba nevsimavosti. Ak budes chciet sediet v kute, tak budes a nikoho to trapit nebude.
Intrak treba tiez brat ako skolu zivota, musis sa naucit riesit rozne situacie, vychadzat a komunikovat s ludmi. Vyhybat sa tomu je kontraproduktivne. Navyse mas moznost nadviazat kontakty, ktore sa ti neskor mozu zist. Alebo sa chces vyhybat ludom cely zivot?
Ked sa otukate a najdes si kamosky, mozes neskor riesit privat, ale intraku sa fakt nemusis bat.

Intrak

Intrak zvladnes urcite ja mam 16 a som daleko od domova tiez som išla sama sice som na strediškolskom intraku ale tak napišem sem niečo takze ... klud pri učeni tu mame lebo mame študijne hodiny ale niektore intraky to nemaju zaleži od intraku tu sa da vyspať v pohode a sem tam aj ti jedlo zmizne z chladničky .. toaleťak a jedlo su vzacnosť na internate

VSinternat

Rada by som napísala niečo pozitívne naladené, ale žiaľ akosi nemám čo. Mám osobnú skúsenosť s VŠ internátom a poviem pravdu, že po prvom semestri som sa odtiaľ pakovala čo najďalej (a aj ten semester som sa tam snažila tráviť minimum času).
Nebudem tu opisovať prečo, čo mi vadilo atď. (naozaj nechcem pôsobiť ako človek, ktorý by ťa chcel strašiť)

Len ti chcem povedať, že nech to dopadne u teba akokoľvek /niekomu začne taký internátový život vyhovovať (aj keď možno si to zo začiatku ani nemyslel), niekto to nemá rád, ale "pretrpí" a ďalší (ako napr. ja) to tam nedokáže vydržať/ ber to ako životnú skúsenosť. Snaž sa z toho vyťažiť maximum - naučí ťa to aspoň trochu tej samostatnosti, trpezlivosti, možno aj tolerancie + sa tak určite ľahšie/lepšie vytvárajú nové priateľstvá. Zbytočne si budeš teraz čítať diskusie ako to tam chodí, rady atď. Toto je vec, ktorú treba jednoducho zažiť.

if

Ten privát az potom, ked budes mat popri skole brigadu. Zatial ber intrak. Zmena je zivot a aj zvykanie si na nove veci. Nezabudni si pribalit stuple do usi a sluchadla. Niekto sa vie ucit pri ezoterickej hudbe. Kto chce ticho, tak stuple do usi. S tym varenim moze byt trosku problem, kuchynka mala, kopa ludi tam, vykradanie chladnicky, poznas to, kupis si kuracie prsia, tesis sa, ze budes mat z nich o dva dni dobre rezne a namiesto toho akurat niekto na teba nabliaka, ze si si mala po sebe vyhodit ten obal od tych prs, skoncia v zaludku spoluziacok, ktore ta zo srandy vysmeju, ale vtedy sa aj ty musis zasmiat a nie urazit a nabuduce uz radsej povedat, ze si sa dala na vegetarianstvo, po zmiznuti mliecka a jogurtu mozes zvazit veganstvo :) robim si zarty samozrejme, ale najlepsie asi bude zajst do najblizsich potravin po dva rozky, jednu malicku, taku najmensiu pastetu a zozrat to hned, aspon ti nebude luto penazi, ktore ti obrazne povedane zozral niekto iny. Kupis male mliecko, take sladene v malej skatulke so slamkou, najlepsie vypit ho cestou na intrak. Nenos si drahe veci, ziadne hrube zlate retaze aby si nemala okolo krku a ziadne drahe hodinky a naramky. Ani najdrahsi smartfon, ale radsej nieco lacne. Prvy semester makaj v uceni, od druheho sa poobzeraj po brigadach uz, od druheho rocnika je realny ten privat. Zatial sa maj.