Po kastrácii..

Príspevok v téme: Po kastrácii..
Kocurka

Ahoj,pán kocúr je pár dní po kastrácii,bohužiaľ moja chyba,podstúpil
ju neskôr,než začalo u neho značkovanie(neviem ako vonku,ale vnútorné značkovanie som pred kastráciou badala len krátky čas,to by som aj cítila šak), (som sa asi aj niekde dočítala,že s tým po kastrácii prestanú). Keby žil iba vonku,tak to až tak nevadí,lenže má prístup dnu/ von, a teda je to len pár dní od kastrácie,ale ocikáva to vnútri stále,aj keď už to aspoň mám dojem nesmrdí tým typických pachom.No ale teda, neexistuje taký prípad ozaj, že aj keď už sa naučil značkovať,mohol by s tým prestať až teda sa z neho všetky tie hormóny vyplavia a všetko čo s tým súvisí ?

Biela Kobra

Tak to je ešte naozaj krátky čas po kastrácii. Ešte ho aj bolí miešok a hormóny mu ešte kolujú v organizme.
Správanie by nemal zmeniť radikálne. Povaha kocúra a jeho zvyky sa po kastrácii nezmenia. Zmení sa to, že sa nebude tárať kilometre za mačkami, ak chodí von, tak bude zvyčajne na dohľad alebo na dosluch, väčšinou len na vlastnom území - v záhrade. Nebude mať potrebu biť sa s kocúrmi, ale ak nejaký cudzí kocúr príde na záhradu a napadne jeho, pravdepodobne sa bude brániť - alebo utečie do domu. Ak lovil predtým, loviť bude aj naďalej. A značkovanie by malo časom prestať, aj keď môže sem - tam očurávať plot alebo roh záhrady, to robia aj mačky, teritórium je teritórium. Dobre je to vysvetlené v tomto článku. alexandrapavelkova.blog.sme.sk

Kocurka

No vykastrovaný bol ešte len minulý týždeň vo štvrtok,takže je to ozaj krátko ,keď tie zmeny teda trvajú ale dlhší čas tak neviem. No zrovna ale dnes som ho to ani raz nevidela spraviť.V podstate celé dni prespí -to robil aj predtým- ale pár dni pred kastráciou ,akoby to v ňom uťalo a začala veľká ruja a bol stále skoro vonku,aj všetky kočky a kocúri na ulici boli ako blázniví :) Nočné správanie sa ale ešte nezmenilo, chodí von.

Biela Kobra

Ahoj, aký čas ubehol od kastrácie? Niekedy trvá aj mesiace, kým sa hormóny upokoja (sama vravíš, že to bol už hormonálne aktívny kocúr pred kastráciou).

Značkovanie nepáchnucim sekrétom ale môže mať aj inú príčinu, najčastejšie ide o zápal močáka alebo močových ciest, prípadne iný zdravotný problém, na ktorý kocúr takto upozorňuje. Zvyčajne pomôžu antibiotiká pre mačky na 14 dní. Plus, teraz je vonku ruja v plnom prúde, a aj keď kocúr "nič nemôže" vo vzduchu to cíti a môže mať z toho nervy.

Takže radím vyšetrenie moču u veterinára, prípadne ešte počkať, ak ešte od kastrácie neuplynulo dosť času. Na upokojenie pomáha Feliway do zásuvky alebo vankúšiky s catnipom, prípadne nakvapkať na niečo valeriánové kvapky.

Ak by nič nepomohlo, bude treba poriadne vyšetrenie u veterinára - komplet biochémia, rengen, atď. Ale tam hrozí, že stres z vyšetrení vyprovokuje ďalšiu nervozitu, ktorá sa zasa môže prejaviť ocikávaním - je to začarovaný kruh. Ak sa nič nezistí, je to potom na dlhé lakte. Držím palce, aby to bol ten jednoduchší prípad.

Aliss

Proti kastracii su vacsinou ludia, co nesli ani len okolo utulku...ludia, co v nom nikdy nepracovali/nedobrovolnicili. Nech sa paci, moze si to ist kazdy skusit, ci je sviatok, ci je minus 30...Potom sa na kastraciu budete inak pozerat. Kastracia pomaha mnohym zvieratkam k tomu, aby sa v bytoch ukludnili, prestali spinit kade tade, psici nechcu "osukat" kazdy vankus atd...

Kocurka

ty sa upokoj "ty špina"
...a už sa prosím dohodnite ,keď sa napíše, že je zviera nevykastrovaný/vaná
idú človeka ukameňovať a keď sa napíše ze je vykastrovaný ,tak ho idú ukameňovať tiež :D blbci