Potrebujem od niekoho radu a tak som sa rozhodla že po prvýkrát napíšem do tohoto fóra.
Mám pocit, že nie som dostatočne inteligentná a chcela by som vedieť spôsob, ako sa s tým vysporiadať nakoľko považujem ľudskú inteligenciu za veľmi dôležitú.
Obdivujem, a vždy som aj obdivovala inteligentných ľudí, rovnako ako géniov (Stephen Hawking, Albert Einstein a im podobní) ktorí niečo v živote dokázali, niekam tento svet posunuli. Ale moja mama mi hovorí že som sprostá a že mám sprosté reči. Nie som si istá, či to hovorí iba z náhleho popudu alebo to myslí úprimne, a či je to pravda, alebo nie. Niekedy nie celkom čítam v ľuďoch a ich výrazoch...
A takisto si pripadám čoraz hlúpejšia, a ak sa dá, chcela by som tento regres zastaviť.
Neustále sa snažím zlepšovať, ale príde mi, že nerobím dosť.
Inteligencia
Inteligencia spocivajuca iba v talente na ucenie nie je vsetko. NADANIE: Niekomu staci, ked ma na nieco nadanie a tomu sa venuje a vtedy je sanca, ze sa uspech rychlo dostavi. Kto povedal, ze ked si netrufas vystudovat vysoku skolu, tak nemoze byt z teba uspesna fitness trenerka? Rovnako clovek, ktory je uzasne nadany na kreslenie a malovanie, si moze otvorit tetovacie studio. A hoci by aj talent na ucenie (vysoke IQ a nadpriemerne pamätove schopnosti) vobec nemal, bude vytvarat krasne obrazky, ktore by niekto iny bez talentu (na kreslenie) ani s tromi vysokymi skolami nezvladol a v pohodicke uzivi sam seba, nebude mat nad sebou sefa, bude sam sebe panom, bude mat pracovny cas, aky chce a robit si, co chce a kedy chce. A bude ovela stastnejsi ako niekto s VS, kto musi skoro rano vstavat, plus ma intriganske kolegyne v kancelarii za chrbtom a uhundraneho sefa.
EQ: Okrem toho pravdaze aj to EQ je dolezite, mat empatiu, byt napomocny ludom. Kto ma vysoke EQ, ten sa moze uplatnit v nemocnicnom prostredi, v domovoch dochodcov, v domoch pre tyrane zeny, v skolkách a na skolách.
ZDRAVY SEDLIACKY ROZUM: Nema nic spolocne s IQ, s talentami a ani s EQ. Je to taka schopnost vediet sa v zivote obracat. Priklad: Dve dievcata s talentom na ucenie (IQ GENIUS; FOTOGRAFICKA PAMÄT) uspesne dokoncili vysoku skolu ekonomicku. Maju dve moznosti: jedna moznost je ist robit do Nemecka upratovacku do hotela, kde dostaneu ubytko, stravu zadara, plus zarobok 1500 € v cistom mesacne. Druha moznost je ist na absolventsku prax, kde treba zadarmo robit pracu v kancelarii. Ta so zdravym sedliackym rozumom berie to NEMECKO. Ta bez zdraveho sedliackeho rozumu bude este dalsich 10 rokov kdesi na absolventskej praxi v kancelarii zadarmo robit, dufajuc, ze si ju zamestnavatel VSIMNE (v skutocnosti ju ma u riti) a da jej raz riadnu pracovnu zmluvu. Mat zdravy sedliacky rozum znamena okrem ineho chapat, ze clovek nezije z pocitu, ze v spolocenskom rebricku nieco znamena a nezije ani z pocitu, ze robi to, co je vystudovany. Ale - chapat, ze z takeho pocitu sa ani nenajeme, ani neoblecieme a zit mozme len z nasich zarobenych penazi.
POVAHOVE PREDPOKLADY: Napriklad pycha a pokora: Z vyssie uvedeneho prikladu: Pysna a namyslena zena radsej bude zadarmo robit kancelarsku robotu, ako by mala ist robit upratovacku do Nemecka. Preco? Lebo pocit, ze v spolocenskom rebricku nieco znamena, ju tak otupi a ohlupne z neho, ze tento pocit znamena pre nu najviac a ona lenpre tento pocit zije. Pracu so slusnym zarobkom, pri ktorej by ale v spolocenskom rebricku znamenala menej, radsej odmietne. Nechce ju robit. "...nebudem sa predsa ponizovat a az natolko zhadzovat, aby som... pucovala zasrate hotelove hajzle...", - tuto vetu casto pocut z ust pysnych a namyslenych ludi. Ktori ale asi nikdy nebudu mat vlastne peniaze. Iba tie vycecane od rodicov. Alebo od bohatehochlapa, ked si nejakeho takeho najdu. Pokorna a skrona zena nepohrdne pracovnou ponukou zo zahranicia. Aj keby zrovna vedela, ze v spolocenskom rebricku tam bude znamenat menej. Ale vie, ze kazdu pracu si treba vazit a ona berie tu, ktora je pre nu financne vyhodnejsia a uprednostni ju pred financne nevyhodnou. Pocit zhodenia zo spolocneskeho rebricka nevnima nijako tragicky. Uvedomuje si vo svojej pokore, ze nikto nie je viac, alebo menej ako ona a ze vsetci sme si rovni a ze niekto je dobry v tom, iny zase v inom... ale za pracu sa patri nas primerane financne ohodnotit a kedze na Slovensku jej bola ponuknuta iba kancelarska robota typu zadarmo robit zvana absolventska prax... a ona nechce chudobnych rodicov zatazovat sedenim im na krku a neschopnostou financne im pomoct, tak zbali kufre a ide...
ODVAHA: Niekto citi, ze je typ sova, nema rad ranne vstavanie, miluje nadovsetko nocny zivot. Aj sa rad s ludmi zabava, pokeca, rad nalieva napoje, ma rad vzrusenie, radost, silne emocie... ma dar smutneho cloveka potesit a stastneho a usmiateho rozveselit este viac. Rad by robil krupiera v kasine, citi, ze je to TO PRAVE, ale nema na to odvahu. Lebo sa boji, ze by ho tam mohol niekto prepadnut, zastrelit, vsak svet je zly... Tak radsej ide do fabriky robit nocne. Iny clovek, ktory ale na pracu krupiera odvahu ma... a rovnako ma aj vsetky vyssie uvedene predpoklady, vezme pracu krupiera a bude stastnejsi ako ten, co isiel do fabriky robit nocne. Odvaznym stastie praje.
))))))))))))) STASTIE CLOVEKA NESTOJI A NEPADA NA INTELIGENCII.
Prečo si myslíš, že nie si dostatočne inteligentná? Mohla by si sem napísať tie dôvody. To, že ti to niekto povie ešte neznamená, že to tak aj je. A celkovo, IQ nie je všetko, je tu ešte ďalší, veľmi dôležitý druh inteligencie a tým je emocionálna inteligencia EQ. Dá sa v nej zlepšovať a je veľmi dôležitá v medziľudských vzťahoch.
Buď sama sebou, buď človekom. Takým, v ktorého prítomnosti sa ostatní cítia dobre ;)
Pedagogicko psychologicka poradna: tam dostanes odpoved na svoju otazku a necakaj ju od niekoho, kto ma dovolenku a o jedenastej vecer vypil kavu. Dobru noc :)
Myslím si že tvoja matka má skôr komplexy pretože normálny rodič by toto vlastnému dieťaťu nepovedal ...
Inteligencia nie je všetko , inteligencia znamená schopnosť riešenia príkladov / problémov a celkové analytické a logické myslenie dá sa povedať. No inteligentný človek môže byť zároveň hlupák keď sa nedokáže poučiť z vlastných chýb a opakuje ich. Byť inteligentný nezaručuje byť múdrym. A práve múdrosť preferujem viacej.
Dokázať niečo môžeš aj bez nadpriemernej inteligencie.
Výrazy ľudí sú len výrazy ľudí ... verím že si to myslíš kvôli nízkemu sebavedomiu z blbých rečí tvojej matky.
Len sa ťa spýtam .. ako si na tom s pamäťou ? Myslíš si že máš dobrú pamäť alebo zhoršenú ?