Beh, kondícia

Príspevok v téme: Beh, kondícia
Kiera

Ahojte
Chcem vás požiadať o tip, alebo váš názor.
Začala som behávať, len nemám žiadnu kondičku a preto veľa nevydržím...
Myslíte, že si kondičku zlepším rýchlejšie tak, že:
1. Dám si zo začiatku krátku trať a ubehnem celú na jeden dych
2. Dám si nejakú dlhšiu trať a prebehnem kúsok, chvíľu oddýchnem, trocha trati prejdem pešo a potom zase začnem behať a potom zase chôdza.
Ďakujem za váš názor a keď máte nejaké tipy, môžete napísať. Budem vďačná

ides

moj fotrik ma reumu a volake dosrate klby, rozkysnute a opuchnute nohy ma, ze mu ziadne topanky neboli dobre na sirku, tak mu ortoped dal zoznam sustrov, co vyrabaju topanky, ulice, adresy, vsetko... ze nech si ide dat vyrobit topanky na mieru a vyrobili mu normalne, lebo nebol by obul ziadne. Ja ked kupim topanky, tak drahsie znackove niekde, potom mi vydrzia aj 4 roky, mam ich na behanie a aj na bezne nosenie za predpokladu, ze idem niekam v jeansoch a v sportovom obleceni. Ale zase... ked sa zoderu, potom aj 5 parov topanok kupim, pri ktorych az doma zistim ze nie su dobre, porozdavam celej rodine kopu botasiek, kym sa dopracujem k tomu, ze kdesi v Madarsku alebo v Rakusku kupim konecne uz nieco co mi sadne. a jake jazyky neovladam, do takych krajin nelezem.

ides

ja mam 38 a pol, z toho cisla neexistuju muzske. Chcela som, ale nikde take nemaju. Z toho cisla existuju len chlapcenske - detske a tie su tiez uzke. Muzske väcsinou len od 42... a to je uz na dlzku moc. Asi si dam usit na mieru. nechcem rozkysnut bez behania doma za pocitacom.

ides

Ja striedam beh s chodzou. Vo fitku na beziacom pase beham v pohode 20 minut, ale vonku po troch minutach mam dost :) Sama nechapam niekedy :) Ale ked vidim psa, tak by som vyhrala aj majstrovstva sveta, bo sa tak bojim psov, ze zrazu sa kondicia vrati akoby zazrakom a zabehnem tolko, ze daleko predcim svoje vlastne schopnosti a kondicku :) Pitbula ti za chrbat... a tak budes prasit, ze aj majster sveta by ti zavidel :)

ides

ked mas dostatok miesta v byte, tak trenuj aj skoky na svihadle, celkom to pomaha. len musi byt priestor. Aj ja rada behavam, ale zase... neviem zohnat botasky. Lebo mam male s siroke chodila. Vsetky botasky na behanie su uzke, velmi uzke tlacia ma do stran. uz neviem, kam pojdem na nakup. Vzdy nejake kupim, vyskusam v obchode a O. K., potom ale ... problem... pridem domov, obujem, chodim v nich po byte takych 15 minut... a tlacia do stran. To maju fakt vsetky zeny nohy ako Popelka? A ja ako ta zla Dora? By som si musela odrezat palec, malicek a este aj kosti, co k nim patria, aby som obula botasky nabehanie. A potom behaj, ked nemas v com :)

bezo

najlepšie na kondičku je dať si 4-5 rýchlych šprintov nejak po 200 metrov (zaleží na tom jak dlho beháš a tak ...) po odbehnutí šprintu predchádzať sa nejak 20 sekúnd, troška sa vydýchať a zas šprint takto dalej aspon po tie 4 až po opakovaní, odskušane :P

Tomas12345

Ak má nulovu kondíciu a je teda taký typ ktorý presedi celý den za pocitacom tak potom treba zacat od obycajnej pomalej chodzi. Lebo kebyze si da rychlu chodzu tak by po par minutach nezvladala s dychom a prislo by jej zle.

Zacat hned s behom je blbost, lebo ono aj obycajny poklus je dost narocny a netrenovana osoba dokaze ist v pokluse tak max desiatok sekund.

Jax

Vacsina zaciatocnikov robi chybu v tom, ze prepalia tempo a potom nevydrzia daleko ani dlho.
Zaklad je zacat uplne pomalicky, iba taky poklus. Nedat si ziadny cas ani vzdialenost, proste si len klusat kolko sa ti bude chciet. Az neskor mozes pridavat az pokial to udychas. Ono to totiz nie je o nohach, ale o plucach a tie sa musia trenovat pomaly.

Lusiasofia

Milá pomocnica ja žiadne debiliny neradim ..ja som jej napísala vlastnú skúsenosť a dokonca sama si mi dala za pravdu že prechadzky nie sú nutné a môj názor je taký že ani ta rýchla chôdza nemusí byť...Ak behať tak hneď...Samozrejme že to čo napísala zakladateľka že na jeden nádych celý úsek či ako to napísala je blud...Ja som tiež nešla takto...Ale samozrejme že netreba hneď prestať akonáhle ju začnú bolieť trochu nohy..Ja som sa tiež musela najprv veľmi premáhať ale dala som to ....Dievča ak chceš behať tak na nič už nečakaj ..Začni hneď, najlepšie dnes a samozrejme najprv pomaly a snaž sa vydržať čo najdlhšie a potom krátky oddych a tak znova čo najdlhšie a POMALY!!! ver mi že po dvoch týždňoch budeš mať takú kondičku o akej sa ti ani nesnívalo...Kde by som ja pred dvomi týždňami povedala že vydržím 2 hodiny...:)

pomocnica

Lusiasofia-prepáč, ale nehovor, že nemá počúvať niekoho iného, keď ty radíš debiliny. Jasné, začni behať keď si nikdy nebehal, rovno celý týždeň v kuse, bez kondičky...A po týždni dvoch je z teba bežkyňa.

Myslím, že Tomáš radil dobre, aj keď myslím, že hodinové prechádzky nie sú až nutné. Chôdzu snáď zvláda zakladateľka témy. Najprv áno, rýchlu chôdzu praktizovať, ak je kondička fakt nulová, potom aj rýchlou chôdzou začínať beh a zabehni(zakladateľka témy) najprv...fuuuf neviem, kilometer myslím by nemal byť taký problém. Pomaly behaj a fakt neviem o čom si rozprávala, že na jeden dych úsek...akože wtf? Pomalým behom sa aj viac spaľuje, ak máš zámer schudnúť. Kilometer si môžeš zabehnúť zo začiatku hádam aj každý deň, lebo je to fakt málo, ale to závisí od toho, ako si na tom, či keď si napr obézna, tak beh ani neodporúčam, lebo to by bol hrozný nápor na kolená a je možnosť, že by si si ich zničila. Časom navyšuj dĺžku nauč sa správne dýchať. Keď už budeš vedieť prebehnúť slušnú vzdialenosť, čo ti potrvá dobu, tak potom začni behať tempové behy, že beháš časť veľmi rýchlo, potom pomalý beh a opäť rýchlo atď...to je všetko na nete, aj ako správne začať behať, aj ako správne dýchať. Stačí napísať pár slovíčok a je tu stovka výsledkov.
Popozeraj, počítaj a začni opatrne, lebo nikdy nevieš ako tvoje telo zareaguje a plus sama zistíš, koľko zvládne. Samozrejme, že každý z tých fitness trénerov alebo neviem akých behových guru doporučuje v určitých veciach odlišné veci, ale keď trochu počítaš, budeš mať lepší prehľad, ale rozhodne si toho nenalož na prvý týždeň kde si úplne bez kondičky veľa, lebo reku to dáš, ale nie moja, telo sa ti neodvďačí, ak naňho takto vyskočíš. Nie nadarmo sa hovorí...pomaly, ale iste.

Veľa šťastia a prebehnutých kilometrov.
PS:správna obuv je very important, takže pozor na to. ;-)