ahojte..uz som tu parkrat prispievala k temam poruch prijmu potravy.
som zo seba uz zufala. je to tak ze od 11tich rokov sa tocim v zavislostiach vzdy si nejaku najdem...zacalo to cigaretami, pokracovalo travou hulila som aj ked som uz nechcela, proste to bolo nutkave. to iste neskor s tvrdymi drogami, skoncila som az na ulici. taktiez som ich uz nechcela brat bolo mi stale zle. nakoniec som sa dala zavriet kde som zas zacala riesit vsetko jedlom. priberala som neskutocne rychlo lebo som sa nevedela zastavit jest. potom som zas zacala chudnut anorektickym sposobom do urciteho bodu mi toto tyranie vyhovovalo potom sa to prehuplo k bulimii ktora ma drzi doteraz. po lieceni co je cca pred 9rokmi som pokracovala s bulimiou ktora mi tam zacala a opat som sa vratila neskor aj k cigaretam. drogy som uz neriskovala ale o par rokov som zacala nadmerne pit az sa to prehuplo do denneho ozierania. najprv to bolo len raz za tyzden do nemoty ku koncu denne do nemoty. Priatel mi dal ultimatum a tak som sa dala liecit a teda uz nepijem. prestala som aj fajcit a tym sa moja bulimia rozmohla z jedneho az troch zvracani denne k neustalemu zraniu a grcaniu kludne aj 4 hodiny v kuse! nenavidim sa za to. Mam sto chuti s tym vsetkym uz prastit, neviem prestat zneuzivat jedlo to jedine mi ostalo. Mam sto chuti si zapalit ale ked si spomeniem ze som bola mesiac nepricetna z abstakov radsej si nezapalim.Mam 28 rokov problemy ziadne nemam, ale mam pocit ze nemat nejakej barly - strasne by som trpela. ale neviem preco? preco sa tak bojim zit bez barly? preco sa jej tak urputne drzim az mam pocit ze som taka naozaj ze to nie je ziadne posadnutie ani choroba ze len tak sa citim akoby som sa konecne nadychla cisteho vzduchu - vtedy ked sa prezeriem a potom vygrciam, alebo ked som mala v sebe uz dve piva a zapalila si cigaretu...preco mam teraz pocit ze strasne trpim ked od vsetkeho abstinujem? preco mam pocit ked jeden den drzim jedlo v sebe a neprejedam sa ze ma to stoji neuveritelne velku energiu? preco ked sa potom prezeremm mam pocit ze sa mi ulavilo? preco nemozem zit ako normalna zena? preco sa nedokazem dokopat do tej sprostej sauny na plavaren ked len raz za mesiac za odmenu? preco ma netesi ked si kupim pekny sveter? preco ma taketo veci vobec nezaujimaju a nevedia potesit? preco pre mna nema nic zmysel len aby som sa nejak utesila ? jedlom? drogami? preco tak strasne trpim? prosim pokial ma chcete niekto udupat alebo sa mi posmievat radsej nepiste naozaj budem vdacna len za uprimne a dobre myslene nazory rady postrehy
trpim sama so sebou
Aha jasne...takze antidepresíva to spôsobujú tiež. Nechcem večne užívať lieky, skúsim ako mi radis, len potrebujem niečo účinné a silné aby ma to ukludnilo lebo zatiaľ čo beriem ten fluoxetin je úplne že o ničom...skúsim si niečo také vyzobrat od lekára a užívať teda len keď je veľmi zle. Ono teraz je zle furt. Aj cvičím mám pravidelný režim cvičebný aj na mne vidno čo ma teší aj ma nakopne ale len tak na pol hodinku...príde prvé jedlo po Tom a som tam kde som bola. Aj meditujem sústredím sa na dychanie, chodím na prechádzky čítam knihy v práci nakoľko mám takú sedavu a o ničom prácu tá je tiež riziková v Tom prejedani u mňa ale nedokážem pracovať v kolektíve nezvládal kolektív ja nie som konfliktný typ ani nechcem zle nikomu ale ľudia sú všelijakí ja som dosť previtlivela a stačí niečo mala nezhoda a idem sa zblázniť nespím stále na to myslím a tak..takže robotu zmeniť nechcem lebo našla som miesto kde teda som konečne sama no až na to grcanie je to trošku horšie v Tom..
Antidepresiva su tiez drogy. Rozdiel oproti inym je iba v tom, ze su legalne a na predpis. Pri dlhodobom uzivani maju na mozog podobny efekt ako ine drogy. Prestat to brat ale odrazu by som ti moc neodporucal. Budes mat potom silne nutkanie najst za to inu nahradu. Drogy alebo prejedanie sa. Skus ist na to postupne. Davaj si tabletky menej casto. A po urcitom obdobi ich prestan brat uplne. Alebo len vtedy ked ti je velmi zle psychycky si daj tabletku. A potom sa snaz znovu co najdlhsie vydrzat bez tabletiek.
Raz za cas to mozno prezenies s jedlom alebo inou drogou. Neber to tragicky. Dolezity je dlhodoby trend. Ci sa ti dari dlhodobo znizovat mnozstvo drog(vratane prejedania sa), ktore do seba davas. Ak ano, tak sa z toho postupne dostanes a fungovanie mozgu sa vrati do normalu.
Este co ti moze pomoct, tak to je sport. Pri sporte sa dostavaju do tela povzbudzujuce latky, ktore zlepsuju naladu. Budes sa potom psychycky citit lepsie a nebudes mat potrebu si tak zlepsovat naladu jedlom a drogami.
@matthiola Ja som tiež psychiatrický pacient, ktorý nie je úplne za vodou. Vychádzam z vlastnej skúsenosti a úplne chápem Vaše problémy, že si neviete povedať nie pri prejedaní.
Ak chcete napíšte mi na mejl.
Bylinky nie sú až tak silné, treba opatrne testovať. A môže sa Vám stav aj zhoršiť ale pri opatrnom dávkovaní, by ste si to mali uvedomiť a prestať brať, ak Vám to nepomáha.
Ale či Vás bylinky vyliečia to Vám neviem zaručiť :(.
Jjoe
Ak by som tie byliny dostala ako sa to užíva? Nemôže mi to ešte zhoršiť ak náhodou nepomôže?
Ja už som ozaj rozmýšľala nad všeličím od hypnozy po vymýtanie diabla ale nič ma nepresvedcilobze by to na mňa mohlo fungovat. nemám k tomu takú dôveru . V centre pre hypnozy pracujú ľudia s cudnymi kurzmi malo ktorí z nich sú doktori...viera v boha na mňa zafungovala pri odvykani z drog však toľko krát zo mňa vyháňali diabla že už som mala byť jak novorodenec...snáď len to bola nesprávna organizácia.
Ten fluoxetin čo beriem mi aj tak moc nepomáha na tento problém a ani mi nejak nie je lepšie po psychickej stránke brala som tých antidepresív viac ale všetky z nich mali nepríjemné vedľajšie ucinky tento fluoxetin pre zmenu vôbec necítim...
Keď ma liečili zo závislosti na alkohole bola som síce dva týždne nadopovana že som aj vyzerala ako ozrata ale pomohlo mi to zvyknúť si byť bez chľastu. Teraz ked prosím doktorov aby mi dali podobnú liečbu nechcú ....možno mi ani nevedia pomôcť možno si prečítali že s bulimikmi je to ťažké a tak proste sa na mňa vykašľali. inak toto už nie je o mojej vôli. Prisahám. Toto je oveľa horšie a silnejšie az má núti veriť že to patrí k mojej osobnosti a keď to potlačam tak trpím.akoby som nedýchala. Ja vydržím veľa ale toto je nad moje sily viem že by som si to mala zakázať tak myslieť
Obávam sa, že aj keď vysadíte fluoxetín, nebude Vám lepšie ani po mesiaci, dvoch. Máte rozhádzané celé Vaše telo, psychiku, sebaovládanie. Skúsil by som bylinky, homeopatiu, čínsku tradičnú medicínu. Z byliniek napr. kudzu, magnóliu, šišiak bajkalský. Neviem, či Vám to zaberie. Ak nie ste silná osobnosť, tak sa bez určitej pomoci z toho nedostanete. Držím palce.
Ďakujem za prispevky, píšem z mobilu, tak sa ospravedlňujem za divnu diakritiku.
K prvému príspevku: to znamená že teda ani lieky čo užívam (fluoxetin) by som mala vysadiť aby sa mi mozog vyčistil? Znie to hrôzostrašné ale zároveň mi to pripadá veľmi logické a tuším tade aj cesta pôjde ale bude to strašne ťažké chcem veriť tomu že to zvladnem. Snívam o Tom.
K druhému príspevku áno máš pravdu človek by si mal stále dávať nejaké ciele. A budem to mať na pamäti. Pekný príspevok ďakujem.
odpoveď nepoznám, ale občas mám pocit, že život je obmedzený:
prosto ľudia čo žijú priveľmi rýchlo, akoby občas zomierajú mladí .. kdežto keď človek žije pekne pomaličky, kľudne to môže vydržať na celý život
ja osobne mám skúsenosť, že človek sa všetkého presýti .. a čím viac toho človek vyskúša, tým paradoxne menej toho zostáva ... až vlastne nezostáva nič nové akoby
veľmi sa mi páčil názor, tuším to bol tréner mike tysona (v podstate jedno od koho to pochádza ... ) nepamätám si presne: človek nezomiera preto, lebo nechce žiť, alebo chce zomrieť - človek zomiera preto, lebo už nemá prečo žiť
ja osobne mám silný pocit, že keď už nie je nič staré čo by nás bavilo, alebo naopak nič nové čo by sme mali radi .. rečou jednoduchšou: keď už nie je cesta .. tak už nie je cesta :D :D
neviem ako by som to povedal, opísal , ani čo je za tým ....
ale napr. možno z pohľadu iných ľudí: napr. alexander veľký, ak bol dobyvateľ, tak vlastne keď už bola ríša väčšia ako on, prosto prirodzene zomrel .. budha keď vyčerpal učenia a svetské, duchovné, tak zomrel
hovorí sa, že človek je v pohybe vtedy, ak sám sebe dáva stále výzvy ... inak povedané, niečo dosiahneme, znova si niečo stanoviť .. znovu dosiahneme, znovu stanoviť
inak povedané, smrť si po nás prirodzene "ide", len sa snažíme rozumovo pred ňou argumentovať, namiesto jej prijatia
je to niečo na štýl, chcem zomrieť, nedá sa ... chcem pokračovať, ale zomrieť musím, teda už nechcem zomrieť a utekám :D
graficky povedané, rovnováha .... ked je clovek hladny, vtedy ma motivaciu zhanat jedlo .. ked je clovek najedeny, vtedy sa nechce zhanat jedlo
takze inak povedane, namiesto logiky (pravda, jednotvarnost) je to nie paradox, ale opakovateľný paradox (hladný, najedený, hladný, najedený, hladný, najedený ... keď sa chcem najesť už mi nechutí, keď chcem byť hladný po chvíli sa chcem najesť ...
chceme zmysel života, nevieme nájsť nič .. v momente keď chceme bezvýznamnosť, zrazu všetko do seba zapadá
z pohľadu ľudských zvykov, je to úplne presný opak: je jedno čo si zvolíme, opak sa stane ... napríklad: chceme aby k nám ľudia boli milí a oni paradoxne sú k nám zlí ... v momente ked chceme byť k ľuďom zlí, ľudia sú k nám dobrí
(inak povedané, dopĺňa sa rovnováha: my zlí=oni dobrí, my dobrí=oni zlí)
okrem toho sa dejú veci aj cyklicky - vracia sa co dávame, cize znovu paradox - opak rovnováhy
___
po vsetkych tych hlúpostiach mozem povedat zo svojej najvacsej skusenosti 2 veci-
1. zivot na Zemi nema zmysel a urcite nie je dokonalý (čo je cieľom každého zmyslu)
2. Boh nie je len dobrý, ale ani len zlý - najlepsie slovo ktoré sa mi páčilo na vystihnutie, je svojský - je taký, aký on chce/je
to je vsetko .. na zaciatku nebolo nic, rovnake nic je teraz na konci :)
Zjednodusene sa da povedat, ze drogy vratane jedla ti zredukovali oblasti v mozgu, ktore su zodpovedne za dobru naladu. Cim menej do seba toho budes davat, tym sa ti skorej obnovi mozog do normalnej podoby. Budes sa citit dobre a nebudes si potrebovat zlepsovat naladu drogami alebo jedlom. Je to ale dlhodoby proces. Trva to aj vyse roka. Pocas tohto obdobia ti bude psychicky zle(depresie). Treba si uvedomit, ze je to ale len docasne zhorsenie a snazit sa to vydrzat.