Dobrý večer všetkým.
Prosím Vás o vaše názory. Pred nedávnom som si urobil vodičský preukaz. V autoškole ma učili, že mám brzdiť zo zaradenou rýchlosťou. Autoškoly to učia raz zo zaradenou a raz s neutrálnou - je to pre nich skôr trend. Ale zaujímalo by ma, ako je to správne. Keď pomaly vchádzam do dediny nie je lepšie dať neutrál a pomaly plachtit do dediny a potom zaradiť rýchlosť? Ževraj pri zaradenej rýchlosti je menšia spotreba. Ale podľa mňa sa tam viac namahaju brzdy, alebo motor ak brzdim len podradovanim. Ďakujem.
Neutrál vs. Zaradená rýchlosť
je to o zvyku, ani jedno nie je v podstate horsie od toho druheho, takze ako si zvyknes, tak bude
v podstate ti to tu uz napisali, na neutraly mas o nieco vyssiu spotrebu ale zase ta to aj menej brzdi. Ak potrebujes pribrzdit tak urcite s rychlostou. Ak vidis dedinu v dialke tak kludne si vyhod neutral. Ale vseobecne su to velmi male rozdiely.
Ono je to asi aj skor o zvyku. Ja som neutral, no viem, ze to nie je dobre. V zime ma potom clovek problem jazdit dolu kopcom, ci brzdit so zaradenou rychlostou. Tiez si rada vyradujem a plachtim, ale osobne ti radim skor tu druhu moznost, evidentne je to lepsie aj pre to auto, ako chlapci radia.
Ja som myslel plachtenie do dediny na neutrali bez brzdenia, však to auto spomalí samé a potom zaradiť rýchlosť.
Ďakujem za radu.
Jazdím na VW Polo benzín.
No ... skusim to trosku rozpisat .
Ak plachtis len tak smerom do dediny v neutrali tak namahas viac brzdy pri brzdeni a motor berie palivo na volnobeh .
Ak by si plachtil na rychlosti tak mas spotrebu nulovu a menej namahas brzdy pretoze brzdia motorom .
Vzhladom na opotrebovanie sucasti automobilu si myslim ze je ekonomickejsie dobrzdovat so zaradenou rychlostou a nasledne podradovat . Tu spojku pokial budes normalne pouzivat neznicis toho sa neboj ;)
Jedina vec na ktoru by som ta chcel upozornit nejqzdit v nizkych otackach . Neviem na akom aute jazdis ale rob to na kazdom . Proste nejazdi pod 1300-1500 otacok ani pri dobrzdovani . Tym ze by si jazdil v nizkych otackach viac opotrebovavas spojku ..