Neutrál vs. Zaradená rýchlosť

Príspevok v téme: Neutrál vs. Zaradená rýchlosť
Patrick_22

Dobrý večer všetkým.
Prosím Vás o vaše názory. Pred nedávnom som si urobil vodičský preukaz. V autoškole ma učili, že mám brzdiť zo zaradenou rýchlosťou. Autoškoly to učia raz zo zaradenou a raz s neutrálnou - je to pre nich skôr trend. Ale zaujímalo by ma, ako je to správne. Keď pomaly vchádzam do dediny nie je lepšie dať neutrál a pomaly plachtit do dediny a potom zaradiť rýchlosť? Ževraj pri zaradenej rýchlosti je menšia spotreba. Ale podľa mňa sa tam viac namahaju brzdy, alebo motor ak brzdim len podradovanim. Ďakujem.

0vecka

v podstate ti to tu uz napisali, na neutraly mas o nieco vyssiu spotrebu ale zase ta to aj menej brzdi. Ak potrebujes pribrzdit tak urcite s rychlostou. Ak vidis dedinu v dialke tak kludne si vyhod neutral. Ale vseobecne su to velmi male rozdiely.

Mrauka

Ono je to asi aj skor o zvyku. Ja som neutral, no viem, ze to nie je dobre. V zime ma potom clovek problem jazdit dolu kopcom, ci brzdit so zaradenou rychlostou. Tiez si rada vyradujem a plachtim, ale osobne ti radim skor tu druhu moznost, evidentne je to lepsie aj pre to auto, ako chlapci radia.

Patrick_22

Ja som myslel plachtenie do dediny na neutrali bez brzdenia, však to auto spomalí samé a potom zaradiť rýchlosť.
Ďakujem za radu.
Jazdím na VW Polo benzín.

SimPatrik

No ... skusim to trosku rozpisat .
Ak plachtis len tak smerom do dediny v neutrali tak namahas viac brzdy pri brzdeni a motor berie palivo na volnobeh .
Ak by si plachtil na rychlosti tak mas spotrebu nulovu a menej namahas brzdy pretoze brzdia motorom .
Vzhladom na opotrebovanie sucasti automobilu si myslim ze je ekonomickejsie dobrzdovat so zaradenou rychlostou a nasledne podradovat . Tu spojku pokial budes normalne pouzivat neznicis toho sa neboj ;)
Jedina vec na ktoru by som ta chcel upozornit nejqzdit v nizkych otackach . Neviem na akom aute jazdis ale rob to na kazdom . Proste nejazdi pod 1300-1500 otacok ani pri dobrzdovani . Tym ze by si jazdil v nizkych otackach viac opotrebovavas spojku ..