Vracajú sa mi spomienky, silná nostalgia

Príspevok v téme: Vracajú sa mi spomienky, silná nostalgia
NostalgicInPast

Prajem pekný večer všetkým diskutujúcim,

mám 18 rokov, a asi posledné 2-3 týždne pociťujem silnú nostalgiu, akýsi zvláštny návrat spomienok, vybavujú sa mi veci ako som napríklad ako malé dieťa chodila na rôzne výlety, vybavujú sa mi úplne čisté obrazy prírody, pamiatok, dokonca aj pocitov, ktoré som vtedy cítila. Nedávno sa mi vybavili intenzívne spomienky keď som pred 9 rokmi trávila prázdniny pri zosnulej prababke, kde som napríklad poberala jahody - vybavili sa mi z toho všetky detaily, dokonca aj do akej nádobky som tie jahody ukladala,...som z toho zmätená, ale zároveň mi to vôbec neprekáža, pretože je to aj akýsi ukludňujúci pocit, ...vybavujú sa mi len dobré spomienky, nie nič negatívne,...obvykle to príde akosi spontánne alebo napríklad sa mi to vybaví keď vidím v TV nejaký obraz prírody a pod...

Možno je to spojene aj s tým, že čochvíľa končím strednú školu a trochu ma desí budúcnosť, uvedomujem si, že to bezstarostne obdobie, detstvo a tá detská nevinnosť a radosť je akoby preč...len riešim školu, skúšky, povinnosti,...už nemám čas na seba, na svoje záujmy...aj keď som nemala vždy úplne dokonale detstvo a zažila som aj rôzne problémy v rodine, cítim akúsi zvláštny nutnosť vracať sa do detstva, pripomínať si tie zážitky...možno preto, že už je to preč...uvažovala som aj nad tým, že sa pôjdem pozrieť na miesto kde bývala moja prababka, ale už tam v jej byte bývajú neznámi ľudia....

Je to naozaj zvláštne, tie spomienky ma niekedy privádzajú aj ku plaču, ale nie k takému zúfalému, ale skôr sú to slzy šťastia, že niečo také som prežila a slzy smútku, že už je to všetko preč a už nikdy nebudem mať 9 a nebudem môcť okúsiť tu detskú radosť. Veľmi ma mrzí, že som svoje detstvo takpovediac premrhala, určite by som si to obdobie užila a precitila viac...

Uvedomujem si, že nemôžem žiť v minulosti, ale tá nostalgia ma stále prenasleduje.

Stretol sa niekto s niečím takýmto?

Ďakujem.

if

Mne sa to nestava takmer nikdy, iba velmi zriedkavo. Iba ked sa velmi nudim a nutim sa spominat na stare casy, ale to nerobim skoro nikdy. Vcera sa mi vynorila spomienka, ako som pred parlamentnymi volbami 1998 s kamaratkou prechadzala ulicou. Zastavili nas ludia, co rozdavali letaky, na letakoch sympaticky fesak, politik, stihly, presedively, fuziky... nepozmali sme ho a pytali sa nas, ci ho pozname a ci pojdeme volit a my, ze nemozme volit, lebo este nemame 18. A ten, co rozdaval letaky, nam kazal pozriet sa na druhu stranu ulice, ze tam toho politika uvidime... aj sme ho uvideli, on sa na nas usmial a zakyval nam, tak sme zakyvali aj my jemu a vzali sme si letaky. Mila spomienka. Za 20 rokov mi nevosla do hlavy tato spomienka ani raz. Len vcera zrazu. Ta spomienka bola silna, velmi silna. A to som sa ani nenudila a nenútila som sa spomínat´na stare casy a uz vobec nie na nieco, co bolo pred 20 rokmi. Ked som si vecer sadla k internetu, ze si precitam spravy, dozvedela som sa, ze ten politik vcera zomrel. Ale v case, ked sa mi vynorila ta silna spomienka nanho, som este nevedela, ze je mrtvy. Zvlastne, nechapem...

Jana Lukacova

NostalgicInPast:

To, čo prežívate je prirodzené, väčšinou keď príde zásadnejšia zmena do života, rekapitulujeme to, čo sme už prežili a kde sme sa posunuli..tešte sa z toho, smúťte, poučte sa a postavte sa čelom strachu z budúcnosti ;)

menoooo

NostalgicInPast

poznávate "Fyzicky zivot na Zemi"
v jeho čírej podobe: smrť
všetko čo ste mali pomaly zomiera a nakoniec zomrie úplne ... rovnako ako my ....

z mojej skusenosti tento zivot dokaze ist iba dopredu .. na to, aby sme isli dopredu, potrebujeme vlastne nieco zabit aby sme zjedli ....
to prosto tato vrstva tak funguje - ten cas sa uz nevrati ...

dolezite je podla mna ak mozem poradit, ze teraz ked to viete - resp. mam podobne skuesnosti .. ano je to pravda ze zivot je taky, ze "zajtrajškom umrie dnešok" ..

ten stav, v ktorom mozno ste je vlastne prirodzena smrt ludskeho tela, postupne vzdalovanie sa fyzickym formam, nechávanie odísť ...

doležite je, že ešte stale možte robiť zle :D ak Vam niekto povedal, že v zivote teba druhym ľudom pomahať - tak to su len rozprávky pre deti :D v zivote sa krmime tymi, ktorých zjeme, ham ham :) :)

z mojej skusenosti, podla mna ... to, ze ste prisli k tejto skusenosti je asi to druhe najviac co ste mohli dosiahnut ... zistili ste, ze vlastne tento svet nieje nic ine, len jama levova kde sa vsetko pari a zerie .. nic viac ani nic menej :)
dusa je zamknuta v tomto tele, na tejto "Zemi" .. je to jednoduche karmicke vazenie..volame to ale zivot ... aaa mozno je to jediny zivot, ktory existuje, ale pochybujem .. podla mna ak existuje zdroj ktory vytvara takyto pokazeny zivot, urcite ten zdroj vie vytvarat aj lepsie zivot ... som na to na 99,999% presvedceny

do tohto sveta nevnesiete spravodlivost, ale mozte prisposobit seba .. nieco na styl : ked sa pozriete na ludi okolo seba: vedia o tom? nie :D robia zle nevedomky, dokonca aj radi a naschvál .. dokonca aj Vám urcite :D :D lebo posobite doveryhodne a milo

skuste sa pozriet na svet triezvejsie: ked vonku su sami predatori, ktori sa Vas snazia zabit .. ale vy viete o co im ide : mozte ich jednoducho oklamat :D

ved ono to je lahke .. preco ludia tvoria take velke svorky? no pretoze nevieme zit samostatne ... vsetky zvierata v prirode ziju prirodzene v prirode .. iba clovek je tu ako znebaspadnuti, nemame ziadnu silu znalost vedomost nic, ako oholene prasiatka ... tak jedine co robime je ze sa grupujeme aa vlastne sme uz celkom dost planéty aj zabrali hh

neverte, overte ....neoverujte, robte co chcete ^^ uvidite ze aj tak nemozte robit co chcete :D mozme robit len, to co mozme .. to nas ludia podla mna najviac hneva - dostali sme rozum, ale nemozme nim ovladat svet .. inak povedane, mozme poznávat, ale nemozme menit

podla mna cely koncept tohto Zivota je ho len prezit, maximálne poznať.

ked teraz koncite skolu, berte to ako skvele pokracovanie zivota, resp. dalsi zivot (vsak lebo stary Vam umrel)
nemozme vratit stare, ale mozme vytvorit nove

kauzlne sa to vysvetluje a chape ooovela jednoduchsie: clovek nie je tvorcom zivota - preto ho nevie vytvarat . zatial co poznam ludia tak kazdy sa tu len tak objavil, zrazu bez pripravy hop do vody .. keby sme vedeli vytvarat zivot, tak by 99,99999% populácie neboli problémy ale riešenia :D :D :D

ono podla mna, ked clovek zije pomaly, tak kludne az oovela neskor ma pocit, ze uz prezil vsetko ... avsak v coraz rychlejsej dobe vlastne prezijeme zivot rychlejsie : detstvo, skola, praca, deti, staroba .... ked to niekto stihne do 70tky, niekto aj do 25 :D ale stale zijeme

najdite si nieco nove, budte aktivni, komunikujte . ale nie zmyslnuplna komunikacia, ale bezna :D "hm ach jaj to je nudaaaaaaaaa" :D to je normalna komunikacia - prejavovanie pocitov, nie myslienok

simiona

Aj ja si často spomínam, ako bolo vtedy úžasne. To majú viacerí ľudia, myslím, že odtiaľ je výraz
Staré zlaté časy.

Angelika3

Je to normálne, rozumiem ti. Chýba ti hlavne ten detský pocit, svetlý, ešte nezaťažený povinnosťami a spoločnosťou.
Myslím si, že to je úlohou každého z nás aj v dospelosti, nájsť opäť sám seba. Inak trpíme.

Palo 9

Nič sa nedá robiť, čas je rýchly. Takto o 10 rokov si budeš spomínať na to, ako si v 18 písala sem na forum, ako si premýšlala nad maturitami, ako si trávila čas s kamaratmi atd, a tiež ti to s odstupom času príde, ako veľmi príjemné obdobie života. A o dalších 10 rokov to isté a tak dalej...