Dobrý deň,
som v maturitnom ročníku, v odbore zubný asistent.
Poviete si, o, aké pekné zamestanie. Myslela som si to aj ja. Ale keďže tento rok maturujem a nemôžem si dovoliť byť len tak doma, začala som si hľadať prácu. A tu nastal ten problém, bola som už aj na viacerých pohovoroch v odbore a všade mi povedali - 500eur, viac nie. Ako si mám z toho zaplatiť nejaký prenájom, stravu, oblečenie a všetko za takú sumu ? Poviete mi ? Chcela som ísť na vysokú školu popri, aby som sa mala lepšie (externe), ale tu bol potom problém, že ma lekári nechceli kvôli dovolenke ktorú by som čerpala. A samozrejme aj tá škola dosť stála čo by som si z toho platu mohla dovoliť.
Tak som začala hľadať prácu na internete, aspoň na sezónu, na nejaký čas. Našla som. Ponuky od 1000eur v čistom.
A teraz sa pýtam, na čo mám chodiť vlastne ešte do tej školy a skončiť ju keď tu budem trieť biedu ? Nikdy som to tak nevnímala,lebo priateľ zarába nadpriemer, aj keď má jednu pôžičku na auto, ale zas zle sa nemá. Mamina pracuje a tiež celkom slušne, aj keď sme to mali doma kadejako, nikdy nám mama ako deťom nedala pocítiť že otec nepracuje. Proste teraz dostávam úplné depky a nechuť sa učiť, dokončiť školu, lebo nemám motiváciu. Poraďte mi . Čo robiť? Ako sa motivovať ? Najradšej by som sa už teraz zbalila a šla preč. Aj keď priateľ ma odhovára od toho, že zarobím si aj tu. Ale proste ja si neviem predstaviť žiť z takej výplaty. Jazyk viem, to by nebol pre mňa problém. Prepáčte mi, že to je také dlhé,ale doma sa o tom porozprávať nedá, lebo hovoria že iba vymýšľam a potom nič z toho (bolo pár lekárov čo povedali áno,áno a potom si našli takú čo robí za 500eur a ja si myslím, že keď som to 4 roky študovala, tak tých 500eur je málo). Ďakujem Vám.
Prebudenie do reality ?
Bezpodmienecne skolu dokonci a zmaturuj a potom si rob, co chces. Chces ist do Anglicka? Prosim, co ti brani. Ale vydrz uz ten mesiac do tej maturity, lebo keby si odisla hned, tak ty ani nevies, ako velmi by si ublizila rodicom. Chcu mat dceru s maturitou, robili, drali sa, len aby ty si mala maturu a ty sa mesiac pred maturou vyflaknes na skolu? Je jedno, ci budes v tom Anglicku opatrovat decko alebo utierat rite starym babkam alebo pucovat hotelove hajzle. Chapem, ze su pre teba peniaze dolezite, ale nechces snad, aby z teba rodicia dostali infarkt, ze vsetko urobili, aby len decko zmaturovalo a ono sa vysralo na skolu mesiac pred... kukni na celu vec z ich pohladu. Ja ti radim: zmaturuj a potom si chod, kam chces.
ahojte neprebudena4
ked sa ja pozriem spatne na skoly, hlavna ta vysoka bola uplne naprd v zmysle naco mi to je.
ked sa vsak pozriem na pracovnu situaciu na slovensku, ta je samozrejme uplne katastrofalna
inak povedane, je to vlastne cely system, cela kultura naroda, ze sa tu takto zije. je to z historického hladiska.
takze hladat "liberarny" system tu na slovensku je kusok ignorovanie ako to tu skutocne je (pouziva sa tu najviac proforma - vyzera to ako pes, tvari sa to ako pes, stekat to ako pes - ale nie je to pes - prosto je to naopak ako to vyzera) .. je to len sila zvyku, iba zvyk ... ja osobne som napr. pracoval vo firmách na ktore ludia aj nadavali, ale mne tam bolo vtedy super ... preco? lebo som tam vniesol samého seba .. napríklad nemam rad nadavanie na pracu, mam rad ked sa praca dari a darila sa nam .. ale ked som povolil tak znovu tie zvyky vacsiny prevalcuju mensinu
ked sa vsak spatne pozriem na veci este lepsie, vidim ze zivot je viac o volbe vztahov k niecomu, resp. tie pomery - napríklad sama si zadefinujte, k tomu chcete mat ake vztahy
(napríklad tym ze budete viac zarabat, sa zmenia aj ine veci .. rovnako ak by ste chceli podnikat / posobit v zahranici, tiez sa tym zmenia ine veci .... cize, podla mna je viac dolezite mat jasno, co preco robim :_)
napríklad aj ta praca za tych 500e co spomínate, moze byt z pohladu penazneho zarobku nic moc (stred) .. avsak ak je to Vasa prva praca tak podla mna viac nez super - pretoze spoznate pracu, doktorov, ako praca funguje, ako funguju zákazníci. inak povedane, vacsiu hodnotu budu mat pracovne skusenosti a taku strednu financie.
v zivote je fajn si vybrat co mame radi :_)
mne osobne sa to napr. najlepsie vybera ked je klud .. a chcel by som napríklad, ja neviem byt viacej cez leto vonku.
sama si mozte zadefinovat priority :) a odporucam jednoduchost, to je najlepsie
(v dnesnej hektickej dobe, sa vsak ta jednoduchost a radost prerastla do nenavisti - clovek co sa tesil za zubara je zrazu znechuteny ze sa moze zubarom stat... ale pritom na zaciatku sa mu to pacilo :)
fakt, v zivote je lepsie spravit cez den 1 vec, ktoru clovek ma rad :) ma to vacsiu hodnotu ako 4 co radi nemame .... to vzdy len vyzera, ze ked spravime nieco co nemame radi ze sa veci zlepsia - nezlepsia, pretoze zvyk pretrval a situacia sa bude opakovat
podla mna je toto dobra prax: robte, co Vasi bavi, pri com sa citite dobre .. a toto opakujte : ) napr. ak chcete ist studovat externe, skuste sa viac zamerat na ucenie ako na skoncenie ...
ono kazdy jeden (clovek) chce v zivote nieco ine, ale zaroven niektore veci mozno chceme podobne :) vzdy je dolezite vediet co chceme, aj preco chceme.
_hm, ked som si precital príspevok od Vas, mozno:
chcete odist od rodiny (nechcete ist za peniazmi, chcete len odist od rodiny .. ak Vas nebavila skola kvôli zubarceniu ale kvôli peniazom, ten pocit nedostatku penazi vznikol niekedy predtým a len ste to videli ... nie je to Vase posobenie, rovnako Vase posobenie to nezmeni (preto sa neviete rozhodnut .. niekto chce zit inak a vy sa snazite nutit zit inak)
generacny nesulad , ale tak to je asi klasicke v pestrých krajinach .. napr. ak pochádzate z jednoduchsej rodiny, tak prosto kariera je priorita mimo mysu (ci i netusim) ... lebo maju ine priority, napríklad sa mat radi :)
(ked som si to precital este raz, skuste podla mna zistit, preco ste ina oproti svojej rodine .. ktore zdroje Vas vedu inam - budu Vas pokracovat vo vedeni inam)
ale tak naspäť k riešeniu - riešenie je podľa mňa skôr jednoduchšie, je to akési stanovenie, čo má človek rád a čo človek rád nemá .. ja osobne si viem kľudne predstaviť rodinu kde sú ľudia aj rôzny, ale jednoznačný, hrá to dokopy .. napríklad ak chcete sama platiť nájom, pohovorte si s rodičmi že prosto chcete, rovnako s priateľom .. oni zrejme budu mat vlastny nazor, vy tiez, staci to len skombinovat .. kludne nakonci Vam este rodicia mozu pomoct pohladat a Vas podporovat v lepsie platenej praci
(pozor, sny z nenavisti su nebezpecne tym ze sa plnia rovnako ako tie z radosti .. ale lutujeme ze sa stali :D )
podla mna clovek by sa v zivote nemal nikdy privelmi snazit - nechajte to pozvolna :) mozno co sa tyka profesie, z mojej skusenosti je to zvacsa o odbornosti : ked niekto robi zubara 3 roky a fest ho to bavi, to ma uplne iny plat podmienky klientelu atd, ako niekto kto sa len vlaci 5 rokov.
mozte zarabat viac, ale budete tomu musiet viac obetovat, mozte ist na skolu, ale znovu tomu budete musiet viac obetovat .. ja osobne si ale myslim, ze dolezite je nebrat obetu tak nasilu, ale z radosti.
napríklad ked clovek uz musi ist do prace, tak chce sa to chvilku zmenit a zrazu ta praca zacne cloveka aj bavit .. a ked nie, pridu ine prilezitosti
prosto treba byt kazdu sekundu stastny podla mna, aj ked sa veci menia ..
ono zvycajne ked nieco nefunguje, je ze to robime z nenavisti nasilu .. ked nieco robime z radosti, veci prichadzaju prijemne postupne
ja osobne ked som chcel odist pred statnicami tak rovnako bola situacia nanic - titul zbytocny roky premrhane .. ale tak som si vypil, a povedal som si, par dni, to uz nejako doklepem .. a uspesne som doklepal ^^
takze odporucam pokracovat, ale skuste si vsimnut co mate rada, v zmysle "toto sa mi paci, toto sa mi paci, toto sa mi paci", zivot ... a este je fajn, sa divat na zivot aj z casovej perspektívy - napr. asi ten MUDr. titul je platny zrejme na uzemiach SK/CZ ? cize podla mna ak chcete byt doktorka, tak urcite ist studovat ! :) treba poznat co ma clovek rad, podla toho vie najst ludi/veci, ktori maju radi podobné
skuste si napisat na papier co mate radi a preco to mate radi ... to čo to "stojí", čo treba obetovať, kvôli tomu to nikto nerobí .. najskôr je dôležitý zisk, potom čo tomu treba dať .. napr. aj ta škola ludi co poznam a studovali medic. , tak oni prirodzene rano sa zobudili, pomotkali sa, citali si, ucili sa .. poobede to iste .. vecer len trosicku ... ako bolo to vela ucenia, ale brali to ako nieco, co maju radi : )
zivot treba brat s humorom :) dari sa síce podobne : )
ale ako vravim, treba sa porozpravat s rodinou - ze by ste chceli zarabat 700+, zeby ste chceli ist externe na skolu :) oni mozno povedia,sice nevieme ako, ale budeme ta podporovat :)
tomu sa vravi viera a z mojich skusenosti viera funguje tam, kde rozum nie :) viera je vacsinou to, co udrzuje vztahy - z casoveho hladiska sa mnoho veci "kazi", ale z casoveho hladiska sa mnoho veci aj "samo opravuje"
vela stastia :)
A na čo sa chceš prebúdzať do reality? Napíš nejakú knihu: cítim v kostiach tú srieň, hmla a len samá hmla mi zahmlieva moje hmlovky a tak dalej...
Kafe, pre vysvetlenie: boli to lekári, ktorí buď:
a) tento rok končia doktoranské štúdium
b) otvárajú nové kliniky. Preto sestričky nepotrebujú hneď :)
A čo sa týka toho, študovala by som externe len ak by som ostala na Slovensku, keďže na takú školu sa nedá chodiť len na skúšky ale aj na prax a povinná účasť v školských zariadeniach na preventívnych programoch, čo by nebolo možné pri práci v zahraničí.
si nejak protirečíš. Najprv potrebuješ motiváciu, lebo sa chceš zbaliť a odísť (dva mesiace pred maturami odchádza naozaj len retard zo školy, takže kľudne prejav svoje hlboké JA a ukáž sa, čo v tebe je) a potom chceš študovať externe? To sa dá bez ukončenej SŠ?
Tiež sa mi nezdá, že ti lekár prisľúbi robotu, ked proste nemáš skončenú školu - lekár potrebuje sestričku v amb. HNEĎ a nie na ňu čakať xy mesiacov, kým vôbec zmaturuje (ak zmaturuje). Neulietavaš tak trošku na svojej fantázii?
Prečo by ma mal živiť on ? Veď ja mám tiež dve ruky, dve nohy, som zdravá, nemám žiadny hendikep, aby som musela byť doma, prípadne kávičkovať s kamarátkami. :D a navyše ja chcem študovať, ale externe, aby som nebola na nikom závislá a aby som bola samostatná. Tak nechápem vôbec vášmu komentáru. To je môj priateľ a nie bankomat, ani živiteľ, aby sa o mňa staral a dotoval ma :)
Máš priateľa, ktorý slušne zarába, tak čo tu vyplakávaš ? Aj tak ťa bude živiť on a ty si budeš kávičkovať s kamarátkami po meste po prednáškach...