Pekný neskorý večer vám prajem... prosím vás, už nejakú dobu mám problém, že sa mi striedajú dobré dni a potom hrozné a neviem či vyhľadať pomoc a ak áno, tak koho... viem, že to začína ísť priďaleko, prešiel som si už aj sebapoškodozvaním a bol som v tom, že je to za mnou ale vracia sa to znova. Ja viem, že to nie je dobré ale mám pocit, akoby to bola jediná možnosť ako sa zbaviť psychickej bolesti.
S rodinou tieto veci riešiť nechcem a kamaráta ktorý by ma pochopil asi tiež nie... a teda neviem čo robiť... mám pocit, že sa len niekomu potrebujem vyrozprávať a počuť jeho názor, niekoho kto mi povie úprimne a bez servítky čo si myslí, potrebujem sa asi prebrať.
A nerobí to s mojou hlavou puberta, mám 23 rokov
Zachádza to priďaleko
sry este mi napadlo:
"Niekedy mávam pocit, že sa celý vesmír obrátil proti mne a ja chcem proti tomu ísť."
skuste chvilku spomalit a snazit sa pochopit, co sa zivot snazi povedat, ukazat ... ked ho chvilku budete pocuvat, mozte vnimat, ze chce len aby ste boli stastny .. sme to vlastne my, nasa mysel, resp. nenavist ktora popiera nasu radost ...
sme to my samy, ktore popierame svoju radost .. ked budeme popierat, co mame radi .. to je vlastne popieranie zivota ako takého :)
je to prijatie :) prijať zivot.. prijať seba .. :)
Wendigo
život nemá zmysel :_) ak by život mal zmysel, znamenalo by to, že život je pokazený a treba ho opraviť
v živote je podľa mňa fajn vnímať jeho dynamiku : život je niekedy hladný, niekedy je prejedený, niekedy sa chce zabávať, niekedy pracovať, niekedy zimno niekedy slnečno
je to snaha mysle ovládať život - aaaa ked by sme sa pozreli na "seba": myseľ chce v skutočnosti vísť z ľudského tela a ovládať svet ... resp. chce svet zničiť.
ked sa ale pozrieme lepsie, co sa deje? : mysel vytvara hnev, hnev posobi na telo, telo posobi na mysel, mysel vytvara hnev, telo vytvara hnev, do vonkajsieho sveta sa dostava hnev atd ..
ked je clovek v klude, veci sa dejú okolo ...toto je základný stav žitia: je to kľud, je to "smrť" .. sme život, ale fyzický život sa deje okolo :)
v tomto krásnom "stave" môžeme vnímať, ako sa fyzický svet mení: nádych, výdych, nádych, výdych, ráno, večer, ráno, večer. narodenie, smrť, narodenie, smrť
môžeme vidieť naše telo, ako žije: chce vodu, nechce vodu, chce vodu, nechce vodu
môžeme vnímať, ako sa život deje bez nás :)
tento krásny stav, keď človek vidí život :) je síce smutný aj veselý, ale prináša pokoj, resp. prináša nadhľad
ak život beží dopredu, ale my nevieme kam všetci idú, ale vieme že ísť nechceme - môže to znamenať že sa nechceme pretekať tým smerom, resp. že vôbec nechceme ísť daným smerom :)
toto je podľa mňa jedno z najkrajších chvíľ v živote, keď človek zastane a zrazu sa pozrie na seba a vidí seba .. ako to "ja", niečo vidí.
podľa mňa je to krásne :D
to je ako s hádaním: ten, čo 100x zopakuje to isté s úsmevom je glupak :D glupak ktory vnima a rozumie /prijima život :) prečo?
lebo život tu na Zemi je ako kino, kde sedíme všetcia a pozeráme film, ale v takom kine, kde si každý môže pustiť film ktorý chce.
normálne sa snažíme prepnúť na iný život tak, že vstaneme a kričíme na plátno aby sa zmenilo .. čím viac ľudí, tým lepšie :)
ale život sa premietal stále, netrebalo vstávať zo sedačiek, stačilo si predstavovať iný život.
( ... prečo tak nerobíme? lebo tato vrstva je vrstva kde vidno život len vo formách .. vidno slnko, hviezdy, ľudí, zvieratá, zem, stavby ... ale nikde nevidíme život ... pretože ho nikde nevidíme, myseľ nám vraví že život neexistuje .. že existujú len formy života .... a tieto formy života sa snažíme presvedčiť že život neexistuje ...)
(trepem ^^
vysvetlim: ak v skutocnosti nic nechceme: neznamena to vlastne ze odmietame zivot, ze tu vôbec nechceme byt? podla mna ano .. ked tu clovek nechce byt, tak je to ako vystupit z autobusu a nechat ho ist dopredu ...
podla mna zivot nema zmysel .. zivot je skor akoby narodenie jedinca, voľby a smrť .... dookola .. ak zivot je narodeni a smrt .. ta volba su formy : ) napr. niekto rad hra hokej .. niekto rad napr. sedi ... niekto rad ja neviem lieta :) je to samostatnost, ta laskavost kazdeho, co vytvara zivot
tak nepekne povedane: tešiť sa z vlastnej produkcie je základ večnej lásky: pretože keď sa človek teší z toho, čo vytvára, zároveň si človek uvedomuje, čo rád vyrába :) skvelé je, že keď človek niečo opakuje, veci začnú dávať zmysel ... podľa mňa je to krásne :)
napr. aj vy možno mnoho vecí nenávidíte, ale určite existuje pár vecí, ktoré máte rád .. niektoré veci "vyrába" niekto iný (napr. ked si kupujeme zmrzlinu) .. a niektoré veci viete vyrábať (napr. možno rád vyrábate zmrzlinu).
keď sa pozrieme napríklad na obchody: ktoré obchody majú "najviac zákazníkov" ? 2 typy: tie čo ukazujú že sú najväčší frajeri a tie, ktorých zamestnanci radi vyrábajú čo robia :)
hlavná nevýhoda z mojej skusenosti toho prvého je "zavislost", ze ked clovek nieco nenavidi, tak casom sa vytrati zmysel a je to len prazdne predbiehanie sa...
kdezto ked clovek rad vyraba co vyraba - robime to vlastne kvôli súladu ... napríklad ja veľmi rád spájam veci, rád veci spájam v súvislostiach :)
niečo ako keď sa pozriem na zdravie forum a vidim ľudi, ktori bojujú proti "mysli" ... mam to rad, paci sa mi ta bojovnost tych ludi ..
lebo su to vzdy zli a silni ludia, ktori bojuju proti sebe samim ... mysel chce ist vpred: NIE, BUDEME SEDIET ... ok ... tak sedime ... NIE POJDEME DOPREDU .. oki tak ideme dopredu .. . NIE IDEME NASPAT ...
je velmi pekne vidiet, ked mysel nie je osocena, ze nevieme ze mysel nieco vytvara .... toto je podľa mňa krasne zistenie
ked duša prestane tlačiť na myseľ a nechame zivot plynut, krasne vnímame, ako sa život deje, a myseľ je ako mikrofón . môžeme k nemu prísť a popriať veľa radosti, lásky, pohody :)
tato skusenost, ze mozeme participovat na zivote, vytvarať .... je velky trend vo svete otrocit sa navzájom: vdaka skusenosti so zivotom vlastne mozme zistit, ze mozme si vytvorit vsetko co staci zivotu - jedenie, byvanie :)
ten pocit, ze nas telo je to telo, ktore mozme mat radi .. ktore vie tancovat, spievat piesne, stavat mosty, stavat budovy, krmit zvierence, pomahat rodinke, vyrabat zmrzlinu, atd ... ta tvorba zivota a klud zivota su z mojich skusenosti zakladne esencie zivota ...
velmi sa mi pacilo prirovnanie, ze pes vie zit lepsie ako clovek ... preco? pretoze pes nerozmysla nad zivotom ale zije ho .. je hladny papa je najdeny kaka, hneva sa brese tesi sa brese ..
inak povedane, vsetky podnety, ktory pes vnimat od Zivota, pes prejavuje. ...
ako ked clovek citi 20x zeby to nemal robit a spravi to... a zrazu chrrrst naspat :D ...
inak povedane, nemozeme bojovat proti Bohu, pretoze nemozeme bojovat proti zivotu, pretoze nemozeme bojovat proti sebe.
inak povedane, nemozeme vytvorit nieco, co by mu uskodilo / pomohlo
tato nezavislost, sloboda od zivota, je vlastne dar zivota .. dar zit a vytvarat zivot ... inak povedane: ak som orol, urcite by ma tesilo poletovat, oddychovat ... keby som delfin,urcite by ma tesilo plavat a slnit sa .. keby som talent na klavir urcite by ma bavili klavire, keby som talent na tanec urcite by ma bavilo tancovanie :)
inak povedane, kazda forma zivota je v prvom rada sebou samim :) ked je orol rad orlom, to je spokojnost .. ked je slimak rad slimakom, to je spokojnosť .. ked je astronat rad astronautom, to je spokojnosť :)
vlastne ake volby mame, ked sa narodime a mame talent byt automechanikom? .... ziadne ... rovnako ako nemame ziadnu volbu o tom, ci sme sa chceli narodit alebo nie :) .... zivot je ten autobus vyssie spominany, ktory sa "deje na fyzickej vrstve"
zivot je batoh plny moznosti ..
ta spiritualita je vnimanie/videnie toho, ako zivot ziari ... toho, ako si vyberame, toho, ako sa rozhodnutia "zhmotnuju" .ako baterka s obrazkom .... mozeme s baterkou svietit ako chceme .. rovnako sa mozme pozriet do ziarovky a vybrat si, co ma baterka svietit
je to snaha ovladat zivot, pochopit zivot, preto sa "oddelujeme" od fyzickej vrstvy .. preto mozno nechcete participovat ... lebo chcete aby to malo zmysel.
ale to zivot nema, resp. ma mnoho moznosti .. je to ako s Bohom: ked ho clovek nasleduje, zrazu nie je ziaden nazor, ziadna buducnost, ziadna minulost ... je len ticho v hlave a clovek vnima vsetko co sa deje okolo .. Boh robi zivot a my mozme robit len mozme robit, nasu rolu ..
ta dynamika (zivot), je celkom prijemna :) nie je lepsia od kludu, je len ina :)
skuste sa pozriet okolo seba, co vsetko sa deje .. zle, ale aj dobre .. co vsetko je mozne tu v tomto "svete" .. niekto papa hamburger, niekto skace, niekto spi, niekto daco robi, medved lovi ryby, medved lezi, medved bezi ... mozem zjest nieco, mozem pit nieco ...
akoby existovala nejaka "vyssia sila", nejaka energia, ktora vytvara zivot .... vie vytvorit aj to, vie vytvorit aj to .. napr. ak sa dneska zobudíme: kto vytvoril tento den? kde to je .. co to je ... kde je zdroj, co je zdroj celej tejto pritomnosti.
to je tiez jedna z moznosti zivota, poznat Ho :_)
najskôr vnimame formy ... potom vnimame, ze v nich nieco zije ... potom vnimame, ze tie formy su vlastne uplne take iste . uplne tak isto sa sprava strom ako prasiatko ... a hned potom mozme vnimat to, co vytvara tieto formy, k comu to je pripnute, resp. tieto svetielka .. z kade pochadza vsetko svetlo ...
je to akoby pohlad na Zem z vesmíru - zrazu vnimame, ze vsetci sme tu "uvazneni" .. a hrat sa ze niekto moze znicit niekoho ... to dlhodobo nefunguje .. je to ako 1 miestnost: ked nakakame, tak tu bude nakakane .. ked vysadime psenicu tak tu bude rast psenica .. ked zalejeme vsetko vodou, tak bude vsade voda.
zivot sa lahsie chape bez mysle .. pretoze mysel vie len vymyslat, prekryvat svet tu na Zemi.
velmi pekny je na to ta veta, ze ten kto tvrdi ze miluje boha tak klame .. preco? pretoze tvrdi ze miluje to, co nevidi a co vidi nenavidi .. tvrdi ze miluje to co nepocuje ale nenavidi co pocuje ...
je to akoby spatna vazba, resp. usmernenie k navratu: ked sa chceme vratit k Bohu, ale Boh chce aby sme sa vratili na Zem ...
velmi pekne tuto skusenost mozme vnimat, ked sa rozbehneme robit zle .. ked sa vsetko pokazi, tak nam je to luto ... a vsetko nam pride luto a chceme pokoj ... ten pokoj pride, ale potom pride aj urcite "postavenie", kedy citime ze zrazu mame energiu pokracovat :)
ked som sa snazil spatne opisat, aky Boh je (neviem raz mi to napadlo ako by som to opisal, resp. definoval) .... laskavy je taky prvy napad ... ale svojsky je este lepsie podla mna :) ... akoby nam chcel zivot nieco ukazat :) tu pestrost akoby .. zial aj tie nie pekne veci ... zivot je dar volby ...
ak ste nahodou citali az sem, mozte to skusit: robte to, co mate radi .. ked to nemate radi, robte ine co mate radi :) je fajn robit to,co mame radi .. je to jednoduchy sposob zivota, ktory je laskavy :)
byt laskavy k sebe samému ma prijemny efekt, ze tento efekt uvidíme automaticky sa prejavovat okolo nas... ked prestaneme nutit druhych nieco robit, ale sami robit co nas bavi - nielen ze nas to oslobodi, ale umozni to slobodu aj ostatnym .. ta laska k nam sa prejavi v nas, aj v iných.
bez externého zasahu :)
aj napr. tento clanok, jeho uloha je len utisit mysel, ako ked niekto rozprava pribeh, a vsetci ticho pocuvaju .. je to to prijemne slov, ten prijemny pribeh,ta prijmna hudba, prijemna vona ... co ukludni cloveka .. a ten klud v nas sa prejavi :)
zivot nema zmysel - netreba sa ho snazit opravit, znicit ..
Boh sam o sebe je, aky je :)
ako velka rieka - mozme plavat proti nej, vlavo, vpravo .. ale v podstate vsetky rieky koncia v mori .. kde je klud :) ... je jedno ci ta rieka prameni v tom, ci onom pohori .. kazda rieka ma svoj prud .. a nakoniec vsetky koncia v mori :)
ako zivoty vsetkych foriem - od zivota stromu, cloveka .. kazdy zivot je jedinecny zivot z pohladu jednotlivca :)
z pohladu nadhladu ked sa kazdy jednotlivec sprava laskavo k sebe, sprava sa laskavo aj k okoliu .. a to vlastne vytvara prijemny ekosystem tu na Zemi
koniec pribehu ^^ pekny den zatiaľ :)
Ahoj mas hranicnu poruchu osobnosti.. neda sa to vyliecit
Vyhľadaj si bipolárnu poruchu a porovnaj si to s tým, čo sa ti deje.
Áno, je to tak... proste minulé dni som mal naozaj super a bol som šťastný a potom stále prídu tie depresívne dni a je to ako na striedačku.
Napr. týždeň mi je naozaj super a potom mesiac som len uzavretý do seba, podráždený a mám tieto stavy.
Rád by som popísal čo sa stalo, ale ono je to akoby striedanie nálad, v jednom momente sa z niečoho teším a v ďalšom už nie.
Stačí mi napr. že idem s niekým von a som šťastný a v pohode, prídem domov a prepadnú ma tieto stavy. Niekedy mávam pocit, že sa celý vesmír obrátil proti mne a ja chcem proti tomu ísť.
Ako to myslíš, že máš dobré aj zlé dni ?
Myslíš to tak, že niekoľko dní sa máš úplne dobre a potom zas veľmi depresívne a vždy sa ti to strieda ? Alebo ako ?
Nejak nechápem .. striedajú dobré dni a hrozné dni ? Em ono to tak v živote chodí. Alebo myslíš že máš depresiu ? Ak áno otázka znie z čoho pramení.
Ak ťa smiem poprosiť trocha konkrétnejšie popíš svoj problém ..