Pes s PP alebo bez

Príspevok v téme: Pes s PP alebo bez
O_Reilly

Pekný večer (deň) prajem, mám na Vás otázku aj keď nesúvisí konkrétne so zdravím zvieraťa ale iná kategória tu na to nie je.
Takže... chcem si domov priniesť psa môjho vysneného plemena (nemecká doga) a chcem sa Vás opýtať na názor, či má zmysel priplácať za psíka s PP ak ho nechcem brať na žiadne výstavy ani súťaže ale ho len mať doma ako spoločníka, chodiť na prechádzky, výlety, chodievať do parku... proste ako normálneho psa.
Rozdiel v cene je cca 500€ +/- medzi psíkom s PP a bez.
Aký na to máte názor?

Vopred ďakujem za odpovede

Rony4152

Určite psíka s PP, bez papierov ne je mozne hovorit o cistokrvnom psikovi a ked chcete mat zdravého clena rodiny, ktorý sa narodil planovane, po rodicoch s papiermi, chovatelia su seriozni a na psikoch nesetria, treba si vybrat urcite CHS. Ani ja nechodim s mojimi na vystavy, su vykastrovani a maju PP. Mnozitelov je dost, netreba to podporovat.

Mrauka

Iva prosim ta bud ticho, nic nevies.
Tych psikov ponukli zadarmo, lebo sa to stalo ano mimo plan a stalo sa to raz.
Prave majitelia s PP sa spravaju ako vyssia kasta a chodia s tym po sutaziach kvoli peniazom.

Iva27

"stalo sa mimo plán" je typická odpoveď množitelov, to už som tiež počula. keď mám suku a psa, nikdy sa to nestane mimo plán! pretože buď mám dosť rozumu a jedného z dvojice mám vykastrovaného keď ich neplánujem množiť, alebo sa stávajú takéto prípady údajne "mimo plán". nehovorím zabiť celý vrh ale ide o to, že keby nebol dopyt po takýchto lacných psoch, nie je ani ponuka a títo hajzli množitelia by zanikli. Treba sa na to pozerať z dlhodobého hladiska a celkovo, nie že vyberiem si jedného psíka a dám mu krásny domov. Na to čo je za tým pozerá len málo ludí - pretože každý pozerá na prachy.

Mrauka

Svet nie je iba ciernobiely.

Ja mam psa bez PP, ale po cistokrvnych rodicoch. Nemal papiere, lebo sa to stalo mimo plan. Ten pes nikdy nemal ziadne geneticke mutacie a sprostosti, akymi sa tu strasi. Na poli profesionalnej kynologie vroznych oblastiach vynikal aj nad psami s PP.
Som rada, ze ho mam a co mali vtedy radsej zlikvidovat cely vrh a vsetky pozabijat?

O_Reilly

Ďakujem za odpovede a áno, takého útulkového parťáka už máme doma :) v lete to už bude 8 rokov čo ho máme a vždy sa rád so psami hral a pri doge som študoval, že dobré znáša menšie zvieratá. A ďalšou vecou je, že som vždy túžil po veľkom plemene ale kým som bol dieťa sám som si uvedomoval, že by som to nemusel zvládnuť... teraz v dospelosti sa toho však nebojím. Zvieratá sa stali súčasťou môjho života.
A tie dedičné vady znejú ako dostatočný dôvod zrejme radšej investovať... ako hovoríte, pri takomto veľkom plemene by mohol byť aj menší náznak agresivity alebo nezvládanie výcviku spôsobený práve nejakou dedičnou vadou fatálny. Čo sa týka výcviku tohto plemena, nejaké skúsenosti mám a pár domov od nás býva skúsený kynológ ktorý vie pomôcť.
Veľmi ďakujem za radu... psíka z CHS máme vyhliadnutého v Čechách, tak tam zavolám a popýtam sa bližšie info... ešte raz ďakujem :)

Biela Kobra

Samozrejme, ja osobne by som si vzala radšej hocijakého psíka z útulku. Ale sú aj takí, čo majú čistokrvného s PP a k nemu do tandemu ešte kamaráta z útulku :)

Biela Kobra

Dobrý deň. Preukaz pôvodu neznamená pre vás automaticky povinnosť brať psa na výstavy alebo ho ponúkať na krytie. Pokojne si môžete zobrať psíka s PP "na maznáka". Poriadny chovateľ vám rád vyberie z vrhu psíka, ktorý sa hodí viac na maznáka ako na chov, a určite vám k tomu dá aj poučenie a kontakt, keby ste niečo potrebovali.
Čistokrvný pes bez PP je strašné riziko. Na jednej strane je možnosť, že podporíte množiteľa, ktorý chová fenky v pivnici v kotercoch doslova na výrobu šteniec. Na druhej strane, aj v prípade, že je to láskavý chovateľ, ak chov nie je testovaný, certifikovaný, môže sa vyskytnúť dedičná vada, ktorá nebola chovom podchytená, a váš psík bude mať celý (zrejme krátky) život zdravotné problémy alebo nevhodné vlastnosti (agresivita, neschopnosť zvládnuť výcvik atď.). Špeciálne pri tomto plemene by som neriskovala a kúpila radšej psa s papiermi pôvodu. Plus určite by som sa zašla pred kúpou pozrieť do rodiny, kde psa chovajú, aby som videla, ako vyzerá jeho mama a kde žije.

Iva27

Má to zmysel práve z toho dôvodu ktorý som opísala. Myslím že to je dostatočný dôvod. Alebo zoberieme si lacné šteňa a viac sa nestaráme prečo je lacné a prečo je bez PP, ako vyzerajú jeho zdevastovaní rodičia zatvorení niekde v pivnici v klietke medzi hovnami...aj tak sa dá... Kým takíto množitelia sa zbavia psa, zhrabnú peniaze a viac sa nestarajú, CHS má určitú zodpovednosť aj po odovzdaní psa novému majiteľovi.

O_Reilly

Tu nejde o to, že nemám peniaze na psa s PP a veľmi dobre viem, čo chovať takéto plemeno obnáša... a rozhodne nemienim na psíkovi šetriť čo sa týka stravy alebo starostlivosti a veterinára.
Len neviem, či má zmysel priplácať takéto peniaze ak psíka neplánujem množiť ani s ním chodiť na výstavy.

Iva27

Psa jedine s PP alebo z utulku! Nepodporovat mnozitelov!!! Takito psi vela krat ziju v hroznych podmienkach a ked nevladzu produkovat stence skoncia bud na ulici alebo aj horsie. Mam s tym bohate skusenosti. Kym si toto ludia neuvedomia budu zvierata len trpiet. Ked clovek nema na to aby si kupil psa s PP, ako mu moze zabezpecit kvalitnu stravu a celkovu starostlivost?