Psychicky chora mama

Príspevok v téme: Psychicky chora mama
samanta1234

Zdravím

Som 31 ročnou dcerou matky ktorá už zhruba 17 rokov možno aj viac trpí psychickou poruchou zvanou zmiešaná osobnost. Chceli sme ju s rodinou zbavit svojpravnosti ale pri tejto diagnoze sa to neda. Celý svoj zivot mam snou len trapenie a utrpenie a uz naozaj neviem ako dalej. Tato situacia s nou zasahuje do mojho zivota, do mojich vztahov, psychiky, zdravia a uz nevladzem. Viem,ze by som mala od nej odist niekam daleko a nechat ju tak, inak sa uz asi zblaznim, ale to nedokazem. Uz od malicka boli nalepene na nu urcite rodiny, ktore vedeli aka je naivna, lahko ovplyvnitelna a blba a drankali od nej peniaze. Od 14 rokov som snou zila sama. Ja a moja rodina sme boli vzdy pre nu ti co jej chcu zle, tie rodiny ju v tom podporovali a sami si zacali vymyslat hrozne klamstva a ona im vzdy verila a ja som potom mala doma peklo. Prve take hrozne klamstvo bolo, ked som mala asi 17. Zacala som chodit s partiou na diskoteky a jedna si vymyslela, ze sa tam valam na zachodoch opita, hadzem spaky do kocarov a ine nezmysli. Mala som partiu, chodila na diskoteky ale bola to velmi slusna partia a nic z toho sa nikdy nestalo. S mamou sme sa strasne hadali, pretoze ona tomu uverila a chcela ma dat do ustavu. Nechapala som preco je mama taka a preco ta zena budem ju volat pani S si na mna vymyslala taketo hrozne veci. Pochopila som to, ked mama zrusila moju vkladnu knizku a vybrala z nej vsetky peniaze. Nevedela som v tej dobe este o maminej diagnoze a myslela si, ze je proste zla osoba. Neskor uz v 18 rokoch som odisla do zahranicia, s tym ze sa niekedy vratim a dorobim si vzdelanie. Mala som vyucny list a chcela som ist na nadstavbu, lenze mama mi povedala, ze mam tahat robit - ona ma uz zivit nebude. Tak som isla do zahranicia. Zo zahranicia som jej pomahala aj financne, nemusela pracovat mala sa dobre. Peniaze vypytovala odo mna stale.Vzdy ked som prisla splacala som po nej dlhy. Aby som jej poslala co najskor bola raz za mojou najlepsou kamaratkou v obchode, kde pracovala a pytala si od nej skazene jedlo, pretoze nema co jest. Nachval mi robila hanbu a citovo ma vydierala. Takze peniaze odomna vzdy mala. Lenze ked som prisla posledny rok na dovolenku nasla som ju v zubozenom stave, vychudnutu, chladnicka bola prazdna a vsade neporiadok. Vtedy sme prisli prvy krat na to, ze peniaze moje aj jej dava pani S. Sama som vtedy nabehla za nou do ciganskeho panelaku a snazila sa ju dotlacit k notarovi, pretoze ona tvrdila, ze jej to vrati a nahravala som ju na mt aby som o tom mala aspon nejaky dokaz. V tej dobe som prvy krat zistila, ze mama ma svoju diagnozu. Mame som prestala davat peniaze naviac, pretoze som vedela ze skoncia inde. Zrazu do tyzdna prisla domov s placom, ze ju chcem zabit kvoli bytu.Povedala jej to tento krat kamaratka z druhej rodiny pani D. Bola to suseda z vedlajsieho panelaku. Dalsi velky amok a hadka bola na svete. Pretoze ja ako jej dcera som ju nevedela presvedsit o opaku. Podala som na pani D trestne oznamenie za ohovaranie, chcela som ju postrasit aby sa to uz neopakovala. Ked som sa o tejto situacii bavila s policiu, povedali, ze mama je svojpravna a neda sa stym nic robit. Mama dostala zakaz sa s tymito rodinami stretavat a ja som si myslela. ze sa poucila. Bohuzial nie znova ich zacala navstevovat a odnasat peniaze za mojim chrbtom. V tom case som si zacala ja uz robit vysoku skolu a myslela som ze to financne zvladnem so stipkom. Chcela som sa posunut v zivote a neskoncit v nejakej fabrike za pasom, ale do dnes neviem ci to nebola moja najvatsia chyba v zivote. Keby v tej dobe viem co ma caka, asi uz by som si vybrala inu cestu. Bola to pre mna osobne velmi tazke, pretoze som zacala studovat it, naucit sa od zaciatku celu matematiku, programatorske predmety a pod. Zacala som si vsimat, ze mama na druhy den potom ako dostala svoj dochodok nema peniaze pytala ich stale odo mna, od jej priatela, rodiny. Nahodou som raz stretla maminho priatela na stanici a ten mi povedal, ze mamu vydieraju cez telefon. Bola na nu uvalena uz skoro exekucia, prisli sme skoro o byt a zachranovali sme to so setrou na poslednu chvilu. Byt sa prepisal rychlo na mna cez darovaciu zmluvu. Na miesto ucenia, som nahravala telefonaty, kde vydieraci s mami tahali peniaze. Vysetrovala to policia a nakoniec sa zistilo, ze to robi pani S, ktora len menila hlas. Skoncila s podmienkou. S pani S moja celozivotna historia skoncila a uz dala pokoj. Prisiel piaty posledny rocnik pred statnicami, ten rok som si robila aj prax s webovymi strankami, ale za male peniaze. Mala som 29 a uz som nesplnala absolventsky profil v tabulkach. Bolo to pre mna strasne hnusne a financne uz velmi tazke obdobie. Mama kazde rano, ked som sa potrebovala v klude nachystat mi chodila za ritou a stale nieco rozpravala, ked som bola nervozna pred skuskou a nedala mi pokoj, ked mi nedala pokoj tak som zvysila na nu hlas. Myslim, ze to robila naschval, ona vedela, ze to nenavidim a viac krat som ju upozornovala nech somnou nevstava a nech ma necha rano v klude. Potom zacala rozpravat po rodine, ze ju terorizujem, nadavam jej, ze som na nu zla a pod. To vsetko jej kamaratkam a kade chodila. Pani H z tretej rodiny si vymyslela historku, ze hram automaty a isto aj beriem drogy lebo v mojej partii sa nachadzaju drogovo zavysli ludia. Nic z toho nebola pravda! V tej dobe sa mi nedalo moc pracovat a mala som len stipko. Bolo posledne skuskove pred inzinierskymi statnicami,diplomovka odovzdana chybali mi posledne dve skusky. Nezaplatila som ten mesiac najom doma lebo som sa bala, ze budu vydavky naviac a ja nevyjdem. Zrazu sok mama odisla z domu do ubytovne blizko miesta, kde byva jej priatel a vsade rozpravala ze ju terorizujem a nedavam jej peniaze za najom za mojim chrbtom. Vtedy som od stresu dost schudla, ved som mala zaverecne skusky a pred statnicami, bola som v hroznom strese, hlavne ked odisla a nevedela som co je snou. Nedalo sa mi ucit a tie posledne dve skusky pred statnicami som uz neurobila, takze finale som pokazila. Je to moja chyba, ktoru si dodnes neviem odpustit, ale neviem sa ucit ked mam velke problemy. Pre mamu som neskor bola a sama ju nastahovala naspat domov. Bola som v klude mam super pracu, ktora ma bavi a skolu dokoncujem externe. Mama za najom nemusi platit. Od kedy pracujem zijeme v pohode. Lenze nedavno som sa dozvedela, ze stale ma ohovara a hovori na mna zle veci po kamaratkach, rodine. Robi zo mna teroristku po celej rodine aj v meste kde zijem sa to siri. Naozaj sa snazim zit dobre a spokojne ale pri nej sa to neda, nech robim co robim vzdy mi hadzala polena pod nohy aj hadze nadalej. Robi mi hanbu, citovo ma nici. A ked sa jej opytam preco to robi, tak to zapre. Cele mi to pride ako scify, ale bohuzial je to tak. Mna to strasne trapy a ubija, vycucava to zo mna vsetku energiu, stale placem a na svete asi neexistuje clovek co by ma pochopil a prezival nieco podobne. Mam podozrenie, ze to robi kvoli bytu lebo darovany byt sa da vratit darcovi, len ak sa k nemu chova zle, alebo v tej hlave jej vznikaju nejake bludy. Neviem. Dakujem za precitanie a vopred za radu co snou.

Samucka

Len jedna rada... Odiď čo najrýchlejšie a čo najďalej. Spal všetky mosty a neobracaj sa. Bude to ťažké ale inak to nepôjde. Vykašli sa na byt ,na matku na všetkých. Zabudni že niekedy existovala.. Začni úplne nový život niekde daleko. Založené si svoju vlastnú rodinu a konečne už ŽI. Veľa šťastia.

Tanier

Mateeeej, ty skončíš v pekelných plameňoch, pretoež posudzuješ a nenávidíš. Si typický inkvizítor, ktorý je schopný vraždť tých, čo majú iný názor ako on. Ja tebou neopovrhujem ani sa mi nehnusíš, ani k tebe necítim nenávisť. Iba ťa ľutujem.

Mateeeeej

Ludia spamatajte sa!! Ako jen mozete radit aby sa vzdala vlastnej matky a odisla do zahranicia. To uz nemate ziadnu uctu??? ... Ostan pri mamke, pomahaj jej aj nadalej bud s nou. Davaj jej hoci aj celu vyolatu, ale neopustaj ju.

Skoncite v pekelnych plamenoch ked ste taky necitlivi.. fuj vy hyeny!!!! Nenavidim takych ludi ako ste vy a opovrhujem vami!!!

Tanier

Aj ja by som odišla do zahraničia. Byt je tvoj a musíš zaň platiť nájom aj keď v ňom nebývaš. Neviem v akom meste ten byt je, akú má hodnotu, ale na tvojom mieste by som sa vzdala aj bytu a dala ho prepísať na sestru. S IT vzdelaním si nájdeš prácu hneď aj v zahraničí a veľmi rýchlo si nadobudneš vlastné bývanie. Tak ťa už mama nebude môcť ohovárať, lebo byt nebude písaný na teba a ty sa ho de facto vzdáš. Nič nie je pre teba dôležitejšie ako oslobodenie sa od takejto osoby, pretože sa vôbec nespráva ako matka. Matka svoje deti chráni či sú už malé alebo dospelé. Tá tvoja sa tak nespráva.Preto voči nej nemáš žiadne povinnosti a to je to, čo si musíš predovšetkým uvedomiť. Je to dospelá žena a je na nej aby si zariadila svoj život. Ty jej nie si nič dlžná. Ak je teda príbeh taký ako si ho opísala. Pretože nechápem, prečo sú všetci proti tebe a dávajú mame za pravdu. Veď vidia ako žije a že s ňou nie je niečo v poriadku. Koľko má rokov? Chodí do práce? Ak ju živíš iba ty, ako ťa potom ľudia môžu ohovárať? Niektoré informácie si tu protirečia. Ale ak je to tak ako píšeš, potom robíš hlavnú chybu ty. Tým, že nedokážeš za sebou spáliť mosty a odísť od matky ďaleko a navždy. Ak to neurobíš zničíš si život natoľko, že už nebudeš mať silu dať si ho a aj seba do poriadku.

Also Alex

Súhlasím s Filipou aj s Keitou. Odíď zase do zahraničia, vieš, že to tam zvládneš. Alebo aspoň na druhý koniec krajiny. Už si dokončila skúšky? S IT budeš mať skvelé príležitosti. Myslím, že tvoja mama vyslovene sabotovala tvoje dokončenie školy, možno preto, že cítila, že ak uspeješ, tak sa jej začneš vzďaľovať a nebude ťa už môcť manipulovať a využívať. Musí to byt pre teba ťažké, lebo mama je mama, aké bohužiaľ v tvojom prípade sa zdá, že si musíš vybrať medzi pudom zebazáchovy a tradičnou povinnosťou dcéry starať sa o matku v našej kultúre. Ale zdá sa, ze nebude na svete úplne sama, ma priateľa, je tam ďalšia rodina. Skús odísť aspoň na pol roka. Ak nebudeš vedieť žiť s pocitom viny, tak sa môžeš vrátiť. Ale ty už nie si matke viac dlžná, si dlžná sebe. Prajem veľa šťastia.

DankaFontanka

Pre Boha ...Pochop ze si jej dala vsetko ..az nad svoje sily a ona ta za to len nici ....tak ked mas v tej hlave dajaky rozum tak sa od nej uplne odstrihni ......alebo si pockaj ked sa pomocou dedicnosti a tvojho okolia u teba vyvynie dajaka psychicka porucha .... je to len na tebe ...

filipa

Zmiešaná porucha osobnosti nie je de facto choroba, je to kombinácia rôznych psychopatií. Je to tak len zdatná manipulátorka s narcistickými rysmi podľa tvojho opisu. Čiže nie je chorá, je to len abnormálne štrukturovaná osobnosť, ktorá sa bez dlhotrvajúcej a správnej psychoterapie NEDÁ ZMENIŤ, a často ani s ňou. Ty svojím správaním jej nesprávne chovanie podporuješ, to si musíš uvedomiť. Ustupuješ, čo je základná chyba.
Jediným riešením je podľa mňa len odstrihnutie sa. Zmeniť prostredie a vypadnúť, ináč ťa bude po každej stránke ťahať ku dnu. Chceš jej svoj život obetovať aj s tým, že ona sa nikdy nezmení? Ak áno, potom s ňou zostaň. Ale ak chceš mať vlastnú rodinu, kariéru a relatívne spokojný život, tak to nedosiahneš s ňou po boku...

Keita

Nic, spakuje sa a odid za hranice. Odstrihni sa uplne a prestan sa zaujimat. Nech sa stara sestra. Podla toho co pises, jej je vlastna mama sum a fuk.