Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Téma dnešnej doby...Prečo ľudia zostávajú v nefungujúcich vzťahoch?

Príspevok v téme: Téma dnešnej doby...Prečo ľudia zostávajú v nefungujúcich vzťahoch?
pytajucisa

Zdravim, mam otazku, totiz viac otazok, vsimol som si tu na tomto fore ale vsak aj v realnom zivote medzi znamymi ze vela mladych ludia cca od 20 do 40 rokov pretrvava v nefujngujucom ci zle fungujucom vztahu.
Pytam sa, preco?
Preco ked s niekym si uz nerozumiem, niesom s nim v tom vztahu stastny, citim sa nervozny, podrazdeny, zlostny, frustrovany, nastvany, deprimovany, neuspokojovany... atd. tak stale nemam odvahu vstat a povedat JE KONIEC!
Uz ma tento vztah dlhu dobu nerobi stastnym, neprinasa mi radost zo zivota, neuspokojuje ma, necitim v spolocnosti danej osoby, radost, stastie, spokojnost, pokoj, optimizmus atd.
Mam kamosku, ma nieco po tridstiatke, povedal by som ze nasilu bola dotlacena do vztahu s muzom s ktorym ani vlastne vztah mat nechcela preto aky je, nesplnal jej kriteria ktore si u muzov vazi, je to pijan, lenivec, fajciar, nadava a manipulant ktory ma v tom vztahu navrh a ona sa len podriaduje a nema v nom vlastny nazor. Raz sa mi aj mojej priatelke zdoverila ze ona s nim do vztahu ani nechcela ist. Proste jej spravanim a svojim zivot. stylom nevyhovoval. Ale nakoniec sa dala s nim dokopy na jeho naliehanie. Teraz ju poziadal o ruku, pritom chodia spolu len nieco vyse roka, samozrejme suhlasila ved ako inak, vsetko co povie tak ona len pritakava, poslusna bez vlastneho nazoru. Pritom dospela zena po tridsiatke ale sebavedomie ako dvadsatrocna...ts..
Vidiet ze je v tom vztahu pritisnuta k muru, nevidiet na nej radost z lasky, stastie, je zamyslena, vazna, smutna by som povedal, nejde z nej energia zivota ako normalne zo zamilovaneho cloveka, je cela taka zbrzdena, neuvolnena, stiesnena. A predsa aj ked sama citi ze ju tento vztah stastnu nerobi a robi len to co jej ten jej frajer povie a ako rozhodne on tak napriek tomu v tom vztahu nadalej ostava a dokonca skonci v manzelskom chomute s grobianom ktoreho niekde v kutiku duse ani nechce. A preco? Jednoduche vysvetlenie, dievca bolo naucene pocuvat, nemat vlastny nazor, a mozno aj pod natlakom okolia uz jej biju biologicke hodiny tak uz je lepsie taky ako nijaky.
To je len jeden priklad z mojho okolia. A ja sa pytam, preco ludia tu na slovensku casto nemaju odvahu odist z stastim nenaplneneho vztahu a radsej zostavaju s niekym koho ani velmi nemiluju ci mozno aj miluju ale dotycna osoba si ich nevazi ako by si zasluzili?
Preco ludia maju tak malo odvahy nieco zmenit a urobit prvy krok?
Lebo sa boja? Tak strasne sa boja ze uz si nikoho nenajdu? Su tak ustrachani ze akykolvek krok sa neodvazia urobit? Tak radsej vztah ktory stoji za prd a partner si robi to co chce? Vztah kde jeden ma navrch nez ja? Vztah len preto lebo na mna tlaci okolie ze musis mat vztah?
Co je toto za myslenie? Takyto ludia su potom nesvojpravne bytosti ktore nedokazu same rozhodovat o svojom zivote a robia len to co od nich kvazi vyzaduje okolie!
Tak s Panom Bohom ak coraz viac mladych ludi takto premysla....

Findinganswers

A na otazku preco clovek zotrvava v nefungujucom vztahu je ze si clovek idealizuje doticneho/nu aj napriek tomu ze mozno vie aky doticny/na v skutocnosti je, co vacsinou nie je nic dobre..ale to sa uz netika porozumenia a kompromisu, ale sebatrizneniu. V takom pripade ne logicky nevyhnutne dat prednost rozumu pred citom. Bohuzial clovek sa pre druhych nezmeni, iba sa na urcitu dobu prisposobi okolnostiam. Vravim, kto chce normalny vztah, bude mat normalny vztah.

Findinganswers

Kto velmi chce bude mat. Treba o to co chceme poprosit. Nie o to co nechceme. A hlavne zacat od seba a bandu debilnych hlav odstrihnut zo zivota. Napriklad ked sa Spravny chlap sprava chlapsky a zena sa pri nom citi zensky tak nie je dovod podvadzat. To je jeden z XY aspektov.

kafe

pre chalana, čo založil tému, mám úplne jednoduchú odpoveď, na otázku prečo. Lebo keby si sa ty narodil s osobnosťou, vlastnosťami ako tí druhí (ktorých nechápeš, lebo ty si proste iný), mal detstvo, životné skúsenosti a rodinu ako tí druhí, ZOSTAL BY SI V NEFUNGUJÚCOM VZŤAHU TIEŽ.

Frankofon

Fascinuju ma slobodni ludia plni zavisti, ktori hodnotia vztahy inych a oznacuju ich za nefunkcne, hoci sami nie su schopni ziadny si udrzat, alebo vobec nadviazat. Pre nich je kazdy debil, nasilnik a tvrdia, ze ony by s takym magorom nikdy neboli, lebo ony su silne, samostatne, mudre. Je to naopak, ziadny chlap o nich nezakopne, lebo si o sebe namyslaju neviem co a ziadny s nimi nevydrzi, lebo su neznesitelne. Po internete vypisuju ake su ony krasne, sebestacne a tie iste pod inymi nickmi zakladaju temy, preco ich ziadny muz nechce. To iste muzi.

Omen

A možno potrebuje takýto vzťah a jej osobne vyhovuje alebo ju má niečo naučiť, hoci my z druhej strany to vidíme inak : "Lásky druhých sú pre nás takmer vždy nepochopiteľné." André Maurois

Keita

Zasa tie klasicke zvasty typu to si pritahujes sama, lebo mas take, onake nastavenie. Ludia, vy ste nacisto zblbnuti internetom? Ja som taka ista po cely zivot, resp. tych 15 rokov co zijem s muzmi a stretla som aj dobrakov, aj totalnych degesov. A nemusela som svoje vnutorne ´nastavenie´ menit :D Jednoducho, na svete je tolko debilov, ze nie je realne mozne, aby zena nenatrafila aspon na par z nich. To plati samozrejme aj pre muzov, na svete je tolko blbiek, ze sa neda ich nestretnut. To je realita a nie blbosticky typu vnutorne nastavenia :D :D To je presne ako tie kecy o tom, ze chorobu si clovek privola negativizmom (ano a preto maju male deticky rakoviny, lebo boli strasne negativne) OMG ved to sa tu uz neda citat, nastavenia, pozitivity, karmy, mimochodom karma? Keby existovala, tak to tu inak vyzera. Drzte sa preboha aspon trochu reality.

To222

Viete urcite nebudem s clovekom ktory ma klamal celu dobu. A spaval s inou :-D :-D to sa mi stalo. Alebo to ze chcem sa normalne rozpravat a vobec ma nepusti k slovu. A ze on je dokonaly a ja som daky odpad..:-D ja som rada ze uz s nimi nie som. A teraz mam uz niekolko rocny vztah. A ked sa mi nieco nepaci neutekam hned. Totiz existuje komunikacia ktora v tomto vztahu funguje :-)

Mrauka

Nie, len ti silni a odvazni dokazu fungovat vo vztahu a slabosi utekaju z kazdeho vztahu, lebo sa im nepaci to a hento. Hladaju nieco idealne, co neexistuje a ani sami nevedia, co vlastne.
Idealny muz a vztah neexistuje. Vo vsetkom treba najst nieco pekne a na to sa zamerat. Pokial utekate zo vztahov, lebo vam nieco nevyhovuje, chyba, tak prave vy neviete byt sami so sebou, lebo partner a vztah tu nie je preto, aby vam dali, co vam chyba. A tie vztahy sa vam potom opakuju.
Neviem z akeho dovodu sa single ludia robia nieco viac a my sme ti silni. Asi tazko, ked nevedia s nikym fungovat vo vztahu a nik nevie fungovat s nimi.

kafe

Tyti, s tvojim posledným príspevkom súhlasím do bodky. Skutočne zlý vzťah - bitky, alkohol, pôžičky, gambling, neúcta, hnusné, vyčerpávajúce hádky, snaha partnera stále ma meniť - dovi dopo, tu neni o čom. Tiež sa stane že sa dajú dokopy ľudia, čo sú typovo dosť rozdielny, nie sú na rovnakej "vlne". Ked sú vo vzťahu veci, s ktorými sa neviem zmieriť a prijať ich alebo naopak chýba mi vo vzťahu niečo... viem, že je to diskutabilné a veľmi individuálne, či odísť alebo sa zamerať na to pekné čo vo vzťahu je. To je už naozaj individuálne, čo je lepšie. A každý nech robí podľa toho, ako to cíti. Zovšeobecňovať nemá význam. Ono to síce vyzerá, že si človek neváži to čo má, ale... je to ako jesť fantastické, chrumkavé jedlá bez soli. Taká prkotina ako soľ dá tomu jedlu neskutočné grády. Ano, treba si vážiť, čo človek v tom druhom má. Na to nezabúdať. Ale nerobiť ani kompromisy, pri ktorých sa cítim naprd.

Tyti

Kafe, dalo by sa suhlasit, ale je tu jedno ale! Tak ako nema zmysel chodit zo vztahu do vztahu a opakovat stale tie iste chyby, tak nema zmysel byt vo vztahu, ktory je skutocne zly a nechat si skakat po hlave, ci sa psychicky zruinovat. Ale toto urobi len clovek co je slaby aby cosi so sebou urobil. Ty si vypichla jeden priklad baby, co sice isla zo vztahu do vztahu ale kazdy jeden bol rovnako naprd. Lenze to tak nema vyzerat. Clovek ma odist zo zleho vztahu, poucit sa a uz nerobit tie iste chyby. Nevyberat si tych istych partnerov s tymi istymi povahovymi crtmi. Ale kto toto robi neustale za sebou, tak by sa mal zamysliet nad sebou. A mal by byt chvilu sam, nie s nespravnym clovekom 30 rokov, ci mat desat uplne identickych vztahov....