priateľka s depresiou a moji rodičia

Príspevok v téme: priateľka s depresiou a moji rodičia
j456

ahojte, mojej priateľke bola nedávno diagnostikovaná depresia, pričom máva niekedy dosť ťažké stavy keď nechce ani vstať z postele. Psychiater jej nasadil lieky a zároveň chodí aj k psychológovi. Psychológ ju naučil aby sa nebála ozvať a zavolala si niekoho keď to potrebuje, a nás poučil aby sme to nebrali na ľahkú váhu a nenechávali ju samú. Obaja ešte bývame u rodičov. Jej otec robí hocikedy aj popoludní alebo večer a jej mama sa zasa tiež na niečo lieči (ale niečo ľahšie, tuším úzkosť). Proste ona sama to niekedy nezvláda tak často už po príchode zo školy utekám za ňou a dosť často aj u nej prespím aby vôbec ráno vstala do školy. To sa zas nepáči mojim rodičom, vyčítajú mi že keď ma živia tak budem doma (btw mám 20) ale zasa nevedia čo mojej priateľke je. No a neviem či im to mám povedať, už teraz je to tak že ani vreckové keď na niečo potrebujem mi nedajú a ani auto mi nechcú požičať (to si požičiavame od jej rodičov keď sa ideme niekam zabaviť alebo na výlet). A ako ich poznám tak ich takéto veci nezaujímajú, oni jednoducho by povedali že sa z toho proste sama musí dostať a hotovo, alebo že nech sa ňou nezaťažujem. Aspoň sa toho obávam, úprimne by som sa ani nečudoval keby ma potom doma zviazali a nepustili nikam, takí mi prídu. Čo by ste v tejto situácii robili?

Cliattsi

Poznám n a vlastnej koži aké to je byť závislý od takýchto obmedzených ľudí. Neznášam to. Chápem ťa že potrebuješ radu, ale MUSÍŠ SÁM NIEČO VYMYSLIEŤ.
Aj ja som musel veľa vymýšľať, lebo som s takýmito rodičmi žil.
Najlepšie je byť finančbe nezávislý a bývať vo svojom. Ak nie sú peniaze, nie je ani poriadny život.

zivotTAnauci

ked máš 20, tak sa máš živiť sám.. ! ja som v 20 rokoch zarábala a žiadne vreckove ani auto mi rodičia nedávali! chodila som vlakom!

a tú "priatelku" si sakra zváž! ked má dievča problem sama so sebou a nezvláda to, to ako by ste fungovali v jednej domácnosti?! alebo čakáš že ťa budu aj spolu s nou živiť TVOJI rodičia,!? - nie su povinní!
a pokial chceš niekedy v živote deti, to by bol tiez problem lebo dotyčna nebude schopna sa postarať ani o decko...
a kedze pochybujem ze bude aj do práce chodiť, bude ako socka na urade práce... a kebyze ty ostaneš doma s deckom na materskej,
napriklad 100€ materská... a naklady na domacnosť pre 3 ludí aj s hypotekou by boli zhruba 500€ tak akože z čoho???
či pojdeš žobrať od rodičov???

tak si vyber partnerky sakra zváž!

JEyr

Myslím si, že by si sa mal snimi porozprávať vysvetliť im že ti na nej zaleži a aké ma problemy rozhodne im to povedz. Nech si o depresii prečítajú na internete. Pretoze ona ta potrebuje a tvoji rodicia by mali respektovat ze jej chces pomoct. Aj napriek tomu ze byvas u nich mali by take nieco pochopiť.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Moto: Pokiaľ chceš niečo dosiahnuť musíš tvrdo pracovať. Som profesionál na grafické práce napr. www.ocity.net a fitnes stravu. Pokiaľ potrebuje niekto pomôcť napíšte.

Lollka

Je to cele zvlastne a mame malo informacii. Ked ma niekto tazku depresiu nie je schopny chodit sa zabavat a po vyletoch. Samozrejme je dobre ze na tie vylety chodi ale potom nemoze byt v tak zlom stave aby nebola schopna rano vstat z postele. Tu by bolo mozno dobre keby si sa aj ty poradil s nejakym najlepsie inym psychologom ze ako mas k tomu celemu pristupovat. S nim mozes zaroven prebrat aj to ze co s rodicmi, lebo dost zalezi na tom ake su to typy a ako ta beru, co presne im vadi na tom ze byvas tak malo doma. Ako pise Jana Lukacova, si medzi dvoma mlynskymi kolesami a sam to teraz asi nemas celkom jednoduche.

Jana Lukacova

j456:

urobte to a držte sa toho, čo je pre Vás samého najlepšie, aby ste nebol ako kameň medzi 2 mlynskými kolesami...aj rodičom, aj priateľke potrebujete určiť hranicu, tj. postupne sa od rodičov osamostatňovať a „neskákať, tak ako oni pískajú“ a na druhej strane nenechávať sa vtiahnuť do priateľkiných problémov, byť jej podporou, ale poukázať ju na to, že ona má vyliečenie z depresie vo svojich rukách a je to o jej snahe, či jej bude čeliť (vyhľadá niekoho, kto jej pomôže problémy naozaj vyriešiť) alebo sa jej bude poddávať...z toho, čo píšete prístup, ktorý psychológ zvolil nie je šťastný, priateľku by mal v prvom rade viesť k tomu, aby svojim problémom čelila sama a nie ju zodpovednosti zbavovať a prenášať ju aj na iných, táto „hra“ bude iba viac prehlbovať začarovaný kruh, ktorý všetkých pohlcuje...možno z časti správanie Vašich rodičov pramení aj z toho, že sa o Vás boja, pretože vidia, že Vás vzťah s priateľkou „nezdravo“ zamestnáva...

NaRovinu

Povez im na rovinu. Si dospelý, nech sa do tvojho života nestarajú. Je to tvoj život, vieš, čo robíš. To je také ťažké dupnúť si nohou ? Nebudú ťa predsa dirigovať celý život.
Viem, že je to kruté, no čo sa týka takých vecí, nie som veľmi citlivá. Čo mám na srdci, to poviem do očí. Mal by si to vyskúšať. Ako sa hovorí: ,,Pravda oslobodzuje". Si chlap. Nemal by si s tým mať problém.

j456

Lollka...vždy doma pomôžem, kolkokrát ten čas doma len niečo robím ale to im nestačí, oni by najradšej aby som pomáhal a potom trčal doma, veď im vadí aj to že sa stretávame denne (argument majú taký že oni sa videli raz/2krát do týždňa). Čo sa brigády týka tak tú som si už aj našiel v sobotu a nedelu doobeda (to im potom zasa vadí že cez víkend doma poriadne nie som) takže ani to nepomohlo.

Lollka

Je pekne ze takto stojis pri svojej priatelke, si jej oporou. Ty studujes? Nemozes si najst nejaku brigadu aspon na par hodin? Zarobene peniaze odovdzas mame aby nefrflala ze ta zivi. Skus jej tiez doma trocha pomoct, upratat, oprat alebo tak. Napr. prides zo skoly domov, s niecim jej pomozes a potom pojdes za priatelkou. Skus sa s mamou dohodnut ze ked jej budes takto pomahat ci mozes u priatelky niekedy prespavat. Pokial tvoji rodicia nie su uplne vymleti a uvidia jak sa snazis tak verim ze s tym problem mat nebudu.

Tinka009

Ahoj, zaoberám sa touto tematikou už dlho. Ak budete mať záujem, hlavne teda Tvoja priateľka, tak nech mi napíše: terapie.tinka@gmail.com Dá sa tomu pomôcť, preliečiť a odstrániť. Pekný večer.