Co je somnou???

Príspevok v téme: Co je somnou???
Irina0905

Dobry vecer prajem potrebovala by som nejake objasnenie co asi somnou moze byt lebo som uz velmi zufala. Mam 19 rokov pre info.
Minule leto som raz bola s kamaratkou von sedeli sme kecali sme a potom som sla domov. Pobehla som na elektricku a v elektricke som sa poriadne vydychala a stala som lebo nikde nebolo volne miesto kde by som si sadla. Potom som mala vystupovat a zrazu ma strasne zacalo pichat v bruchu ako keby silny tlak no pripisovala som to menstruacii ktoru som vtedy mala. Vystupila som no odrazu sa mi zacala tocit hlava mala som nohy ako z plasteliny snazila som sa ist dalej ale uz mi zacalo hucat v usiach ktomu studeny pot a zablesk pred ocami a uz som lezala na zemi. Potom som hned vstala bola som pri vedomi hned ale tlak v bruchu neprestaval. Nastastie som bola blizko domu tak som sa nejak pomaly pretackala domov. Bola som cela vytrasena lebo som nevedela co sa stalo proste uplny sok pre zdrave mlade dievca ktore nemalo doteraz ziadny zdravotny problem a znicoho nic vypinak. Potom som sa nejak dala dokopy a zhodnotila som ze to bolo z tamponu lebo ked som ho vybrala tak tlak zmizol a nebolo mi nic. Ale pritom tampony pouzivam od 14 rokov a nikdy som nemala problem vzdy som dodrzala hygienu a nacasovanie kedy tampon vymenit. Ale tak prislo mi to ako dovod toho odpadnutia. Tampony som samozrejme prestala pouzivat. No odvtedy nebolo dlho nic. No potom po dlhsom case sa mi stalo v preplnenom autobuse ked som stala ze sa mi zas zacina motat hlava z nicoho nic tak som musela vystupit a normalne to predychat nohy sa mi triasli ako keby som bola dezorientovana sialena som sa citila byt. Taky stav opilosti. V ten den som sla rovno domov namiesto skoly a musela som si lahnut a tak som bola cely den. Uz som si to zacala spajat s tym co sa mi stalo vtedy v lete a prerastlo to do toho ze som 2 tyzdne bola doma a cele 2 tyzdne som preplakala ani neviem preco rano som mala nevolnosti a triasku + studeny pot. Mama si myslela ze som tehotna a tak som si spravila test ale bol negativny. Tak sme to vylucili ale tento moj stav nadalej pretrvaval. Po 2 tyzdnoch ma priatel volal von ze musim vyjst z domu ze vypnut trochu a dat sa dokopy. Lenze mala som ist autobusom za nim a len myslienka na to ma celu znepokojila. Uz som ale bola nastvana a tak som si na internete zacala hladat ze co mi moze byt. Nasla som spojitost so zaludkom tak som isla k lekarke ktora mi predpisala sirup na zaludok ale ten vobec nezaberal. Ziadnu zmenu som nepocitovala. Isla som na gyndu ale tam som mala vsetko ok. No potom som musela ist do skoly a akosi tu cestu autobusom som neriesila. Odvtedy ako som sa asi prekonala sa mi nic nedialo. V skole ok aj doma ok. Potom som mala velmi stresujuce obdobie co zas prinieslo tieto uzkostne stavy napriklad na nakupe v obchode zas studeny pot a skreslene videnie ale vedela som ze zo stresu. No potom som mala aj obdobia kedy som bola v poriadku bez stresu a zas sa mi tie stavy vracali v uplne necakanych situaciach. Naposledy co bolo vcera som bola v obchode s mamou a z nicoho nic pri prezerani oblecenia to na mna prislo. Tie stavy co som opisovala vyssie. Hned som musela vybehnut z obchodu von na lavicku to ist predychat. A co som spozorovala tak mi aj trpli nohy. No a preto sem dnes pisem lebo mam uz toho plne zuby a chcem vediet co to somnou je. Ved som mlada baba zdrava co som nemala nikdy nejake vazne zdr. problemy. Prosim poradte mi kam sa obratit na akeho lekara alebo ako s tym bojovat sama ak sa da. Nechcem byt na liekoch. Dakujem pekne za precitanie az dokonca ja viem je to dlhe ale budem rada za kazdeho kto si to sem precital a da mi nejaku radu.

Irina0905

Dakujem pekne za povdzbudenie. Uz som si precitala nieco aj tu na fore o tom ale vystrasilo ma to. A nie pocit infarktu som nikdy pri tychto stavoch nemala ani ten pocit ze sa zblaznim alebo zomriem co som si vsimla ze ma plno ludi pri tej panickej. Takze stale dufam ze to so sebou nesuvisi a mala som len nizky tlak alebo prilis kofeinu v sebe aj ked nepijem tak vela kavy ale vtedy vacsinou vznikaju taketo podobne stavy co som si citala. No teraz som v pohode od piatka nic zatial. Ale ak by sa to zas zopakovalo tak pojdem k tomu lekarovi snad ma neposle na psychiatriu lebo lieky brat nebudem

Nucky Thompson

ja ti naozaj prajem, aby si nemala ziadnu podobnu poruchu. Mna len napadlo, ze vacsina tebou popisovanych priznakov presne sedi na nejaku podobnu chorobu. Ako som si vsimol, je tu jedna tema, kde sa to rozobera, konkretne "Panická porucha / Panický atak / Tetánia", skus si to tam precitat. Inak na tej chorobe je zle prave to, ze postihuje casto uplne zdravych ludi, ktori su na vrchole sil. Ludia nie su fyzicky chori, ale tie psychicke stavy, ktore prebiehaju v hlave, maju taky vplyv na telo, ze zdravy clovek pri ataku si napr mysli, ze dostal infarkt. Pritom testy a EKG nic nepreukazu. Preto to ries co najskor a co najpresnejsie popis lekarke vsetky priznaky, ako a kde sa ti to stava, co byva spustacom (pri pp su to najcastejsie verejne dopravne prostriedky, velke nakupne centra, otvorene priestranstva s davmi ludi atd). Je o tom velmi vela clankov aj diskusii na nete. Tak ti prajem, aby to nebolo nic vazne, ale ries to naozaj cim skor a co najpresnejsie popis svoje priznaky, aby to vedela lekarka riesit.

Irina0905

Dakujem za rady. Tak lieky brat nechcem mne robi problem zjest paralen nie este hltat silne lieky niekolkokrat za den. A myslim si ze som na to mlada ved sa mi nic zle v zivote nestalo ze by som bola odkazana na silne antidepresiva. Som normalne v soku snad nemam tu panicku poruchu lebo by som sa asi zabila. Neda sa to riesit aj inak ako liekmi? Ak ano tak pristupim na hocico len hlavne nie lieky. Dufam ze to bude ta druha moznost a ze so sebou tieto stavy nemaju nic spolocne. :(

tasty

takéto aj mne sa stávalo na výške, málo som jedla, samé ponocovania tak to išlo roky a posledný rok na výške som odpadávala jedna radosť... bolo to z vyčerpania z nedostatočnej výživy... jednoducho hocikedy mi klesol tlak, hlavne v zadýchaných priestoroch, alebo ak som sa zadýchala ked som sa ponáhlala.... nemôže to byť aj u Teba tak?

Nucky Thompson

ahoj,
no niektore tebou popisovane priznaky sedia napr na panicku poruchu- tlaky v hlave, triaska, studeny pot, otazene nohy, traviace problemy. No tazko povedat, v kazdom pripade to musis riesit. Cim skor, tym lepsie. No ak to je kvoli psychike- uz spominana PP napr, tak to budes mat tazke. Pri nich totiz lekari (psychiatri) predpisuju velmi silne antidepresiva. Urcite chod za obvodnym lekarom a presne popis svoje problemy, lebo ak zas opises len zaludocne problemy a ona ti da nejaky sirup, to ti vobec nepomoze.