CRP vyšetrenie

Príspevok v téme: CRP vyšetrenie
DominickaDomi

Zdravím,
môžem si u lekárky vyžiadať CRP? Moja to veľmi nerada robí a raz, keď som sa na to pýtala tak normálne až bola zhrozená, že čo ja od nej chcem, že to keby každému robila, čo by to bolo, že to zo začiatku nemusí byť zvýšené a zvýšiť sa môže až o deň-dva atď. Pritom bola som chorá už niekoľko dní a nechcela som zas tú taktiku, skús kvapky na kašeľ a keď to neprejde dám ti ATB (alebo lepšie rovno ti ich predpíšem, vyber z lekárne, ale daj si ich po 2-3 dňoch, ak ti nebude lepšie...)

Teda otázka je, ak si vyžiadam CRP, tak je povinná mi to spraviť? Je mi jedno, aj keby bol za to poplatok, kľudne by som zaplatila, len aby som vedela či treba robiť tote jej skúšky, prípadne či tie ATB aj pomôžu...

Ďakujem za odpovede.

DominickaDomi

Áno, tomu ja rozumiem, ale zas napríklad brat je niekoľko dní chorý..kašle (deň,noc), má teploty od nedele vkuse, zapchatý nos atď...najprv mal nejaké kvapky na kašeľ, tlmil teplotu paralenom a podobne..dnes tam boli zasa, pretože sa to absolútne nelepší a ona sa len pozrela na neho a z pohľadu povedala..je to vírus, nedostaneš ATB, ale zmením ti lieky na kašeľ??? Ale predpísala mu ATB, že si má v piatok vybrať, ak mu nebude lepšie....nemyslíte, že napríklad v takomto prípade by sa aj ten test naozaj hodilo spraviť??

Mne išlo čisto o to, či teda na požiadanie by som mohla trvať na tom, aby to spravila, aj keby som si mala za to zaplatiť a ďakujem za odpovede :)

philips

Pacient9, a práve toto je dôvod, prečo som zásadne proti tomu, aby sa predával CRP test voľne. Všetky laboratórne výsledky treba hodnotiť s ohľadom na klinický stav, čo laik nezvláda (a niekedy ani lekár).
CRP je dobrý ukazovateľ zápalu, ale má svoje limity.

pacient9

ja zase nevidim vyznam v CRP. mna s tym moja lekarka prave furt otravuje a ked jej vyjde dobry vysledok, tak ma pomaly odmieta liecit a posiela na psychiatriu.
hlavne ze minule ma strasne bolelo hrdlo, ale CRP bolo v poriadku, tak mi ani vyter nechcela spravit. nakoniec som bol na ORL a mal som tam nejaku bakteriu, ktora CRP nezvysovala - takze aj tak som skoncil s antibiotikami.

DominickaDomi

Dobre ďakujem za odpovede. Jediný raz mi robila to CRP, čo majú v ambulancii, keď som mala strašné bolesti žalúdka a ona mi to sama od seba spravila, ale inak keď som chorá a kašlem, tak nikdy...vlastne len dnes som sa dočítala, že ma môže kľudne poslať do labáku a tam to prepláca poisťovňa v plnej sume, akurát sa čaká deň..o tom ani neviem od nej...už fakt neviem, čo si mám myslieť...

..už premýšľam, že aj vymením doktorku, pretože koľkokrát sa stalo, že keď som povedala, že nechcem skúšať, tak ONA MŇA sa pýtala, či teda chcem ATB...

Teda ma to privádza k otázke..je tu niekto z Košíc?? Môžete mi odporučiť dobrého všeobecného lekára? Ďakujem.

Blahblah

To co je za doktorku? Jasne ze si mozes vyziadat zobrat krv na crp ak si bola chora. Ja som rok chora a chodim pravidelne na krv na crp a na zelezo, preventivne ze ako som na tom.