Pečeňová encefalopatia

Príspevok v téme: Pečeňová encefalopatia
michaela180496

Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť, či niekto nemáte skúsenosti s pečeňovou encefalopatiou. Ide o to, že moja matka je chorá na nealkoholové stukovatenie pečene, k čomu sa počase pridružila aj samotná cirhóza ,čo jej zistili pred rokom. A od vtedy to ide dolu vodou. Zlyhávajú obličky, 2x do týždňa chodí na punkciu kvôli ascitu, a má aj krvácajúce varixy (lekárom sa darí zastaviť prípadné krvácania) A dnešným dňom už mala 3x pečeňovú encefalopatiu. Vyvolaná bola pravdepodobne stresom,keďže je na transplantačnej listine, 2 týždne dozadu jej zavolali, že majú pre ňu pečen. Po všetkých predoperačných vyšetreniach ale zistili, že nejaké protilátky sa nezhodujú, tak transplantácia sa nekonala. Viete mi povedať, aké šance na život má človek s takýmto vážnym stavom?Pretože ešte týždeň do zadu bola mam plná elánu , a keby nevidíme naliate brucho, ani by sme nevedeli, že je chorá . Máte niekto podobnú skúsenosť?Potrebujem aby mi niekto poradil, lebo sama to už nezvládam a prístup lekárov je viac než žalostný, čo sa týka mojich otázok. Jediné čo povedia, že mama sa pohybuje na veľmi tenkom ľade. Veľmi pekne ďakujem za prípadné odpovede.

IE

vyliec.sk
Liečba pečeňovej encefalopatie
Pečeňová encefalopatia, je život ohrozujúca choroba. Väčšinou je nutná hospitalizácia a prevedenie aspoň základných opatrení. Zásadné je zabrániť zápche. Stolica prítomná v tráviacom trakte sa stáva potravou pre baktérie črevnej mikroflóry, ktoré z bielkovín v nej obsiahnutých tvoria dusíkaté splodiny. Preto podávame niektoré laxatíva (napr. Lactulosu) v dávke, aby sme dosiahli niekoľkých riedkych stolíc denne. Z rovnakých dôvodov sa podávajú antibiotiká, ktoré črevnú mikroflóru hubia (napríklad zlúčenina rifaximín - liek NORMIX).
Moj manzel bol diagnostikovany na nealkoholicku tukovu pecena cirhozu vo februari 2014. Z brucha mu vytahovali aj 5-6 litrov. Vo februari 2015 mu spravili TIPS a nastavovali ho na laktulozu. Zabralo mu to velmi dobre, len zo zaciatku bol zmateny, ale tusim do tyzdna bol skoro uplne mentalne naspat. Vtedy mal 79 rokov, teraz ma 83.Spociatku bral vyssie davky, ak si dobre pamatam aj 3 polievkove lyzice laktulozy denne, ale mal silne hnacky. Co zrejme pomohlo na cistenie mozgu, ale v podstate sa nechcel pohnut z domu. Teraz berie len asi cajovu lyzicku denne a staci mu jedna velka stolica denne.
Ma vsak ine chronicke komplikacie, nesposobene pecenou, takze neviem, ako ho tie ine lieky, co berie, ovplyvnuju. Predtym uz mal nedostatocnu funkciu ladvin, ale nastatie to je pod kontolou, chodi na pravidelne krvne testy.
Nas lekar, ktory sleduje jeho pecen povedal, ze pravdepodobne sa jeho stav pecene casom zhorsi az natolko, ze moze mat rakovinu pecene ,pecenovu encefalopatiu (poskodenie mozgu splodinami, ktore pecen nefiltruje, predpokladam najma, ak by nebral laktulozu). Zatial prezil pri relativne dobrom zdravi 4 roky ci trosku viac od diagnostikovania. Na transplat je nevhodny, pre jeho dalsie chronicke chodoby. Snazime sa, aby mal co najkvalitnejsi zivot, drobne radosti, nutim ho pohybovat sa, len by lezal v kresle, ale myslim, ze aj ta chodza mu pomaha. Inac pozor na lieky proti bolesti, poskodzuju pecen, alebo ladviny.
Drzim palce, nie je to jednoduche. Ja som o 20 rokov od manzela mladsia a este musim pracovat minimalne do mojich 71 rokov, tak neviem, ako to budem zvladat, starat sa o neho a zaroven pracovat.
vsetko dobre!