Syndróm dráždenia hrubého čreva - ako liečiť?

Príspevok v téme: Syndróm dráždenia hrubého čreva - ako liečiť?
petoo123

Ahojte,
už dva roky ma trápi tento problém, no vzhľadom na to, že sa to neobjavuje pravidelne a niekedy je to horšie, niekedy lepšie, neriešil som to a ani nejako nehľadal čo to môže byť. Včera som si však podľa symptómov našiel, že to na 95% bude práve toto, čo ma trápi (syndróm dráždenia hrubého čreva).
Mám vyslovene panický strach z lekárov a ako vravím, našťastie to nie je v žiadnom katastrofálnom stave, takže preto sa obraciam na vás s prosbou o radu.
Stav sa u mňa líši: niekedy je to len nafukovanie, inokedy pocit neúplného vyprázdnenia po veľkej potrebe, niekedy zasa hnačka, ktorá je buď "jednorázová" alebo trvá deň, dva.
Zvažujem aj návštevu psychológa, no mám pocit, že mojim jediným zdrojom stresu (alebo aspoň jediným naozaj výrazným zdrojom) je práve tento zdrav. problém, keďže sa bojím kvôli tomu cestovania apod. (teda mám z toho stres).
Taktiež mám pocit že na mňa pôsobí choroba hlavne psychicky práve kvôli tomu, že málokedy sa mi stáva že by som mal ťažkosti z tých istých potravín, skôr je to o tom, že si ja vsugerujem, že som sa napr. veľmi najedol, tak či mi náhodou nebude zle..
Ako ste to riešili vy, ak ste mali podobný problém? Príp. čo by ste mi odporúčili?
Ďakujem.